Messukeskus

Hammaslääketieteen kotimaiset innovaatiot sopivat vientituotteiksi

Jaa

Hammaslääkäripäivien Innovaatio 2019 -palkinnot nostavat esiin Suomessa tehtävää kehitystyötä, joka on noteerattu myös maailmalla. Innovaatio 2019 -palkinto myönnetään LM-Dentalille pitkäjänteisestä ja uraauurtavasta työstä hammashoidon instrumenttien, laitteiden ja niihin liittyvien järjestelmien kehittämisestä. Lisäksi kilpailussa jaetaan kaksi kunniamainintaa: XyliMind on kehittänyt ksylitolin rinnalle uuden erytritoli-pastillin, ja Planmeca on parantanut hammaslääkäreiden työergonomiaa digitaalisella ratkaisulla.

Hammaslääkäripäivien näyttely esittelee alan innovaatioita. Kuva: Messukeskus, Markku Ojala
Hammaslääkäripäivien näyttely esittelee alan innovaatioita. Kuva: Messukeskus, Markku Ojala

Innovaatio-palkinnolla halutaan nostaa esiin Hammaslääkäripäivien näyttelyn kohokohtia. Palkitut innovaatiot esitellään mediatilaisuudessa Messukeskuksessa torstaina 7.11. klo 10 ja innovaatiot ovat esillä Hammaslääkäripäivillä 7.–9.11.2019.

Innovaatio-palkinto myönnetään yritykselle, joka on kehitystyöllään parantanut työskentelyolosuhteita, potilasturvallisuutta tai potilaan hoitoa. Palkinnonsaajat on valinnut hammaslääketieteen asiantuntijoista koostuva ryhmä.

Innovaatio 2019 -palkinto: LM-Dental (osasto 1f1)

Pitkäjänteinen kehitystyö Suomessa on luonut alan standardeja maailmanlaajuisesti

LM-Dental on kehittänyt pitkäjänteisesti hammashoidon käsi-instrumentteja, oikomiskojeita ja laitteita sekä niihin liittyviä järjestelmiä. Yritys on Euroopan nopeimmin kasvava käsi-instrumenttien valmistaja ja Pohjoismaiden markkinajohtaja. Yli 80 % tuotteista menee maailmanlaajuiseen vientiin.  

LM-Dental huomioi tuotteiden suunnittelussa hammashoidon ammattilaisten erityistarpeet ja työskentelyergonomian. Yrityksen tuotekonsepteihin kuuluvat muun muassa työterveyslaitoksen kanssa kehitetty ergonominen instrumenttikahva, elastinen pinta, värikoodit ja kulutuskestävyys. Innovaatioista ovat ottaneet oppia muutkin, ja niistä on muodostunut 2000-luvulla instrumenttienvalmistajien yleinen käytäntö. Oikomishoidossa LM-Activator on Suomessa ja maailmalla laajasti käytetty ratkaisu, joka tarjoaa mahdollisuuden puuttua purentavirheisiin myös varhaisessa vaiheessa.  

Yrityksen uusimpia innovaatioita ovat vastaanottojen omavalvonnan ja varastonhallinnan automatisointijärjestelmä, LM Dental Tracking SystemTM, joka edistää työskentelyn tehokkuutta ja potilasturvallisuutta, sekä LM-ServoTM E -instrumenttikasetit, jotka parantavat käyttöturvallisuutta. Potilaiden kanssa työskentelyyn on enemmän aikaa, kun hallinnollista kirjaamistyötä voidaan automatisoida. 

-      Kehitettäessä hammaslääketieteellisiä työkaluja ja -menetelmiä pyrimme tunnistamaan ja ratkaisemaan asiakkaidemme työssään kohtaamia haasteita. Kiitos pitkäjänteisestä yhteistyöstä kuuluukin kliinisille asiantuntijoillemme. Vastaanottojen potilasturvallisuutta, materiaalivirtoja ja kustannusseurantaa voidaan nyt ainutlaatuisella tavalla parantaa, hyödyntämällä maailman ensimmäisenä hammaslääketieteen alalla langatonta RFID-teknologiaa LM Dental Tracking SystemTM -seurantajärjestelmässä. Suomen korkea teknologiaosaaminen antaa tällaiseen innovointityöhön erityisen hyvät lähtökohdat, kertoo toimitusjohtaja Timo Helenius.

Innovaatio 2019 kunniamaininta: Hammaskeiju-erytritolipastilli, XyliMind Oy (osasto 2b80)

Hammaskeiju-erytritolipastilli on ensimmäinen erytritolilla makeutettu pastilli Suomessa. Se on hammashoidossa hyvä lisä ksylitolipastillien rinnalla, sillä erytritoli ei nosta veren sokeritasoa eikä ärsytä vatsaa kuten muut sokerialkoholit.

-      Ksylitolia on tutkittu vuosikymmeniä, joten sen edulliset vaikutukset hammasterveyteen tunnetaan hyvin. Erytritolista on toistaiseksi vielä varsin vähän tutkittua tietoa, mutta se näyttää ehkäisevän hampaiden reikiintymistä. Ksylitolin säännöllinen käyttö vähentää ns. kariesbakteerien eli mutans streptokokkien määrää. Tätä vaikutusta ei vielä ole osoitettu erytritolille, mutta erytritoli alentaa tehokkaasti hammasplakin määrää, mikä on tärkeää suuterveydelle. Erytritolin selkeä etu verrattuna ksylitoliin on se, että sen pitäisi sopia hyvin herkkävatsaisille. Ehkä ksylitolin ja erytritolin yhdistäminen samaan tuotteeseen voisi olla hyvä ajatus, pohtii tutkija Eva Söderling Turun Yliopiston Lääketieteellisestä tiedekunnasta. 

 

Innovaatio 2019 kunniamaininta: PlanID™-tunnistautumisjärjestelmä, Planmeca Oy (osastot 1c5, 1d5, 1e5 ja 1f5)

Planmeca PlanID™ -tunnistautumisjärjestelmän avulla käyttäjät saavat ID-korttia näyttämällä omat asetuksensa Planmecan hoitokoneisiin. Jokaisella käyttäjällä on oma RFID-sirun sisältävä kortti, ja näyttämällä korttia instrumenttisillassa olevalle lukijalle järjestelmä tuo kyseisen käyttäjän asetukset automaattisesti hoitokoneelle. Tämä helpottaa arkea ja tehostaa vastaanottojen toimintaa etenkin silloin, kun hoitokoneilla on useita käyttäjiä.

Järjestelmä on erityisen hyödyllinen opetusympäristöissä, sairaaloissa, suurilla vastaanotoilla ja klinikkaketjuilla, joissa käyttäjät vaihtuvat. Kun hoitokoneet voidaan muokata nopeasti eri tarpeisiin, lisää se toiminnan tehoa. Oikeat säädöt varmistavat hammaslääkärille hyvän työskentelyergonomian hoitokoneelta toiselle siirryttäessä.

Tietoja Innovaatiopalkinnosta

Voittajat valittiin 18 innovaation joukosta. Muita Innovaatio 2019 -kilpailun ehdotuksia olivat mm.

-      täysin digitaalinen yhden hampaan korvaamiseen tarkoitettu ratkaisupaketti (Azento, Dentsply Sirona Implants, osasto 2f31)

-      bioaktiivinen juurikanavan täytemateriaali (GuttaFlow bioseal, Coltène, osasto 2d31)

-       antibakteerinen kotihoitomenetelmä suuhygienian kotihoitoon (Lumoral, Koite Health, osasto 2k31)

-       tekoälyyn perustuvaa teknologiaa suun terveyden lisäämiseen (Genius X, Oral-B, osasto 1a11)

Innovaatio-palkinto myönnettiin edellisen kerran vuonna 2017 QAdental-konsultaatioportaalille, joka mahdollistaa hammaslääketieteen osaamisen viennin syrjäseuduille ja siten tekee terveydenhoidon palveluista yhdenvertaisempia.

Hammaslääkäripäivät on hammaslääketieteen suurin koulutus- ja näyttelytapahtuma Suomessa. Näyttelyn järjestää Messukeskus, ja luento-ohjelmasta vastaa Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia. Tapahtuman teemana on tänä vuonna ”Kiinni ajassa – katse tulevaan”. Tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 7.–9.11.2019.


Lisätietoja innovaatioista:

LM-Dental: toimitusjohtaja Timo Helenius, 040 047 2741, timo.helenius@lm-dental.com

XyliMind: Pertti Könkö, 040 3523 185, pertti.konko@xylimind.fi

Planmeca: Markku Nappari, 020 779 5239, markku.nappari@planmeca.com

Lisätietoja näyttelystä:

Messukeskus, tiedottaja Riikka Luomanpää, riikka.luomanpaa@messukeskus.com, puh. 050 540 4231

http://hammaslaakaripaivat.messukeskus.com/
#hammaslääkäripäivät2019


Hammaslääkäripäivien näyttely on avoinna:

to 7.11. klo 8.30–17.30
pe 8.11. klo 8.30–17.30
la 9.11. klo 10–14.30

Lisätietoa kurssiohjelmasta:
http://www.hammaslaakaripaivat.fi

Messukeskuksen lehdistökeskus palvelee toimittajia to-pe näyttelyn aukioloaikoina. Lauantaina median edustajat saavat palvelua Messutoimistosta (Ylä-Gallerian käytävällä).

Voit akkreditoitua tapahtumaan paikan päällä Lehdistökeskuksessa tai ennen tapahtumaa osoitteessa https://messukeskus.com/uutishuone/akkreditointi/

Kuvat

Hammaslääkäripäivien näyttely esittelee alan innovaatioita. Kuva: Messukeskus, Markku Ojala
Hammaslääkäripäivien näyttely esittelee alan innovaatioita. Kuva: Messukeskus, Markku Ojala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa tai isännöi vuosittain 50 messutapahtumaa ja tuhat kokousta ja kongressia, joihin osallistuu 1,1 miljoonaa vierasta.Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme