Hälsosam kost påverkar motståndskraften och återhämtningen
I vissa undantagsförhållanden kan kosten ändras och näringskvaliteten kan försämras av flera anledningar. ”Vardagsrutiner, såsom måltider, kan ändras i samband med undantagsförhållanden. Eventuellt faller lunchen på arbetsplatsen bort, måltidsrytmen ändras och man äter mer godsaker än normalt. Detta kan leda till allt från eventuell undernäring till att det samlas coronakilon”, säger HUS ledande näringsterapeut Pia Nikander. “Särskilt när undantagsförhållandena nu förlängs är det bra att se över den egna kosten.”
I undantagsförhållanden är det bra att fästa uppmärksamhet vid kostens kvalitet eftersom ett tillräckligt intag av näring och vätska har stor betydelse för hur kroppens immunsystem fungerar och för återhämtningen. Flera vitaminer och spårämnen är nödvändiga för immunförsvarets normala funktion och brist på dem försvagar motståndskraften. Särskilt D-vitamin har framträtt i den internationella debatten. När undantagsförhållandena förlängs är det också viktigt att undvika en viktökning. Förebyggande är många gånger enklare än att bli av med extra kilon.
Om kosten är enformig under en längre tid kan tillgången till essentiella näringsämnen försämras. Detta leder till att immunförsvaret småningom försvagas. När kosthelheten är bra har man med tanke på immunförsvaret ingen nytta av att använda vitamin- eller spårämnespreparat. I normala förhållanden i Finland är tillgången till essentiella näringsämnen i genomsnitt tillräcklig men den individuella variationen är stor. D-vitaminbrist är den vanligast förekommande. Tillgången kan bli liten särskilt under vinterhalvåret. Solljus är den bästa källan för D-vitamin den här tiden på året. Om det inte är möjligt att vistas utomhus är användningen av D-vitaminpreparat i enlighet med näringsrekommendationerna nödvändig.
I undantagsförhållanden förstärks nödvändigheten av en bra kost. Metoderna är kända. ”Håll fast vid en regelbunden måltidsrytm och ät tillräckligt mångsidigt. Måltider och mellanmål som består av grönsaker, frukt och bär, fullkornsprodukter, bra proteinkällor samt mjuka fetter är kärnan för en mångsidig kost”, påminner Nikander.
Det är viktigt att se till att de som är sjuka på grund av coronavirus får tillräckligt med näring och vätska. Sjukdomen är ofta kopplad till trötthet, feber, aptitlöshet, förändringar i tarmfunktionen samt förändringar i både lukt- och smaksinnet. Tillsammans kan alla dessa minska näringsintaget avsevärt.
Undernäring kan förlänga och försvåra olika typer av infektioner samt förlänga sjukhusvistelsen. ”Därför är det viktigt att de som har smittats av coronavirus ser till att de får tillräckligt med näring och vätska trots symtomen. En tillräcklig mängd näring ger kroppen möjlighet att kämpa mot en eventuell smitta och eventuellt lindra sjukdomens svårighetsgrad”, säger Nikander.
Om
På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.
HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.
Följ HUS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum