Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi yli 200 000 euroa tutkimusapurahoja
Apollonian apurahajaossa painotetaan tutkimusuransa alussa olevien tutkijoiden tukemista sekä edistetään tutkimustyön jatkuvuutta. Tavoitteena on tukea monipuolisesti korkeatasoista suomalaista hammaslääketieteen tutkimusta, ja hakemusten tieteellinen taso on keskeinen peruste rahoituspäätöksessä. Tutkimusapurahoja myönnettiin tällä hakukierroksella kaikkiaan 36 tutkijalle ja opiskelijalle. Myöntöprosentti nousi yli 50 prosentin.
Ajantasaista tietoa nuorten suunterveydestä
Suurin yksittäinen tutkimusapuraha 21 500 euron Nuoren tutkijan apuraha myönnettiin tänä vuonna erikoishammaslääkäri Mirja Methuenille (Itä-Suomen yliopisto) väitöstutkimukseen, jossa kartoitetaan nuorten suunterveyttä. Tutkimuksen tavoitteena on saada ajankohtaista tietoa hammaskarieksen ja hampaiden erosiivisen kulumisen esiintyvyydestä ja vaikeusasteesta suomalaisilla nuorilla. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään karieksen ja erosiivisen kulumisen syitä (ravitsemus, käyttäytyminen ja kehon koostumus). Tutkimus on osa Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimusta (PANIC).
– Tutkimuksesta saadaan kliiniseen työhön ajantasaista ja päivitettyä tietoa suomalaisten nuorten karieksen ja hampaiden erosiivisen kulumisen esiintyvyydestä ja vakavuudesta sekä näihin liittyvistä riskitekijöistä. Tuloksia voidaan hyödyntää ennaltaehkäisyssä ja hoidon suunnittelussa, tiivistää Methuen.
Hammaskaries ja erosiivinen hampaiden kuluminen näkyvät laajasti hammaslääkärien vastaanotoilla. Molemmat aiheuttavat peruuttamattomia vaurioita hampaisiin, ja edetessään kipua ja esteettisiä haittoja. Virvoitus- ja energiajuomien käyttö on lisääntynyt nuorten keskuudessa, ja sen myötä myös alttius hampaiden reikiintymiselle ja erosiiviselle kulumiselle. Lasten ja nuorten hampaiden varhainen reikiintyminen altistaa reikiintymiselle myös myöhemmällä iällä. Varhainen puuttuminen onkin tärkeää, sillä niin karies kuin erosiivinen kuluminenkin ovat ehkäistävissä olevia sairauksia.
– Lapsuus ja nuoruus ovat herkkiä ikävaiheita, jolloin luodaan perusta aikuisuudelle, myös suunterveyden osalta. Niin ammattilaisille kuin muulle väestölle on tärkeää saada ajantasaista tietoa lasten ja nuorten suunterveydestä ja keinoista, miten siihen voidaan vaikuttaa. Kaikki tutkimustyö, joka edistää lasten ja nuorten kokonaisterveyttä, on tärkeää, korostaa Methuen.
Listan kaikista tutkimusapurahojen saajista liitteenä.
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia tukee hammaslääketieteellistä tutkimusapurahojen lisäksi myös Apollonian kongressiapurahoilla ja väitöskirja-apurahoilla.
Lisätiedot:
Apollonian asiantuntijahammaslääkäri, HLT, EHL Aija Hietala-Lenkkeri, aija.hietala-lenkkeri (at) apollonia.fi, p. 0400 477 599
Erikoishammaslääkäri Mirja Methuen, mirja.methuen (at) uef.fi, p. 050 567 0924
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aija Hietala-Lenkkeriasiantuntijahammaslääkäri, HLT, EHL
Puh:0400 477 599aija.hietala-lenkkeri@apollonia.fiAnnika Nissinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta

Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI
p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi apurahoja 40 tutkimusprojektille17.3.2023 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 214 000 € tutkimusapurahoja hammaslääketieteellisiin tutkimuksiin. Tänä vuonna suurimmilla apurahoilla tuettiin lasten hammashoidon tutkimusprojekteja ja tutkimusta, jossa selvitetään botuliinitoksiinin käyttöä TMD-potilaiden kivunhoidossa.
Laajojen hammaspaikkojen uusimiskierteeseen apua keraamisista paikoista?15.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Suomessa tehdään lähes 3 miljoonaa paikkaa vuodessa. Valtaosa paikoista valmistetaan tällä hetkellä yhdistelmämuoveista, jotka kestävät keskimäärin hieman yli viisi vuotta. Osalla potilaista laajat poskihammasvauriot voitaisiin korjata keraamisella paikalla, joka toimii usein vielä kymmenen vuoden jälkeenkin.
Apollonia-palkinto materiaalitutkija Pekka Vallitulle10.11.2022 17:30:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto on myönnetty tänä vuonna biomateriaalitutkimuksen uranuurtajalle, professori Pekka Vallitulle. Palkinto on tunnustus pitkästä, laaja-alaisesta ja arvostetusta tutkijanurasta. Apollonia-palkinto luovutettiin Hammaslääkäripäivien avajaisissa 10.11.2022.
Hammashoitoon valmisteilla suositus yksilöllisistä tutkimus- ja hoitoväleistä10.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian ja Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asettama asiantuntijaryhmä on laatimassa Hyvä käytäntö -konsensussuositusta, joka selkeyttäisi suunterveyden tutkimus- ja hoitovälejä valtakunnallisesti. Sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 alussa. Tavoitteena on, että potilaat saavat hyvää hoitoa ja että suun terveydenhoidon palveluja käytetään tehokkaasti.
Suunterveyspalvelut tulisi kohdentaa eniten tarvitseville vaikuttavuuden parantamiseksi10.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote
Suun terveydenhuollon vaikuttavuutta voitaisiin parantaa kohdentamalla palveluja niitä eniten tarvitseville. Vaikuttavuudesta kertyy jatkuvasti uutta tutkimustietoa, mikä palvelee sekä potilaita että yhteiskuntaa, mutta etenkin väestötason vaikuttavuudesta tiedetään vielä vähän. Suun terveydenhuollon palvelujen vaikuttavuus yksinään on kuitenkin rajallista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme