Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Hakasalmen huvilan alkuvuosi tarjoaa henkilökuvauskursseja, konsertteja ja keskustelua

Jaa
Hakasalmen huvilan, Mannerheimintie 13b, alkuvuosi on täynnä kiinnostavia tapahtumia henkilökuvauskursseista konsertteihin. Helmikuun alussa huvilassa järjestetään keskustelutilaisuus, jossa vuoden 1918 perinnöstä puhuvat Sirpa Kähkönen, Jan Kaila, Taru Mäkelä ja Jan Vapaavuori. Hakasalmen huvilaan ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.
Hakasalmen huvila sijaitsee Musiikkitalon ja Finlandia-talon välissä. Kuva: Maija Astikainen
Hakasalmen huvila sijaitsee Musiikkitalon ja Finlandia-talon välissä. Kuva: Maija Astikainen

Elämä kuvissa – henkilökuvauksen salaisuudet
La 20.1. ja su 21.1.2018 klo 12–16

Millainen on hyvä henkilökuva ja miten se kuvataan? Kansainvälisesti palkittu, muun muassa 100 ja rapiat -valokuvanäyttelyn muotokuvat luonut valokuvataiteilija Vesa Tyni pitää kaksi samansisältöistä tiiviskurssia, joissa henkilökuvaukseen pureudutaan syvällisesti, analysoidaan kuvia ja pohditaan teknistä toteutusta. Aiheina ovat muun muassa tarinankerronta, kompositio, poseeraus, valaistus ja salaman käyttö. Kurssi sopii kaikentasoisille kuvaajille välineistöön ja kokemukseen katsomatta. Mukaan mahtuu molempina päivinä 20 ensiksi saapunutta. Vapaa pääsy.

Vihan kevät – Helsinki 1918 -keskustelutilaisuus
La 3.2.2018 klo 15.30–16.30

Perjantaina 2.2.2018 Hakasalmen huvilan yläkerrassa avautuva Jan Kailan ja Japo Knuutilan Vihan kevät -installaatio on rakennettu vuoden 1918 sisällissotaan liittyvistä dokumenteista, vanhasta ja uudesta valokuvasta sekä liikkuvasta kuvasta. Paitsi omana kokonaisuutenaan, se toimii myös Sirpa Kähkösen käsikirjoittaman ja Taru Mäkelän ohjaaman samanninmisen näytelmän tunnelmaa luovana, kokeellisena lavasteena. Installaatio haastaa katsomaan kaupunkia ja kaupunkilaisia sota-ajan ihmisten silmin. Miten minä toimisin, jos tässä kaupungissa olisi sota? Vuoden 1918 perinnöstä keskustelemassa ovat kirjailija Sirpa Kähkönen, taiteilija Jan Kaila ja ohjaaja Taru Mäkelä sekä pormestari Jan Vapaavuori. Vapaa pääsy.

Opastuksia ja muisteloita 100 ja rapiat-näyttelyssä
13.2., 6.3. & 20.3.2018 klo 14

Tutustutaan 100 ja rapiat -näyttelyyn tekijöiden opastuksella, minkä jälkeen on tilaisuus istahtaa tuokioksi jakamaan näyttelyn herättämiä muistoja menneiden vuosikymmenten Suomesta ja Helsingistä. Vapaa pääsy.

Stadin kundit ja friidut itsenäisessä Suomessa
su 25.2.2018 klo 14–15

Stadin Slangi ry:n tapahtumassa slangiproffa Heikki Paunonen näyttää fotoja stadilaisten arjesta ja juhlasta sadan vuoden ajalta ja bamlaa niihin liittyen. Lysnataan myös musaa, jota esittää Jussi Raittinen.

Konsertteja Hakasalmen huvilassa

la 3.2 klo 14 Puhuvat sävelet, soivat sanat Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 euroa.

Runebergin päivän kynnyksellä pidettävässä konsertissa sävelet ja sanat muodostavat pyhän liiton. Säveltäjinä ovat muun muassa Bach, Schubert, Mustonen (kantaesitys). Teosten välillä kuullaan runoja ja tekstejä. Konsertissa esiintyvät Anna Záborszky-Teppo, sello; Katariina Záborszky, viulu ja lausunta; Mária Záborszky, sopraano; Tatu Eskelinen, piano, ja Sole Mustonen, oboe.

la 10.2. klo 14 Hukimando Vapaa pääsy, käsiohjelma 5 e.

Hukimando soittaa sekä klassista musiikkia että kansansävelmiä. Soittimet ovat huilu, mandoliini ja kitarat. Säveltäjänimet ovat Bach, Vivaldi, Rameau ja Erlebach. Lisäksi ohjelmassa on kelttiläisiä kansansävelmiä.

la 17.2. klo 14 Sydämeni sävel Vapaa pääsy, käsiohjelma 5 e.

Liedisti, kuuden pitkän linjan harrastelijalaulajan kokoonpano, esittää klassista yksinlauluohjelmistoa, säveltäjäniminä muun muassa Brahms, Donizetti, Kuula, Sibelius, Sallinen, Sonninen, Merikanto. Liedistin laulajat ovat Lotta Englund, sopraano; Pertti Falk, tenori; Eeva Luoma, sopraano; Petri Malmi, basso; Olli Mäntyranta, baritoni, ja Rauni Pääkkönen, sopraano. Konsertin pianistina toimii Joel Papinoja.

la 24.2. klo 14 Espanjalaista kosketinsoitinmusiikkia kahdella kitaralla Vapaa pääsy, käsiohjelma 5 e.

Suomalais-ruotsalainen kitaraduo The Swinnish Guitar Duo (Antero Pellikka & Leo Sörlin) esittää espanjalaista piano- ja cembalomusiikkia kolmelta vuosisadalta. Konsertissa kuullaan teoksia muun muassa Antonio Solerilta, Enrique Granadokselta ja Federico Mompoulta.

la 3.3. klo 14 Huilun helmiä Vapaa pääsy, käsiohjelma 10/5 e.

Mitkä sävellykset ovat huilunsoiton ammattilaisten suosikkeja? Suomen huiluseuran jäsenet lumoavat soolo- ja kamarimusiikkiesityksillään kevään odotuksen kunniaksi.

la 10.3. klo 14 Jotain on tapahtumassa – lauluja talvesta kevääseen Vapaa pääsy, ohjelma 5 euroa.

Laulajat Merikukka Muurinen, Milla Tommila ja Anna-Leena Widell konsertoivat pianisti Ilona Lambergin kanssa taittuvan talven ja kevään kehräävän voiman tunnelmissa. Konsertin liedlaulut, duetot ja aariat rakastetuista oopperoista välittävät kuulijalle tämän murroksen ihanuutta ja hulluutta.

la 17.3. klo 14 Lauri Manninen, kitara Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 e.

Kitaraohjelmiston elegiset klassikot, wieniläisklassismi ja 1900-luvun alun suomalainen musiikki yhdistyvät konsertissa mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Ohjelmassa kuullaan kitaralle sävellettyä ja sovitettua musiikkia säveltäjiltä L. Madetoja, F. Sor, W. A. Mozart, J. Sibelius ja A. Rawsthorne.

la 24.3. klo 14 Kotoperäisesti kansainvälistä Vapaa pääsy.

Kansainvälinen, kanta- ja uussuomalaisista laulajista koostuva Kassandrakuoro on ainutlaatuinen: muualta tulleet jäsenet tuovat kansanlaulunsa ja tarinansa ja opettavat ne muille. Kuoron energinen äänenkäyttö ja tanssilaulut luovat kiitetyn tunnelman. Ryhmää ohjaa, laulut sovittaa ja koreografioi Veera Voima.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tuottaja Jere Jäppinen, 050 3255440 tai jere.jappinen@hel.fi


viestintäasiantuntija Reeta Holma, 050 545 5533 tai reeta.holma@hel.fi

Kuvat

Hakasalmen huvila sijaitsee Musiikkitalon ja Finlandia-talon välissä. Kuva: Maija Astikainen
Hakasalmen huvila sijaitsee Musiikkitalon ja Finlandia-talon välissä. Kuva: Maija Astikainen
Lataa
Vesa Tyni on luonut 100 ja rapiat -näyttelyn muotokuvakollaasit. Kuva: Vesa Tyni
Vesa Tyni on luonut 100 ja rapiat -näyttelyn muotokuvakollaasit. Kuva: Vesa Tyni
Lataa
Vuoden 1918 tapahtumien perinnöstä keskustellaan Hakasalmen huvilassa 3.2.2018. Kuva: Augustin Schuffert / Kansan Arkisto
Vuoden 1918 tapahtumien perinnöstä keskustellaan Hakasalmen huvilassa 3.2.2018. Kuva: Augustin Schuffert / Kansan Arkisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala



https://www.hel.fi/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika

Hakasalmen huvila – museo jo vuodesta 1911

Hakasalmen huvila sijaitsee Finlandia-talon ja Musiikkitalon välissä lähellä Töölönlahtea. Elegantissa rakennuksessa voi tavoittaa muiston empireajan huvila-arkkitehtuurista. Huvilan tunnetuin asukas oli Aurora Karamzin (1808–1902). Nykyisin Hakasalmen huvila on osa Helsingin kaupunginmuseota ja siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye