Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Hämeenlinnaan valmistunut kansainvälisesti edistyksellinen vankila naisille uudistaa Rikosseuraamuslaitoksen toimintakulttuuria

Jaa

Hämeenlinnan uusi satapaikkainen suljettu vankila naisille otetaan käyttöön marraskuun alussa. Se on kansainvälisesti ainutlaatuinen hanke ja ensimmäinen uuden vankilakonseptin mukaisesti toteutettava kohde. Sellit ovat digisellejä eli niissä on sellipäätteet. Tavoitteena on, että vapautuessaan vangeilla on paremmat edellytykset rikoksettomaan elämään.

Hämeenlinnan vankilan tapahtumapiha
Hämeenlinnan vankilan tapahtumapiha

Vankilakonsepti on Rikosseuraamuslaitoksen strategisiin tavoitteisiin perustuva uusi toiminta- ja toimitilamalli. Sen ytimessä on vaikuttavuus ja ajatus Rikosseuraamuslaitoksen toiminnasta rikoksettoman elämän oppimisympäristönä.

– Tämä tarkoittaa sitä täällä Hämeenlinnassa, että kaikki toiminta ja kuntoutus tähtää siihen, että rangaistuksen suorittamisen jälkeen henkilöt pystyisivät integroitumaan yhteiskuntaa, kokevat osallisuutta yhteiskunnassa ja sitä kautta kykenevät elämään rikoksetonta elämää, kertoo Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen johtaja Pauli Nieminen Rikosseuraamuslaitoksesta.

Vankilakonsepti on kehitetty yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen ja hankkeen rakennuttajana toimineen Senaatti-kiinteistöjen asiantuntijaverkoston kanssa. Työhön ovat osallistuneet myös vankilan henkilöstö ja vangit. Suunnittelussa on hyödynnetty tutkimustietoa ja kokemuksia Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta. Tavoitteena on ollut rakentaa kansainvälisesti edistyksellinen vankilaympäristö.

– Uusi vankila on iso askel oikeaan suuntaan naisvankien aseman ja turvallisuuden parantamiseksi, vaikka työtä on vielä paljon. Hämeenlinnassa toiminnot ovat aiempaa sopivampia naisvankien erityistarpeisiin. Tavoitteenamme on, että yhteiskunnan palveluketjua hyödynnetään vankeusaikana, minkä olisi tarkoitus jatkua myös vankeusajan jälkeen. Tiiviimmällä yhteistyöllä kuntoutuksen tehokkuus ja vaikuttavuus paranevat, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala.

Lähityö lisää turvallisuutta

Hämeenlinnan vankila on merkittävä uudistus koko Rikosseuraamuslaitoksen toimintakulttuurissa. Rikosseuraamusasiakkaita valmennetaan rikoksettomaan elämään vuorovaikutteisesti lähityössä henkilökunnan kanssa.

–Olemme huomanneet, että vuorovaikutukseen perustuva luottamuksellinen yhteistyösuhde vaikuttaa siihen, miten turvallista vankilassa on työskennellä. Kontaktin luominen vankiin, kiinnostus hänen asioihinsa ja myötävaikuttaminen muutoksessa, vähentää rikosten uusimistodennäköisyyttä ja samalla lisää turvallisuustilannetta vankiloissa. Uudenlaiseen vankeinhoitoon kuuluu siis lähityö toimintakulttuurina, toteaa Pauli Nieminen.

Vankeusaika mahdollistaa myös digitaalisen yhteiskunnan kehityksessä mukana pysymisen. Sellit ovat digisellejä eli niissä on sellipäätteet sähköisten palvelujen käyttöä varten. Sellipäätteiden kehittämistä toteutetaan parhaillaan Älykäs vankila -hankkeessa. Sähköisten palveluiden kautta vangeille saadaan merkittävä määrä uusia kuntoutus- ja koulutuspalveluja.

Allianssi-malli yhteistyön ytimessä

Noin 34 miljoonan euron uudisrakennushankkeen on toteuttanut valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt yhteistyössä rakennusyhtiö SRV:n kanssa. Rakennushanke on toteutettu Senaatin allianssimallilla, jonka Senaatti on kehittänyt erityisesti suurten ja vaativien rakennushankkeidensa toteuttamiseen.  Allianssimalli mahdollistaa vielä toteutusvaiheessa suunnitelmien ja toteutusratkaisujen kehittämisen käyttäjien tarpeet huomioiden.

– On ollut hienoa olla toteuttamassa näin ainutlaatuista hanketta, jossa uudenlaisella suunnittelulla ja tilaratkaisuilla pystytään parantamaan toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta, sanoo projektijohtaja, Senaatin rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäki

Senaatti on panostanut myös rakennuksen mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.

– Hiilineutraalisuustavoitteet on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Erityisen ratkaisevaa hiilijalanjäljen pienentämisessä on ollut maalämmön ja aurinkoenergian hyödyntäminen vankilan energiaratkaisuissa, toteaa Hietamäki.

 Vankila rakennettiin vanhan, nykyisin tyhjillään olevan vankilarakennuksen läheisyyteen samalle tontille. Hämeenlinnan vankilassa on myös kattavat ulkoilualueet, joissa on muun muassa luontopolku ja hyvät mahdollisuudet ulkoiluun, liikuntaan ja esimerkiksi kaupunkiviljelyyn.

– Hämeenlinnan uusi vankila on rakennettu hyvässä yhteistyössä hankkeen suunnitteluryhmän, Senaatin ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa, jotta se vastaisi parhaalla mahdollisella tavalla uudistuvan vankilakonseptin tarpeita. Hanke on ollut poikkeuksellinen muun muassa mittavan turvallisuustekniikan ja uusiutuvien energiaratkaisujen vuoksi. Työmaalla on toiminut parhaimmillaan yli 170 rakentajaa, ja urakoitsijoiden joukossa on ollut runsaasti myös paikallisia toimijoita Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueelta, SRV:n työmaapäällikkö Pasi Haakana kertoo.

Vangit siirtyvät uuteen vankilaan sunnuntaina 1.11.2020 ja vankila-aloittaa toimintansa maanantaina 2.11.2020 viidellä osastolla.

Lisätiedot:

Pauli Nieminen
Rikosseuraamuslaitos, Länsi-Suomen rikosseuraamusalue, aluejohtaja
puh. 050 344 1216
pauli.nieminen@om.fi

Pia Puolakka
Rikosseuraamuslaitos, Älykäs vankila -hanke, projektipäällikkö
puh. 029 568 8496

Tarja Hietamäki
Senaatti-kiinteistöt, projektijohtaja
puh. 040 051 4636
tarja.hietamaki@senaatti.fi

Pasi Haakana
SRV, työmaapäällikkö
puh. 040 760 8041
pasi.haakana@srv.fi

Avainsanat

Kuvat

Hämeenlinnan vankilan tapahtumapiha
Hämeenlinnan vankilan tapahtumapiha
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Ledarskap, kompetensutveckling och placering lyfts fram som utvecklingsobjekt i Brottspåföljdsmyndighetens utredning om kvinnliga intagna19.10.2020 12:04:15 EESTTiedote

I utredningen kartlades kvinnliga intagnas trygghet och säkerhet och hur väl man i sysselsättningarna lyckas tillvarata deras särbehov. Utvecklingsobjekt som lyfts fram är hur man ska leda och organisera arbetet med kvinnliga intagna, utveckla kompetens för kvinnospecifikt arbete och var någonstans man ska ha platserna som är avsedda kvinnor lokaliserade. I utredningen läggs fram förslag till åtgärder för att förbättra situationen för kvinnliga intagna i Brottspåföljdsmyndighetens anstalter.

Naisvankiselvityksessä Rikosseuraamuslaitoksen kehittämiskohteena johtaminen, naiserityisen työn osaaminen ja naisvankien sijoittelu19.10.2020 12:03:46 EESTTiedote

Selvityksessä kartoitettiin naisvankien turvallisuutta ja toimintojen sopivuutta naisvankien erityistarpeisiin. Kehittämiskohteeksi nousivat naisvankityön johtaminen ja organisointi, naiserityisen työn osaamisen kehittäminen ja naisvankipaikkojen sijoittelu. Selvityksessä tuotettiin toimenpide-ehdotuksia naisvankien tilanteen kehittämiseksi Rikosseuraamuslaitoksessa.

Toppmodernt fängelse för kvinnor i Tavastehus bidrar till att omdana kulturen inom Brottspåföljdsmyndigheten16.10.2020 12:37:13 EESTTiedote

Ett nytt slutet fängelse för kvinnor med 100 platser tas i drift i Tavastehus vid ingången av november. Det handlar om ett projekt som är unikt även i internationellt sammanhang och ett första objekt som är uppfört med utgångspunkt i Brottspåföljdsmyndighetens nya anstaltskoncept. Cellerna är digitaliserade med var sin terminalutrustning. Målet är att fångarna ska ha bättre förutsättningar för ett liv utan kriminalitet när de blir frigivna.

Brottspåföljdsmyndighetens kvalitetsundersökning ger vid handen att verksamhetens kvalitet upplevs som bra, medan resurserna och säkerhetshoten bekymrar7.10.2020 13:37:02 EESTTiedote

Resultaten från Brottspåföljdsmyndighetens kvalitetsmätning 2019 har nu gjorts offentliga. I kvalitetsmätningen kartläggs kvaliteten i Brottspåföljdsmyndighetens verksamhet och resultaten tillvaratas när det gäller att utveckla verksamheten. Kvaliteten i verksamheten upplevs alltjämt som åtminstone bra. Resurserna och säkerhetshoten är något som sticker ut i resultaten.

Rikosseuraamuslaitoksen laatututkimuksen mukaan toiminnan laatu koetaan hyväksi, resurssit ja turvallisuusuhat huolettavat7.10.2020 13:36:39 EESTTiedote

Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2019 laatumittauksen tulokset on julkaistu. Laatumittauksella selvitetään Rikosseuraamuslaitoksen toiminnan laadukkuutta, ja tuloksia hyödynnetään toiminnan kehittämisessä. Rikosseuraamuslaitoksen toiminta koetaan edelleen vähintäänkin hyvänä. Resurssit ja turvallisuusuhat nousevat esiin tutkimustuloksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme