Messukeskus

Hammashoidon laatu, ksylitoli ja päiväkotien arkirutiinit puhuttavat Hammaslääkäripäivillä

Jaa

Suomen suurin hammaslääketieteen koulutustapahtuma ja näyttely, Hammaslääkäripäivät, järjestetään Messukeskuksessa 7.-9.11. Näyttelyn maksuttomasta ohjelmasta löytyy uutta tutkimustietoa ja asiaa arkisista hammasrutiineista. Esiin nostetaan muun muassa päiväkotien rooli hammasterveyden edistäjänä sekä haasteet kehitysvammaisten hammashoidossa.

Hammaslääkäripäivien ohjelmassa nostetaan esiin hammashoidon laatu Suomessa. Kuva: Hammaslääkäripäivät, Messukeskus.
Hammaslääkäripäivien ohjelmassa nostetaan esiin hammashoidon laatu Suomessa. Kuva: Hammaslääkäripäivät, Messukeskus.

Suun terveys on merkittävä osa kokonaisterveyttä ja hampaiston tulehduspesäkkeet ovat uhka yleisterveydelle. Tutkimusten mukaan suun sairaudet altistavat sydän- ja verisuonisairauksille ja tulehdussairauksille. Infektiot suussa ovat myös yksi diabeteksen riskitekijä. Lääkäreiden ja hoitajien tulisi tunnistaa työssään ne potilaat ja tilanteet, joissa suun terveydestä tulee erityisesti huolehtia. Uusinta tutkimustietoa ja erilaisia näkökulmia tuovat esiin Hammaslääkäripäivien Areenalla Professori Liisa Suominen, ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula ja HLL Aleksi Haapanen.

-       Suun infektiofokukset aiheuttavat suuren riskin muun muassa syöpäpotilaille ja muille immuunipuutteisille potilaille. Suun infektiofokusten hoito on lisäksi tärkeää ennen erityyppisiä isoja leikkauksia infektioriskin vähentämiseksi, painottaa Aleksi Haapanen.

Hammaslääkäripäivillä puhutaan myös hoidon laadusta. Mistä kuluttaja tietää kuka on hyvä hammaslääkäri? Entä miksi kannattaa hoidattaa hampaat Suomessa, eikä lähteä edullisemman hoidon perässä ulkomaille? Asiantuntijan neuvoja jakaa Suomen Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry.

-       Hammaslääkärien koulutus on Suomessa korkeatasoista ja potilasvakuutus korvaa vain Suomessa annettua hoitoa. Ulkomailla annetussa hoidossa laatu saattaa vaihdella eivätkä hoidon periaatteet ole välttämättä samoja kuin täällä. Erityinen riski on sellaisissa hoidoissa, jossa lyhyessä ajassa pyritään tekemään laajoja toimenpiteitä, jotka hyvän hoitokäytännön mukaan kannattaisi tehdä pidemmän ajan kuluessa. Esimerkiksi ennen proteettista hoitoa tulee varmistua siitä, että hampaiden ja kiinnityskudosten tulehdukset on hoidettu ja tilanne parantunut, muistuttaa Pöyry.

Piltit hammaspesulle päiväkodissa, ksylitoli kunniaan

Päiväkodit ovat erityisasemassa, kun lasten hammasterveyttä halutaan edistää. Käypä hoito -suosituksen mukaan lasten hampaat pitäisi harjata päiväkodeissa. Suosituksen mukaisesta toiminnasta saadaan esimerkki Liperin kunnasta, jossa hampaiden harjaus on osa varhaiskasvatuksen arkirutiineja. Ksylitolipastillit ovat sen sijaan vakiintuneet päivähoidon rutiineihin. Hammaslääkäripäivillä kuullaan tuoretta tutkimustietoa kaikenikäisten suomalaisten ksylitolin käytöstä.

-       Suomalaisten ksylitolin käyttö on hyvällä tolalla ja sen terveyshyödyt tunnetaan laajasti. Pienten lasten ksylitolin käyttö on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi, mistä iso kiitos päivähoitoon, jossa ksylitoli on otettu osaksi arkirutiineja. Hampaiden reikiintymistä voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla ja päivittäisillä toimilla kotona. Ruokailutottumusten välipalaistumisen myötä ksylitolilla on entistä vahvemmin oma paikkansa arjen rutiineissa, kertoo Cloetta Suomen ksylitolitiedottaja Milla Vihanto.

Erityisryhmät ja erityiset olosuhteet haastavat hammaslääkärin

Miten taataan hyvä ja inhimillinen hoito haastaville ryhmille, kuten kehitysvammaisille tai pelkääville lapsille, joiden hoitokerrat on järkevä minimoida. Monesti nukuttaminen on avain diagnoosiin ja suun hoitoon. Aiheesta tapahtuman Areena-lavalla alustaa anestesiologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Ilkka Kalli.

Hammaslääkärin työtä tehdään länsimaissa olosuhteissa, jotka poikkeavat hyvin paljon työolosuhteista kehitysmaissa. Ulla Harjunmaa on toiminut kliinikkona, kouluttajana ja tutkijana Namibiassa, Nepalissa ja Malawissa. Hammaslääkäripäivillä hän kertoo oman kiinnostavan uratarinansa.

Hammaslääkäripäivät on hammaslääketieteen suurin koulutus- ja näyttelytapahtuma Suomessa. Näyttelyn järjestää Messukeskus, ja luento-ohjelmasta vastaa Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia. Tapahtuman teemana on tänä vuonna ”Kiinni ajassa – katse tulevaan”. Tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 7.-9.11.2019.

Poimintoja Hammaslääkäripäivien Areenan maksuttomasta ohjelmasta:

to kello 13.30 Päiväkodeissa tapahtuva suunterveyden edistäminen

  • Sirkka Helisten, Hyvinvointivastaava-varhaiskasvatuksen johtaja, Liperin päiväkoti
  • Sirpa Järvinen, Suuhygienisti, Terveydenedistämisen asiantuntija, SiunSote

to kello 15.30 Nukutushammashoito – ratkaisu vaativissa erityisryhmissä

  • Ilkka Kalli, LKT, Dos, Anest. EL Uneximed Oy

pe kello 11.00 Suu heiluttaa terveyttä

  • Liisa Suominen, prof., Apollonian puheenjohtaja

pe kello 12.10 Hampaiston tulehduspesäkkeet – uhka yleisterveydelle?

  • Aleksi Haapanen, HLL, erikoistuva Hml (suu- ja leukakirurgia)

pe kello 13.30 Hammaslääkärinä kehitysmaissa

  • Ulla Harjunmaa, EHL, TtT, MIH, Apulaisylihammaslääkäri, Tampereen kaupunki

pe kello 15.00 Ovatko ksylitolituotteet osa suomalaisten arkea?

  • Milla Vihanto, Xylitol Communication Manager Cloetta Suomi Oy

pe kello 15.30 Suunterveys työterveyden prosesseissa - suunterveys osana koko kehon terveyttä

  • Tanja Ketola-Kinnula, Suunterveyden ylilääkäri, Terveystalo, EHL, LL

la kello 11.00 Hammashoidon laatu

  • Matti Pöyry, Suomen Hammaslääkäriliitto

Hammaslääkäripäivien maksuton ohjelma: https://hammaslaakaripaivat.messukeskus.com/ohjelma/

Tapahtuman maksullinen koulutusohjelma: www.hammaslaakaripaivat.fi

Toimittajat voivat osallistua kaikille luennoille maksutta. Edellyttää akkreditoitumista median edustajana: http://messukeskushelsinki.fi/uutishuone/akkreditointi/.

 

Lisätiedot:

Näyttely: Messukeskus, tiedottaja Riikka Luomanpää, riikka.luomanpaa@messukeskus.com, puh. 050 540 4231

Koulutusohjelma: Apollonia, tiedottaja Annika Nissinen, annika.nissinen@apollonia.fi, puh. 040 779 6435

Kuvia edellisestä tapahtumasta vapaasti median käyttöön: http://bit.ly/Hammaslaakari2018

Median akkreditoituminen: http://messukeskushelsinki.fi/uutishuone/akkreditointi/

Kuvat

Hammaslääkäripäivien ohjelmassa nostetaan esiin hammashoidon laatu Suomessa. Kuva: Hammaslääkäripäivät, Messukeskus.
Hammaslääkäripäivien ohjelmassa nostetaan esiin hammashoidon laatu Suomessa. Kuva: Hammaslääkäripäivät, Messukeskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää tekemällä kasvua kohtaamisista. Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. Messukeskus järjestää vuosittain 65 messutapahtumaa ja 1500 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu yli miljoona vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. We host 65 exhibitions and 1,500 meetings and congresses each year providing a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. Over one million visitors take part in the events. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Matkailuajoneuvoalalla hyvä syke17.1.2020 08:30:00 EETTiedote

Matkailuajoneuvolla liikkuminen ja lomailu on kasvussa. Ajoneuvomatkailun etuja ovat erityisesti liikkumisen ja olemisen vapaus, soveltuvuus kaikenlaisiin elämäntilanteisiin sekä ympäristölle vähäisempi kuormitus lento- ja risteilymatkustamiseen verrattuna. Lisäksi nykyaikainen suunnittelu mahdollistaa ympärivuotisen ja mukavan liikkumisen. Helsingin Caravan-messuilla kerrotaan ajoneuvomatkailun mahdollisuuksista ja esitellään lähes 200 erilaisiin tarkoituksiin soveltuvaa ajoneuvoa. Caravan-messut järjestetään perjantaista sunnuntaihin 17.– 19.1. Messukeskuksessa Helsingissä.

PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordicissa puhutaan alan vastuullisuudesta ja tulevaisuuden trendeistä17.1.2020 07:55:00 EETTiedote

Pakkaus-, elintarvike- ja muovialan ammattitapahtuma PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic tuo esille alojen tulevaisuutta ja nykyhetkessä vaikuttavia trendejä. Ääneen pääsevät erityisesti vastuulliset tuotantomenetelmät ja materiaalit, sekä tulevaisuuden työnantajat. Tapahtumakokonaisuus PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 11.-12.3.2020.

AJONEUVOMATKAILU ON NYT TRENDIKÄSTÄ – UUTUUDET ESILLÄ HELSINGIN CARAVAN-MESSUILLA15.1.2020 16:31:20 EETTiedote

Matkailuautolla, -vaunulla tai retkeilyautolla matkustamisesta on omatoimimatkailun myötä tullut entistä suositumpaa. Nyt ei enää körötellä autojonoissa vaan nautitaan matkustamisen vapaudesta vaikkapa talvella Lofooteilla surffausmatkalla perheen kanssa. Helsingin Caravan-messuilla kerrotaan ajoneuvomatkailun mahdollisuuksista ja esitellään lähes 200 erilaisiin tarkoituksiin soveltuvaa matkailuajoneuvoa. Caravan-messut järjestetään perjantaista sunnuntaihin 17. – 19.1.2020 Messukeskuksessa Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme