Helsingfors universitet

Hannele Pokka ny arbetslivsprofessor vid Helsingfors universitets bio- och miljövetenskapliga fakultet

Jaa

JD Hannele Pokka har genom kallelseförfarande tillsatts som arbetslivsprofessor i miljöansvar vid Bio- och miljövetenskapliga fakulteten från och med 1.9.2020. Pokka tillför fakulteten mångsidigt kunnande i samhällelig interaktion och påverkan på hög nivå, bland annat i fråga om miljö- och naturskyddsfrågor samt hållbar utveckling i Finland.

Hannele Pokka. Foton: Miljöministeriet.
Hannele Pokka. Foton: Miljöministeriet.

– Ett av fakultetens och hela universitetets mål och utmaningar är att ytterligare förbättra det samhälleliga beslutsfattandets tillgång till forskningsbaserad kunskap. Därför är vi väldigt glada över att få en så erfaren påverkare som Hannele till vårt team. Det är en ”lottovinst” även för våra studenter, säger Jaakko Kangasjärvi, dekanus vid Bio- och miljövetenskapliga fakulteten.    

– Jag är mycket ivrig att få börja arbeta i Bio- och miljövetenskapliga fakultetens team. Fakultetens forskning och undervisning omfattar de mest aktuella teman från virus till biotoper och klimatförändringen. Jag tror att jag kan stärka interaktionen mellan fakulteten och det omgivande samhället, säger JD Hannele Pokka. 

Hannele Pokka lämnade tjänsten som kanslichef vid miljöministeriet i maj. Hon har i årtionden arbetat med samhälleligt beslutsfattande på toppnivå, och också arbetat bland annat som riksdagsledamot, justitieminister och landshövding i Lapplands län. 

– Med hjälp av sin första arbetslivsprofessur vill fakulteten också stärka forskningens och undervisningens genomslag i samhället både lokalt, nationellt och internationellt, bland annat genom att ännu effektivare föra fram fakultetens forskning och kompetens till stöd för beslutsfattandet. Hannele Pokka för också med sig lång samhällelig erfarenhet och kompetens, berättar Atte Korhola, prodekanus med ansvar för samverkan med samhället.

Personer som har avlagt doktorsexamen och har särskilt framstående meriter och erfarenheter från arbetslivet utanför universitetsvärlden kan kallas till en arbetslivsprofessur vid Helsingfors universitet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dekanus Jaakko Kangasjärvi, tel. 050 415 0428
Prodekanus Atte Korhola, tel. 050 415 4528

Kuvat

Hannele Pokka. Foton: Miljöministeriet.
Hannele Pokka. Foton: Miljöministeriet.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel)http://www.helsinki.fi/

Informatör Eeva Karmitsa, Kommunikation vid Helsingfors universitet, tel. 02941 58461

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingfors universitet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme