Yliopiston Apteekki

Harvinaisten lääkkeiden valmistus kasvoi noin 20 prosenttia vuonna 2019

Jaa

Yliopiston Apteekki valmisti viime vuonna lääkärin reseptin mukaan yli 17 000 yksilöllistä lääkevalmistetta. Merkittävä syy lääkevalmistuksen kasvuun olivat lääkkeiden saatavuusongelmat, joissa Yliopiston Apteekin valmistus turvasi lääkkeiden saatavuutta.

Vuonna 2019 Yliopiston Apteekki valmisti noin 20 prosenttia edellisvuotta enemmän harvinaisia lääkkeitä (ns. ex tempore-valmisteita), kuten kapseleita, liuoksia, voiteita ja silmätippoja. Eniten kasvoi steriilien lääkkeiden valmistus.

”Merkittävä syy lääkevalmistuksen kasvuun olivat lääkkeiden saatavuusongelmat. Esimerkiksi masennuksen ja unihäiriöiden hoidossa käytettävän doksepiinivalmisteen tuotanto on kasvanut tästä syystä”, sanoo Yliopiston Apteekissa lääkevalmistuksesta vastaava Jarno Alén.

Yliopiston Apteekki on useiden harvinaisten lääkkeiden ainoa valmistaja Suomessa. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi astmadiagnostiikkaan tarvittava metakoliini ja keskosille käytettävä glukoosioraaligeeli.

”Autamme tilanteissa, joissa potilaan tarvitsemaa lääkettä ei muutoin ole saatavilla Suomessa. Esimerkiksi vastasyntynyt tarvitsee usein niin pienen lääkeannoksen, että se on valmistettava yksilöllisesti käsityönä. Lisäksi olemme tärkeä osa Suomen huoltovarmuutta”, Alén kertoo.

Harvinaisten lääkkeiden valmistus on Yliopiston Apteekin yhteiskunnallinen erityistehtävä, jota hoitaa noin 40 asiantuntijaa Helsingissä. Yliopiston Apteekki valmistaa lääkkeitä yli 80 % yksityisapteekeista sekä noin 300 yksityiselle ja julkiselle terveydenhuollon toimijalle Suomessa.

Katso video Yliopiston Apteekin lääkevalmistuksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on Helsingin yliopiston omistama yhteiskunnallinen yritys, jonka palveluksessa työskentelee 1000 henkilöä Suomessa. Tuottomme käytetään suomalaiseen koulutukseen ja tutkimukseen. Palvelemme valtakunnallisesti kuluttajia sekä yli tuhatta terveydenhuollon yksikköä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Asiakaskokemuksemme on palkittu Suomen kolmen parhaan joukossa vuosina 2018 ja 2019. Apteekkejamme on Suomessa 13 paikkakunnalla ja verkossa ya.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme