HUS

Hallituksen päätökset 22.3.2021: Tavoitteena toiminnan korkeasta laadusta kertova JCI-akkreditaatio

Jaa

Vuoden 2020 tilinpäätös hyväksyttiin nollatuloksella. Hankintatoimen korjaustoimet olleet oikeansuuntaisia.

Laatu ja potilasturvallisuus keskeisiä toiminnalle 

Hallitus hyväksyi HUSin Laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelman (LAAPO) 2021 ja siihen sisältyvän vuotta 2020 koskevan raportin. Vuoden 2021 suunnitelmassa on kahdeksan painopistealuetta, joista laajin koskee Joint Commission International (JCI) laatujärjestelmää. Sen valmistelua laajennetaan kaikkiin tulosyksiköihin ja sairaanhoitoalueille. Ensimmäiset JCI-laatuhyväksynnät eli akkreditoinnit on tarkoitus saada kuudelle tulosyksikölle vuosien 2021–2022 aikana. Akkreditointi sairaanhoidon kansainvälisenä korkean laadun osoituksena on jatkossa keskeinen laadun ja potilasturvallisuuden viitekehys HUSissa 

Muita laadun ja potilasturvallisuuden tärkeitä painopisteitä vuonna 2021 ovat muun muassa potilaan itse tekemä ilmoitus vaaratilanteesta, Apotin käyttöönoton vaikutukset lääkitys- ja potilasturvallisuuteen sekä potilaan hoitosuunnitelman ajallaan tapahtuva lähettäminen jatkohoitopaikkaan. 

Vuonna 2020 hoidon saatavuus heikkeni ja hoitojonot pitenivät. Syynä olivat sekä koronaepidemian vaikutukset että Apotin käyttöönotot kevään ja syksyn aikana. 

Vaaratapahtumista kertovien henkilökunnan vapaaehtoisten ilmoitusten määrä laski hiukan edellisvuoteen verrattuna. Yleisimmät ilmoitukset liittyivät edellisvuosien tapaan lääke- ja nestehoitoon 29 % sekä tiedonkulkuun 27 %. Ilmoituksista 10 % liittyi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apottiin. Lääkehoidon osalta Apotin uusi tietojen rakenteinen kirjaustapa lisäsi muun muassa lääkkeiden määräyspoikkeamien raportointia. Toisaalta lääkkeiden antamiseen ja jakamiseen liittyvät poikkeamat olivat laskussa muun muassa Apotissa käytettävien viivakoodien vuoksi. 

Lisätietoja: 
Laatuylilääkäri Sanna-Maria Kivivuori, sanna-maria.kivivuori(at)hus.fi 

 

Tilinpäätös nollatulokseen 

Hallitus hyväksyi vuoden 2020 tilinpäätöksen ja lähetti sen hyväksyttäväksi tilintarkastajille ja valtuustolle. HUS-kuntayhtymän lopullinen tilikauden tulos oli nolla euroa. Toiminnallinen tulos ennen valtionavustuksia oli -161,3 milj. euroa ja valtion Covid-19-avustustuksen jälkeen -77,2 milj. euroa. Tilikausi päätyi nollatulokseen jäsenkuntien lisäkantojen (77,2 milj. euroa) jälkeen. 

Lisätietoja: 
Toimitusjohtaja Juha Tuominen (yhteydenotot toimitusjohtajan assistentti Kaarina Heikinheimo, s-posti kaarina.heikinheimo(at)hus.fi) 
Talousjohtaja Jari Finnilä, jari.finnila(at)hus.fi 

 

Hankintatoimesta hallituksen lausunto 

Hallitus hyväksyi tarkastuslautakunnan pyytämän lausunnon, joka koskee hankintatoimen epäkohtia ja niihin liittyvää BDO Oy:n hankintatoimesta tekemää ylimääräistä tarkastusraporttia. 

Raportin keskeiset havainnot tukevat hallituksen näkemystä, että vuoden 2019 jälkeen HUSin hankintatoimea on kehitetty merkittävästi oikeaan suuntaan. Kaikkia raportin havaitsemia poikkeamia ei ole vielä pystytty korjaamaan, koska ongelmat ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa. Näin hankintaruuhkapurkamiseksi on tehty kaikki toteuttavissa olevat toimet myös resursoinnin osalta ja tilanne saataneen normalisoitua vielä kuluvan vuoden aikana. 

Hallituksen mukaan raportti ei osoita, että hankintojen korjaustoimenpiteiden osalta olisi vuonna 2019 menetelty virheellisesti tai riittämättömästi. Siten perusteet vastuuvapauden myöntämiselle vuoden 2019 osalta ovat hallituksen mielestä olemassa. 

Lisätietoja: 
Hallintojohtaja Lauri Tanner, lauri.tanner(at)hus.fi 
Talousjohtaja Jari Finnilä, jari.finnila(at)hus.fi 

Pöytäkirja ja kaikki päätökset 

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme