ELY-keskukset

Hakukierros haitallisten vieraslajien torjumiseksi on päättynyt

Jaa
Maa- ja metsätalousministeriö haluaa tehostaa haitallisten vieraslajien torjuntaa valtakunnallisesti. Ensimmäinen avustushaku vieraslajien saamiseksi kuriin on päättynyt marraskuun lopussa. Tavoitteena on vahvistaa kuntien, kansalaisjärjestöjen ja yritysten yhteistyötä haitallisten vieraslajien torjunnassa sekä edistää toimenpiteitä, joilla hävitetään lajien esiintymiä ja estetään niiden leviämistä.
Vieraslajeja ovat mm. jättipalsami, komealupiini ja espanjansiruetana. Kuvat: Reima Leinonen.
Vieraslajeja ovat mm. jättipalsami, komealupiini ja espanjansiruetana. Kuvat: Reima Leinonen.

Avustusta voidaan myöntää sekä varsinaisiin torjuntatoimenpiteisiin että hankkeisiin, joilla seurataan ja varmistetaan torjunnan tuloksia. Avustusta voidaan myöntää myös vieraslajineuvontaan sekä uusiin innovointeihin torjunnoissa.


Ensimmäisellä hakukierroksella ELY-keskukseen toimitettiin 64 hakemusta, joiden haettu avustussumma oli yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa. Rahaa on jaossa tällä hakukierroksella 875 000 euroa. Tällä hetkellä hakemukset ovat kommentoitavana niissä ELY-keskuksissa, joista ne on lähetetty hakujärjestelmään. Sen jälkeen hankkeet pisteytetään jo etukäteen ilmoitettujen hankekriteerien mukaisesti, ja pisteiden perusteella päätetään rahoitettavat hankkeet helmi-maaliskuulla 2021. Vieraslajien torjunnan hankehaku on ns. jatkuva haku, eli se toistuu vuosittain marraskuulla ja siitä tehdään hakukuulutus vuosittain ELY-keskus.fi- sivustolla.


Hankehakemukset koskivat valtakunnallisesti Lappia lukuun ottamalla koko Suomea. Hanke-esitysten toimenpiteet liittyivät haitallisten vieraslajien luetteloista eniten jättipalsamiin, komealupiiniin, kurtturuusuun, jättiputkiin, espanjansiruetanaan, minkkiin ja supikoiraan. Haetuissa hankkeissa oli torjuntahankkeita seurantoineen, neuvontahankkeita ja uusia torjuntakokeiluja. Hakemusten runsas määrä kertonee valtakunnallisesti tärkeästä työtarpeesta vieraslajien torjunnan toteuttamiseksi sekä toisaalta tämänkaltaisen avustuksen tarpeesta.


Avustettavilta hankkeilta on hakuvaiheessa vaadittu myöntämisen ehtona, että

  • hankkeella torjutaan haitalliseksi säädettyä vieraslajia, eli kasvi- tai eläinlajia, joka sisältyy joko kansalliseen tai EU:n vieraslajiluetteloon,
  • hanke toteuttaa haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmaa siten, että
    • hankkeen kohteena on alue, jossa haitallista vieraslajia on suunnitelman mukaan ensisijaisesti torjuttava,
    • hankkeessa käytetään suunnitelmassa suositeltuja torjuntatoimenpiteitä tai –menetelmiä,
    • hanke on yhteistyöhanke, jossa mukana on useita toimijoita (kunnat, kansalaisjärjestöt, muut julkiset ja yksityiset yhteisöt), sekä
  • hanke sisältää toimenpiteitä, joilla hankkeen tuloksellisuutta voidaan seurata.

Hanke voi olla myös jälkiseurantahanke tai uusien torjuntamenetelmien kokeiluhanke. Etusijalla avustusten myöntämisessä ovat hankkeet, jotka ovat alueellisesti mahdollisimman kattavia. Ensisijaisesti hankkeita suunnataan luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeille alueille (luonnonsuojelualueet tai niiden lähialueet), virkistysalueille ja kaupunkipuistoihin.

Kaikkia kansalaisia kannustetaan mukaan vieraslajien torjuntaan omilla maillaan sekä kuntia pyydetään ohjeistamaan ja huolehtimaan alueillaan jätehuollosta myös vieraskasvilajijätteiden osalta. Vieraslajien poistaminen edellyttää maanomistajan lupaa sekä on pitkäjänteistä puuhaa. Vieraslajien torjunnan kantavana sloganina onkin ”Yhdessä me teemme sen”.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reima Leinonen, vieraslajikoordinaattori, Kainuun ELY-keskus
p. 0295 023 799, reima.leinonen@ely-keskus.fi


Jari Pesonen, yksikön päällikkö, Kainuun ELY-keskus
p. 0295 023 861, jari.k.pesonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Vieraslajeja ovat mm. jättipalsami, komealupiini ja espanjansiruetana. Kuvat: Reima Leinonen.
Vieraslajeja ovat mm. jättipalsami, komealupiini ja espanjansiruetana. Kuvat: Reima Leinonen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kyläniemen ja Lamposaaren lauttapaikkojen muutos- ja parannushanke käynnistyy Ruokolahdessa ja Lappeenrannassa22.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus teettää maanteillä 14866 (Kutveleentie) ja 14826 (Utrasaarentie) sijaitsevien Kyläniemen ja Lamposaaren lauttapaikkojen lauttarantojen muutos- ja parannustöitä. Rakennustöitä tehdään Lamposaaren lauttapaikalla touko-elokuun välisenä aikana ja Kyläniemen lauttapaikalla heinä-joulukuun välisenä aikana. Hankkeessa peruskorjataan Lamposaaren lauttarantojen rakenteet. Kyläniemen lauttapaikalle rakennetaan uusi varalauttapaikka, uusitaan nykyiset huonokuntoiset lauttarannat ja toteutetaan lossiväylän parannus- ja kunnossapitoruoppaus sekä parannetaan lauttapaikkojen liikenneturvallisuutta. Rakennustöillä ei ole vaikutusta Kyläniemen ja Lamposaaren lossien aikataulun mukaiseen liikennöintiin. Töiden aikana Fintraffic Oy:n tieliikennekeskus tiedottaa mahdollisista liikenteen häiriöistä 24 h/vrk.

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye