Messukeskus

Hammashoidon laatu, ksylitoli ja päiväkotien arkirutiinit puhuttavat Hammaslääkäripäivillä

Jaa

Suomen suurin hammaslääketieteen koulutustapahtuma ja näyttely, Hammaslääkäripäivät, järjestetään Messukeskuksessa 7.-9.11. Näyttelyn maksuttomasta ohjelmasta löytyy uutta tutkimustietoa ja asiaa arkisista hammasrutiineista. Esiin nostetaan muun muassa päiväkotien rooli hammasterveyden edistäjänä sekä haasteet kehitysvammaisten hammashoidossa.

Hammaslääkäripäivien ohjelmassa nostetaan esiin hammashoidon laatu Suomessa. Kuva: Hammaslääkäripäivät, Messukeskus.
Hammaslääkäripäivien ohjelmassa nostetaan esiin hammashoidon laatu Suomessa. Kuva: Hammaslääkäripäivät, Messukeskus.

Suun terveys on merkittävä osa kokonaisterveyttä ja hampaiston tulehduspesäkkeet ovat uhka yleisterveydelle. Tutkimusten mukaan suun sairaudet altistavat sydän- ja verisuonisairauksille ja tulehdussairauksille. Infektiot suussa ovat myös yksi diabeteksen riskitekijä. Lääkäreiden ja hoitajien tulisi tunnistaa työssään ne potilaat ja tilanteet, joissa suun terveydestä tulee erityisesti huolehtia. Uusinta tutkimustietoa ja erilaisia näkökulmia tuovat esiin Hammaslääkäripäivien Areenalla Professori Liisa Suominen, ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula ja HLL Aleksi Haapanen.

-       Suun infektiofokukset aiheuttavat suuren riskin muun muassa syöpäpotilaille ja muille immuunipuutteisille potilaille. Suun infektiofokusten hoito on lisäksi tärkeää ennen erityyppisiä isoja leikkauksia infektioriskin vähentämiseksi, painottaa Aleksi Haapanen.

Hammaslääkäripäivillä puhutaan myös hoidon laadusta. Mistä kuluttaja tietää kuka on hyvä hammaslääkäri? Entä miksi kannattaa hoidattaa hampaat Suomessa, eikä lähteä edullisemman hoidon perässä ulkomaille? Asiantuntijan neuvoja jakaa Suomen Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry.

-       Hammaslääkärien koulutus on Suomessa korkeatasoista ja potilasvakuutus korvaa vain Suomessa annettua hoitoa. Ulkomailla annetussa hoidossa laatu saattaa vaihdella eivätkä hoidon periaatteet ole välttämättä samoja kuin täällä. Erityinen riski on sellaisissa hoidoissa, jossa lyhyessä ajassa pyritään tekemään laajoja toimenpiteitä, jotka hyvän hoitokäytännön mukaan kannattaisi tehdä pidemmän ajan kuluessa. Esimerkiksi ennen proteettista hoitoa tulee varmistua siitä, että hampaiden ja kiinnityskudosten tulehdukset on hoidettu ja tilanne parantunut, muistuttaa Pöyry.

Piltit hammaspesulle päiväkodissa, ksylitoli kunniaan

Päiväkodit ovat erityisasemassa, kun lasten hammasterveyttä halutaan edistää. Käypä hoito -suosituksen mukaan lasten hampaat pitäisi harjata päiväkodeissa. Suosituksen mukaisesta toiminnasta saadaan esimerkki Liperin kunnasta, jossa hampaiden harjaus on osa varhaiskasvatuksen arkirutiineja. Ksylitolipastillit ovat sen sijaan vakiintuneet päivähoidon rutiineihin. Hammaslääkäripäivillä kuullaan tuoretta tutkimustietoa kaikenikäisten suomalaisten ksylitolin käytöstä.

-       Suomalaisten ksylitolin käyttö on hyvällä tolalla ja sen terveyshyödyt tunnetaan laajasti. Pienten lasten ksylitolin käyttö on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi, mistä iso kiitos päivähoitoon, jossa ksylitoli on otettu osaksi arkirutiineja. Hampaiden reikiintymistä voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla ja päivittäisillä toimilla kotona. Ruokailutottumusten välipalaistumisen myötä ksylitolilla on entistä vahvemmin oma paikkansa arjen rutiineissa, kertoo Cloetta Suomen ksylitolitiedottaja Milla Vihanto.

Erityisryhmät ja erityiset olosuhteet haastavat hammaslääkärin

Miten taataan hyvä ja inhimillinen hoito haastaville ryhmille, kuten kehitysvammaisille tai pelkääville lapsille, joiden hoitokerrat on järkevä minimoida. Monesti nukuttaminen on avain diagnoosiin ja suun hoitoon. Aiheesta tapahtuman Areena-lavalla alustaa anestesiologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Ilkka Kalli.

Hammaslääkärin työtä tehdään länsimaissa olosuhteissa, jotka poikkeavat hyvin paljon työolosuhteista kehitysmaissa. Ulla Harjunmaa on toiminut kliinikkona, kouluttajana ja tutkijana Namibiassa, Nepalissa ja Malawissa. Hammaslääkäripäivillä hän kertoo oman kiinnostavan uratarinansa.

Hammaslääkäripäivät on hammaslääketieteen suurin koulutus- ja näyttelytapahtuma Suomessa. Näyttelyn järjestää Messukeskus, ja luento-ohjelmasta vastaa Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia. Tapahtuman teemana on tänä vuonna ”Kiinni ajassa – katse tulevaan”. Tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 7.-9.11.2019.

Poimintoja Hammaslääkäripäivien Areenan maksuttomasta ohjelmasta:

to kello 13.30 Päiväkodeissa tapahtuva suunterveyden edistäminen

  • Sirkka Helisten, Hyvinvointivastaava-varhaiskasvatuksen johtaja, Liperin päiväkoti
  • Sirpa Järvinen, Suuhygienisti, Terveydenedistämisen asiantuntija, SiunSote

to kello 15.30 Nukutushammashoito – ratkaisu vaativissa erityisryhmissä

  • Ilkka Kalli, LKT, Dos, Anest. EL Uneximed Oy

pe kello 11.00 Suu heiluttaa terveyttä

  • Liisa Suominen, prof., Apollonian puheenjohtaja

pe kello 12.10 Hampaiston tulehduspesäkkeet – uhka yleisterveydelle?

  • Aleksi Haapanen, HLL, erikoistuva Hml (suu- ja leukakirurgia)

pe kello 13.30 Hammaslääkärinä kehitysmaissa

  • Ulla Harjunmaa, EHL, TtT, MIH, Apulaisylihammaslääkäri, Tampereen kaupunki

pe kello 15.00 Ovatko ksylitolituotteet osa suomalaisten arkea?

  • Milla Vihanto, Xylitol Communication Manager Cloetta Suomi Oy

pe kello 15.30 Suunterveys työterveyden prosesseissa - suunterveys osana koko kehon terveyttä

  • Tanja Ketola-Kinnula, Suunterveyden ylilääkäri, Terveystalo, EHL, LL

la kello 11.00 Hammashoidon laatu

  • Matti Pöyry, Suomen Hammaslääkäriliitto

Hammaslääkäripäivien maksuton ohjelma: https://hammaslaakaripaivat.messukeskus.com/ohjelma/

Tapahtuman maksullinen koulutusohjelma: www.hammaslaakaripaivat.fi

Toimittajat voivat osallistua kaikille luennoille maksutta. Edellyttää akkreditoitumista median edustajana: http://messukeskushelsinki.fi/uutishuone/akkreditointi/.

 

Lisätiedot:

Näyttely: Messukeskus, tiedottaja Riikka Luomanpää, riikka.luomanpaa@messukeskus.com, puh. 050 540 4231

Koulutusohjelma: Apollonia, tiedottaja Annika Nissinen, annika.nissinen@apollonia.fi, puh. 040 779 6435

Kuvia edellisestä tapahtumasta vapaasti median käyttöön: http://bit.ly/Hammaslaakari2018

Median akkreditoituminen: http://messukeskushelsinki.fi/uutishuone/akkreditointi/

Kuvat

Hammaslääkäripäivien ohjelmassa nostetaan esiin hammashoidon laatu Suomessa. Kuva: Hammaslääkäripäivät, Messukeskus.
Hammaslääkäripäivien ohjelmassa nostetaan esiin hammashoidon laatu Suomessa. Kuva: Hammaslääkäripäivät, Messukeskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskus järjestää vuosittain 65 messutapahtumaa ja 1500 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu yli miljoona vierasta. Messukeskuksen omistajayritys Suomen Messut Osuuskunta täyttää 100 vuotta vuonna 2019. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. Annually, 65 exhibitions and 1500 meetings and congresses are held at MessukeskusOver one million visitors take part in the events. The Finnish Fair Corporation, the company that owns Messukeskus Helsinki, celebrates its 100th anniversary in 2019. | Messukeskus – A century in the centre of events 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Habitare tarjosi sisustusinspiraatiota kaikille aisteille15.9.2019 18:14:55 EESTTiedote

Suomen johtava huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare tarjosi elämyksiä sisustamisesta ja muotoilusta. Viiden päivän aikana Habitaressa ja Hifissä vieraili alustavien tietojen mukaan yli 57 000 kävijää. Habitare järjestetään seuraavan kerran Messukeskuksessa Helsingissä 9.-13.9.2020. Habitaren kävijöille tehdyn tutkimuksen mukaan 90% kävijöistä tulee Habitareen hakemaan vinkkejä ja inspiraatiota tuleviin hankintoihin. Ensisijaisesti yritysten esittelemiin uutuuksiin ja trendeihin tuli tutustumaan 45% kävijöistä. Kotimainen Luhta Home lanseerasi Habitaressa uuden kodin tuoksumalliston, sekä kokonaan uuden myymäläkonseptin. ”Lanseerasimme Habitaressa pohjoismaisen tuoksumaailman ympärille rakennetun kodin tuoksumallistomme, jolle löysimme vuosi sitten Habitaresta malliston yhteistyökumppaniksi Osmian. Tuoksumalliston lanseeraamisen lisäksi esittelemme Habitaressa uuden myymäläkonseptimme, jossa brändiviestintää on teroitettu ja muun muassa logoa uudistettu. Tarkoituksenamme on

Sisustustoimittajat valitsivat Habitaren parhaat osastot12.9.2019 13:00:00 EESTTiedote

Sisustustoimittajat valitsivat Habitaren parhaat osastot Sisustustoimittajat ry valitsee vuosittain Habitaren parhaat messuosastot. Yhdistyksen jäsenistä koostunut palkintoraati on perinteisesti valinnut osastot Habitaren ensimmäisenä päivänä. Tänä vuonna sisustustoimittajat valitsivat messujen kolme parasta messuosastoa. Habitare on avoinna Helsingissä Messukeskuksessa 11.-15.9.2019. Vieser 6b58 Kompakti, harmoninen näyttelyarkkitehtuuri nostaa tuotteet arvokkaasti esiin. Onnistunut kokonaiskonsepti: valaistus, stailaus ja yhtenäinen värimaailma. Innostaa kokeilemaan ja tutustumaan tuotteisiin. Finarte 6d58 Raikas, erottuva kokonaisuus, josta tuotteet nousevat hyvin esiin. Osaston materiaali- ja värivalinnat toistavat uusien tuotteiden henkeä onnistuneesti. Tarkett 6g50 Veistoksellinen kiinnostava lähestymistapa. Yllättävä esillepano kertoo kierrätettävän materiaalin monipuolisista mahdollisuuksista. Lisätietoja: Sisustustoimittajat ry:Info@sisustustoimittajat.fi, www.sisustustoimitta

Habitare Antiikin kiinnostavimmat esineet on valittu11.9.2019 19:17:40 EESTTiedote

Antiikki & Design -lehden asiantuntijat ovat jo usean vuoden ajan valikoineet Habitaren Antiikista mielenkiintoisimmat esillä olevat esineet. Esineitä tarkasteltiin kolmessa eri ryhmässä: antiikki, design ja taide. Nyt ylitse muiden nousivat torniolainen pikari, Kyllikki Salmenhaaran keramiikkamaljakko ja Werner Thomén litografia Helsingin Töölöstä. Habitaren Antiikki järjestetään osana sisustus- ja design-tapahtuma Habitarea 11.-15.9. Messukeskuksessa Helsingissä.

Messukeskuksen ja Grafian yhteisen julistesuunnittelukilpailun voittaja on Ville Savimaa11.9.2019 11:30:59 EESTTiedote

Messukeskuksen ja Suomen Messujen satavuotiaan taipaleen kunniaksi Habitare haastoi suunnittelijat luomaan juhlavuoden teemaa kuvastavan messujulisteen. Finalistijulisteissa näkyi retrohenkisyys ja menneet vuosikymmenet. Julisteet ovat esillä myös tapahtuman kävijöiden ihasteltavissa Habitaressa Messukeskuksessa 11.–15.9.2019. Messukeskuksen juhlavuoden teema Unohtumaton alku unelmille toimi teemana kilpailulle, johon voivat osallistua Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafian jäsenet ja alan opiskelijat. Tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi kuvittaja Ville Savimaan työn ”Juhla.” ”Yritin piirtää ihmisen. Vapautuneen ja inspiroituneen ihmisen, joka muodoillaan ja väreillään hehkuu elämän eri sävyjä. Piirsin vielä kaksi sellaista ihmistä lisää, juhlavuosi on kaikkien messuvieraiden yhteinen juhla”, Ville Savimaa kertoo työn taustoista. Finalistitöistä oli nähtävissä retrohenkisyyttä ja tyylisuuntia menneiltä vuosikymmeniltä. ”Vanhat tyylit puhuttelevat nuoren polven t

Vuoden 2019 Habitare-suunnittelukilpailun voiton jakavat Erik Lindahl sekä Kadri Kallaste ja Pinja Koskelin11.9.2019 10:39:32 EESTTiedote

Habitare-suunnittelukilpailun voiton jakavat Erik Lindahl työllään Palikat ja Kadri Kallaste ja Pinja Koskelin työllään Gulf of Reed. Kilpailun päätuomarina toiminut Stefan Diez valitsi voittajat neljästä finalistista. Suunnittelukilpailun voittajat jakavat Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5000 euron pääpalkinnon. Kilpailun kaikki finalistityöt ovat nähtävillä Habitaressa Helsingissä 11.-15.9.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme