Helsingfors universitet

Hänförande undervattensmiljöer och passionerade havsforskare - Tvärminne firar 120 år av Östersjöforskning med fotoutställning

Dela

Tvärminne zoologiska station i Hangö är en av de äldsta forskningsstationerna vid Östersjön. På jubileumsutställningen ”Passion för Östersjön” kan man upptäcka de sagolikt vackra undervattensmiljöerna som finns i Östersjön. Utställningen pågår på Naturhistoriska museet i Helsingfors 17.5-30.10.2022.

Den högklassiga havsforskningen som pågått vid Tvärminne zoologiska station oavbrutet i över 120 års tid har som mål att förstå den unika kustnära livsmiljön i Östersjön.

Jubileumsåret firas bland annat med en mångmedial utställning som presenterar Östersjöns särdrag och havsforskarnas passion för att upptäcka ny kunskap och lösningar till aktuella forskningsfrågor.

– Vi vill visa vad som finns under Östersjöns yta och berätta om den forskning som görs på Tvärminne. 120 år är en viktig milstolpe, värd att fira! säger Joanna Norkko, som är lokal chef vid Tvärminne zoologiska station i Hangö.

Visuell passion för Östersjön

Jubileumsutställningen ”Passion för Östersjön” pågår på Naturhistoriska museet i Helsingfors under tiden 17.5-30.10.2022. Besökaren kan ta del av både kunskap och visuell inspiration. Målet med utställningen är att förmedla forskarnas passion för Östersjön och visa att det är ett hav som är värt att värna om.

Bilderna i utställningen visar olika livsmiljöer så som blåstångsskogar, ålgräsängar och blåmusselrev samt olika arter som färggranna storspiggar, flundror och havsnålar. Besökaren får uppleva färggranna undervattensmiljöer och lära känna Östersjöns arter både i bild och text.

– I ett ostört tillstånd så är Östersjön extremt vacker och förser oss med ovärderlig nytta för oss människor, men havet är också väldigt känsligt, säger Alf Norkko, professor i Östersjöforskning.

Utställningen lyfter också fram både havsforskarnas vardag och deras passion för Östersjön. Besökaren får följa med forskningsfartyget Augusta till havs, dyka ner i en ålgräsäng och besöka stationen genom videofilmer av Aapo Rainio och Valtteri Hirvonen.

Tvärminne zoologiska station arbetar aktivt med att sprida kunskap om haven och inspirera till större havsmedvetenhet bland barn och vuxna, samt beslutsfattare. Utställningen har förverkligats genom understöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

– Det är fantastiskt fint att vi har fått möjligheten att visa upp denna underbara undervattensvärld. Få människor har i vardagen möjlighet att se under havsytan, nu kan vi erbjuda den upplevelsen, säger Ilse Klockars och riktar ett tack till stiftelsen som gjort det möjligt.

För undervattensbilderna svarar Alf Norkko, Mats Westerbom och Valtteri Hirvonen och till bilder tagna ovanför vattenytan bidrar Pata Degerman och Susanna Mikander. För tecknade bilder svarar Seppo Leinonen i samarbete med­­ Auli Kilpeläinen. Utställningstexterna är skrivna av Leena Virta och Ilse Klockars.

Havens decennium och klimatfrågan

FN har utnämnt åren 2021-2030 till havens decennium. Kunskap är avgörande för att lösa den globala biodiversitets- och klimatkris, där haven spelar en nyckelroll.

Utställningen tar även fasta på den förändring som sker i Östersjön. Det nya tvärvetenskapliga forskningscentret CoastClim vid Tvärminne zoologiska station är ett samarbete mellan Helsingfors universitet och Stockholms universitet. Målet är forskning om hav och atmosfär för att hitta lösningar på klimatfrågan.

– Vår miljö förändras nu så snabbt att vi helt enkelt inte har råd att fatta felaktiga beslut. Kontinuerlig, interdisciplinär grundforskning på toppnivå är förutsättningen för att vi ska kunna upptäcka och förstå miljöförändringar, samt för att vi ska kunna svara på framtida, helt nya frågor, konstaterar Alf Norkko. Därför har CoastClim grundats.

Johan Axel Palméns vision

Mycket av det vi idag ser som självklarheter, till exempel varför Östersjön lider av övergödning och hur det påverkar ekosystemet, grundar sig på forskning som inleddes vid Tvärminne zoologiska station för många decennier sedan.

– Vi är väldigt tacksamma över att Johan Axel Palmén för 120 år sedan hade en vision och även lyckades förverkliga den då han grundade Tvärminne zoologiska station, säger Joanna Norkko.

Tvärminne zoologiska station firar även 120-år av forskning genom att ha öppet hus på stationen den 3.9.2022 kl. 11-17.

Tvärminne zoologiska station
J.A. Palméns väg 260
10900 Hangö

För mera information:

Lokalchef Joanna Norkko, joanna.norkko@helsinki.fi, 0400 419 021

Professor i Östersjöforskning Alf Norkko, alf.norkko@helsinki.fi, 050 568 6766

Vetenskapsfostrare Ilse Klockars, ilse.klockars@helsinki.fi, tfn 050-342 4100

Kontakter

Bilder

Om

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet återkommande bland de 100 bästa universiteten i världen.  

Följ Helsingfors universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet

Över 11 miljoner euro till Helsingfors universitet inom ramen för motfinansieringskampanjen – En donation till forskningen spänner över årtionden30.6.2022 08:24:14 EEST | Tiedote

Helsingfors universitet har fått över 11 miljoner euro i donationer under motfinansieringsperioden 2020–2022, som löper ut idag. Statens motfinansiering ökar effekten av donationerna som gjorts till universitetet eftersom staten lägger till ett visst belopp för varje donerad euro. Donationerna har inverkan i årtionden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum