Pirkanmaan ELY-keskus

Hämeenkyrön Miharin pohjavesialueelle on tulossa geologinen rakenneselvitys

Jaa

Mittaukset ovat alkaneet Hämeenkyrön Miharin pohjavesialueella geologista rakenneselvitystä varten. Hankkeessa ovat mukana Pirkanmaan ELY-keskus, Geologian tutkimuskeskus, Hämeenkyrön kunta ja Nokian Vesi Oy.

Kuva Miharin pohjavesialueelta. Kuva: Anne Lindholm
Kuva Miharin pohjavesialueelta. Kuva: Anne Lindholm

Hämeenkyrön Miharin pohjavesialueelle laaditaan parhaillaan geologista rakenneselvitystä. Sen on määrä valmistua kevääseen 2022 mennessä.

Rakenneselvityksessä saadaan tietoa muodostuman maaperästä ja pohjavesiolosuhteista sekä kallionperän syvyydestä.

- Tuloksia hyödynnetään vedenhankinnassa sekä maankäytön suunnittelussa ja pohjavesien suojelussa. Vedenhankinnan turvaamisen ja toimintavarmuuden merkitys on kasvanut entisestään muuttuvassa ilmastossa, kertoo ylitarkastaja Nina Nenonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Tärkeä pohjavesimuodostuma

Hämeenkyrössä sijaitseva, Miharin vedenhankintaa varten tärkeä 1E-luokan pohjavesialue, koostuu kahdesta muodostumasta, joista koillinen on osa laajaa Ketunkivenkangasta – Varvarinkangasta. Lounainen osa on matala, hienojakoisten ainesten peittämä selänne Miharinlammen ja Muotialanjoen lounaispuolella olevassa rinteessä. Kalliopinnan korkeusvaihtelut aiheuttavat pohjaveden pinnoissa suuria korkeuseroja varsin lyhyillä matkoilla.

Mahnalan kylässä sijaitseva, Hämeenkyrön kunnan ja Nokian Vesi Oy:n omistama Miharin vedenottamo on perustettu vuonna 1983. Ottamolta on lupa ottaa vettä 3000 kuutiota vuorokaudessa. Vettä toimitetaan sekä Nokialle että Hämeenkyröön. Miharin pohjavesialueella toimii myös Palkon kylän vesiosuuskunnan vedenottamo. Paikka on ollut vedenottamona jo lähes sadan vuoden ajan.

Maastotyöt vuoden 2021 aikana

Pohjavesialueelle laadittava rakenneselvitys tuottaa tietoa alueen kallionpinnan korkokuvasta, maaperäkerroksista, pohjaveden pinnan tasosta sekä päävirtaussuunnista. Tutkimus ulottuu myös Ketunkivenkankaan ja Mahnalan pohjavesialueille.

Tutkimukset koostuvat kallioon asti ulottuvista maaperäkairauksista, joihin asennetaan pohjaveden havaintoputket myöhempiä mittauksia varten. Muodostuman kerroksia ja kallioperän syvyyttä tutkitaan painovoimamittauksin ja maatutkaluotauksin.

Maastotyöt ovat nyt alkaneet ja ne valmistuvat vuoden 2021 aikana. Maanomistajilta on pyydetty tutkimuksiin tarvittavat luvat.

Rakenneselvitys toteutetaan yhteistyöhankkeena, jonka rahoittavat Hämeenkyrön kunta, Nokian Vesi Oy, Pirkanmaan ELY-keskus ja Geologian tutkimuskeskus. Geologian tutkimuskeskus vastaa tutkimusten toteuttamisesta ja tulkinnasta sekä raportoinnista. Projekti valmistuu kevääseen 2022 mennessä.

Apua vedenhankintaan ja kaavoitukseen

Tähän mennessä Pirkanmaan alueella vastaavanlaisia geologisia rakenneselvityksiä on tehty seitsemälle vedenhankintaa varten tärkeälle pohjavesialueelle.

Selvityksistä saatava tieto palvelee yhdyskuntien vedenhankinnan suunnittelua ja auttaa esimerkiksi kohdentamaan lisävedenhankintaan liittyviä tutkimuksia pohjavesialueella.

- Vedenhankinnan turvaamisen ja toimintavarmuuden merkitys on kasvanut entisestään muuttuvassa ilmastossa, Nina Nenonen kertoo.

Tutkimuksista saatava lisätieto palvelee maankäytön suunnittelua ja pohjavesien suojelua. Uuden tiedon avulla voidaan ohjata kaavoitusta ja rakentamista alueille, joilla riskit pohjavedelle ovat pienemmät sekä tarvittaessa voidaan myös tarkistaa pohjavesialueen rajausta. Tiedot palvelevat myös onnettomuustilanteissa tarvittavien toimenpiteiden ennakoimista ja suorittamista.

Lisätietoja: 

Nina Nenonen, ylitarkastaja, Pirkanmaan ELY-keskus, p. 0295 036 323
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Pohjavesialueen geologista rakennetta selvitetään Hämeenkyrön Miharissa (Lähde-palvelu)

Avainsanat

Kuvat

Kuva Miharin pohjavesialueelta. Kuva: Anne Lindholm
Kuva Miharin pohjavesialueelta. Kuva: Anne Lindholm
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme