Hänförande undervattensmiljöer och passionerade havsforskare - Tvärminne firar 120 år av Östersjöforskning med fotoutställning

Den högklassiga havsforskningen som pågått vid Tvärminne zoologiska station oavbrutet i över 120 års tid har som mål att förstå den unika kustnära livsmiljön i Östersjön.
Jubileumsåret firas bland annat med en mångmedial utställning som presenterar Östersjöns särdrag och havsforskarnas passion för att upptäcka ny kunskap och lösningar till aktuella forskningsfrågor.
– Vi vill visa vad som finns under Östersjöns yta och berätta om den forskning som görs på Tvärminne. 120 år är en viktig milstolpe, värd att fira! säger Joanna Norkko, som är lokal chef vid Tvärminne zoologiska station i Hangö.
Visuell passion för Östersjön
Jubileumsutställningen ”Passion för Östersjön” pågår på Naturhistoriska museet i Helsingfors under tiden 17.5-30.10.2022. Besökaren kan ta del av både kunskap och visuell inspiration. Målet med utställningen är att förmedla forskarnas passion för Östersjön och visa att det är ett hav som är värt att värna om.
Bilderna i utställningen visar olika livsmiljöer så som blåstångsskogar, ålgräsängar och blåmusselrev samt olika arter som färggranna storspiggar, flundror och havsnålar. Besökaren får uppleva färggranna undervattensmiljöer och lära känna Östersjöns arter både i bild och text.
– I ett ostört tillstånd så är Östersjön extremt vacker och förser oss med ovärderlig nytta för oss människor, men havet är också väldigt känsligt, säger Alf Norkko, professor i Östersjöforskning.
Utställningen lyfter också fram både havsforskarnas vardag och deras passion för Östersjön. Besökaren får följa med forskningsfartyget Augusta till havs, dyka ner i en ålgräsäng och besöka stationen genom videofilmer av Aapo Rainio och Valtteri Hirvonen.
Tvärminne zoologiska station arbetar aktivt med att sprida kunskap om haven och inspirera till större havsmedvetenhet bland barn och vuxna, samt beslutsfattare. Utställningen har förverkligats genom understöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.
– Det är fantastiskt fint att vi har fått möjligheten att visa upp denna underbara undervattensvärld. Få människor har i vardagen möjlighet att se under havsytan, nu kan vi erbjuda den upplevelsen, säger Ilse Klockars och riktar ett tack till stiftelsen som gjort det möjligt.
För undervattensbilderna svarar Alf Norkko, Mats Westerbom och Valtteri Hirvonen och till bilder tagna ovanför vattenytan bidrar Pata Degerman och Susanna Mikander. För tecknade bilder svarar Seppo Leinonen i samarbete med Auli Kilpeläinen. Utställningstexterna är skrivna av Leena Virta och Ilse Klockars.
Havens decennium och klimatfrågan
FN har utnämnt åren 2021-2030 till havens decennium. Kunskap är avgörande för att lösa den globala biodiversitets- och klimatkris, där haven spelar en nyckelroll.
Utställningen tar även fasta på den förändring som sker i Östersjön. Det nya tvärvetenskapliga forskningscentret CoastClim vid Tvärminne zoologiska station är ett samarbete mellan Helsingfors universitet och Stockholms universitet. Målet är forskning om hav och atmosfär för att hitta lösningar på klimatfrågan.
– Vår miljö förändras nu så snabbt att vi helt enkelt inte har råd att fatta felaktiga beslut. Kontinuerlig, interdisciplinär grundforskning på toppnivå är förutsättningen för att vi ska kunna upptäcka och förstå miljöförändringar, samt för att vi ska kunna svara på framtida, helt nya frågor, konstaterar Alf Norkko. Därför har CoastClim grundats.
Johan Axel Palméns vision
Mycket av det vi idag ser som självklarheter, till exempel varför Östersjön lider av övergödning och hur det påverkar ekosystemet, grundar sig på forskning som inleddes vid Tvärminne zoologiska station för många decennier sedan.
– Vi är väldigt tacksamma över att Johan Axel Palmén för 120 år sedan hade en vision och även lyckades förverkliga den då han grundade Tvärminne zoologiska station, säger Joanna Norkko.
Tvärminne zoologiska station firar även 120-år av forskning genom att ha öppet hus på stationen den 3.9.2022 kl. 11-17.
Tvärminne zoologiska station
J.A. Palméns väg 260
10900 Hangö
För mera information:
Lokalchef Joanna Norkko, joanna.norkko@helsinki.fi, 0400 419 021
Professor i Östersjöforskning Alf Norkko, alf.norkko@helsinki.fi, 050 568 6766
Vetenskapsfostrare Ilse Klockars, ilse.klockars@helsinki.fi, tfn 050-342 4100
Kontakter
Helsingfors universitets medietjänst
Tel:+358 2941 22622mediaservice@helsinki.fiBilder
Om

PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
Fyra externa medlemmar i Helsingfors universitetets styrelse perioden 2026–202919.3.2025 16:39:16 EET | Pressmeddelande
Till styrelsen valdes Sanni Lehtinen, Mari Pantsar, Juha Tuominen och Antti Vasara. Helsingfors universitets styrelse för perioden 2026–2029 har tio medlemmar, av vilka sex kommer från universitetet och fyra är externa.
Tuff pubertet? En enda gen kan styra laxens väg till könsmognad21.2.2025 12:20:56 EET | Pressmeddelande
En ny studie av laxfiskar visar hur en enskild gen kan ha en avgörande effekt på pubertetsstarten hos Atlantlaxen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum