Hammaslääkärit seulomaan diabetesta ja esidiabetesta Suomessa kehitetyn pikatestin avulla?
Tulehduksellisten iensairauksien diagnosointiin Suomessa kehitetty pikatesti voisi soveltua työkaluksi myös diabeteksen ja esidiabeteksen seulonnassa, osoittaa tuore tutkimus.
Tulehduksellisten iensairauksien on osoitettu olevan yhteydessä moniin yleissairauksiin. Useiden tutkimusten mukaan ne muun muassa lisäävät tyypin 2 diabetesta sairastavan potilaan riskiä huonoon sokeritasapainoon sekä diabetekseen liittyviin komplikaatioihin. Yhteys selittyy iensairauteen liittyvien bakteerien ja tulehduksen leviämisellä suusta verenkiertoon ja muualle elimistöön.
Tulehduksellisten iensairauksien – parodontiitin – tunnistamiseen on Suomessa kehitetty helppokäyttöinen ’tuolinvierus’-pikatesti, aMMP-8. Noin viiden vuoden ajan markkinoilla ollut testi perustuu professori Timo Sorsan Helsingin yliopistossa tekemään pitkäaikaiseen tutkimustyöhön.
– Kysymyksessä on yksinkertainen immunologinen testi, jolla voidaan mitata suunesteiden aMMP-8-pitoisuus. MMP-8 on entsyymi, jonka kohonnut pitoisuus kertoo tulehduksellisesta iensairaudesta. Suuhuuhdetesti antaa tuloksen viiden minuutin sisällä, Sorsa kertoo.
Helsingin yliopisto, Karoliininen Instituutti ja Thessalonikin yliopisto ovat nyt tutkineet, voisiko aMMP-8-testiä hyödyntää hammaslääkärin vastaanotolla myös diabeteksen ja esidiabeteksen seulonnassa. Testi voitaisiin tehdä niille potilaille, jotka täyttämänsä kyselylomakkeen perusteella täyttävät tietyt kriteerit.
Diagnostics-lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset vahvistavat tutkijoiden mukaan käsitystä siitä, että hammaslääkärin vastaanotto on ihanteellinen tilanne diabeteksen seulontaan ja että hammaslääkärin suorittama sokerihemoglobiinikoe (point-of-care HbA1c) yhdistettynä aMMP-8-pikatestiin on luotettava ja tehokas tapa tunnistaa diagnosoimaton diabetes ja esidiabetes.
– Vaikuttaa siltä, että aMMP-8-pikatesti on käyttökelpoinen työkalu niin parodontiitin kuin diabeteksen ja esidiabeteksenkin seulonnassa, Sorsa toteaa.
Lisätietoja:
Professori Timo Sorsa
Puh. 040 737 42 40
Sähköposti: timo.sorsa@helsinki.fi
Viite: Diagnostics 2019, 9(4), 151; https://doi.org/10.3390/diagnostics9040151
*******************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Evon tiedekansallispuistohankkeen alueellinen työryhmä aloittaa toimintansa22.1.2021 14:28:04 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on ympäristöministeriön toimeksiannosta nimennyt Evon tiedekansallispuiston valmistelua taustoittavan työryhmän ajalle 25.1.–30.6.2021.
Vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa: D- ja A-vitamiinitasot vaativat erityishuomiota21.1.2021 12:51:02 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimusryhmien yhteistyöprojekti on kansainvälisesti ensimmäinen kartoitus täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksista päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Vegaaniruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös lasten A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.
Lasten lihavuutta tulisi hoitaa yhteistyössä perheiden kanssa21.1.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Suomessa neljäsosa pojista ja viidesosa tytöistä on ylipainoisia. Kouluterveydenhuollon tiiviimpi ja oikea-aikainen yhteistyö perheiden kanssa auttaisi puuttumaan lasten ylipainoon ennen kuin se kehittyy lihavuudeksi, selviää Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.
Helsingin yliopisto ja Metsä Group luomaan yhdessä ratkaisuja uusiutuvien luonnonvarojen kestävälle käytölle19.1.2021 13:00:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto ja Metsä Group ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka puitteissa syvennetään tutkimus- ja koulutusyhteistyötä ja ratkotaan globaaleja kestävyyshaasteita.
Tutkijat selvittivät, kuinka rintasyöpä leviää – syöpägeeni käyttää apunaan proteiinia, joka toimii kuin sorkkarauta19.1.2021 09:30:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka syöpägeenit tuhoavat tyvikalvokapselin, joka estää kasvainsolujen tunkeutumisen terveisiin kudoksiin. Tutkimus osoitti, että syövissä yleinen soluviestintäreitti hyödyntää hepsiini-nimistä entsyymiä hajottaessaan tyvikalvon. Tyvikalvon hajoaminen voidaan kuitenkin pysäyttää hepsiinin toimintaa estävillä vasta-aineilla.
Yli 10 miljoonan euron EU-hanke valjastaa tekoälyn ja genomitiedon sairauksien ennaltaehkäisyyn18.1.2021 13:07:35 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston koordinoimassa viisivuotisessa EU-hankkeessa pyritään kehittämään ja hyödyntämään uudenlaisia genomitietoon perustuvia sairastumisriskin arviointiin soveltuvia työkaluja. INTERVENE-hankkeen tavoitteena on osoittaa tekoälyn hyödyntämisen edut genomitietoon perustuvia sairastumisriskiarvioita laadittaessa sekä testata riskitiedon hyödyntämistä käytännön potilastyössä.
Koronavuosi kasvatti kulttuurin ja tieteen kulutusta verkossa18.1.2021 06:33:00 EET | Tiedote
Finna.fi-tiedonhakupalvelussa vierailtiin viime vuonna ennätykselliset 2,9 miljoonaa kertaa. Käyntimäärät kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 16 prosenttia. Finna.fi-palvelun avulla kävijät pääsevät nauttimaan virtuaalisesti liki 400 kirjaston, museon ja arkiston aarteista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme