Sininauhaliitto

Hätiköity rahapelijärjestelmän uudistus voi lisätä rahapeliongelmia

Jaa
Suomessa keskustellaan mahdollisesta rahapelijärjestelmän monopolin purkamisesta ja siirtymisestä osittaiseen lisenssijärjestelmään. Sininauhaliitossa tätä keskustelua on seurattu huolestuneena. Kun keskustellaan rahapelijärjestelmästä, fokuksen pitää aina olla pelihaittojen ehkäisyssä.

– Ongelmallisesti rahapelejä pelaavat ja heidän läheisensä ovat kokeneet, ettei rahapeliongelmia ja haittojen ehkäisyä ole otettu tosissaan. Huonosti toteutettu järjestelmäuudistus voi pahentaa tilannetta entisestään, Sininauhaliiton pelihaittatyön yksikön päällikkö Inka Silvennoinen sanoo. 

Kun rahapelijärjestelmän uudistamisesta on alettu Suomessa käydä keskustelua, pelihaitat eivät ole aina korostuneet riittävästi. On puhuttu sekä ideologisin argumentein “lisenssijärjestelmä on parempi kuin monopolijärjestelmä” tai nostettu esiin uudistuksen tuomia myönteisiä taloudellisia seurauksia kuten esimerkiksi urheilusponsoroinnin lisääntyminen.

Pelihaittojen ehkäisy edellä

Jotta pelihaittojen ehkäisyyn keskittyvä sosiaalieettisen otteen asema suomalaisessa rahapelijärjestelmään liittyvässä keskustelussa vahvistuisi, Sininauhaliitto tekee yhteistyötä tutkija, dosentti Janne Nikkisen kanssa.

Tutkimusyhteistyötä tarvitaan, koska mahdollinen lisenssijärjestelmään siirtyminen tarkoittaa valtavaa määrää päätöksiä, joiden tekemisessä voidaan oppia muiden eurooppalaisten maiden kokemuksista. Sininauhaliitto haluaa tuoda keskusteluun tutkittuja ja punnittuja näkökulmia sosiaalieettisesti kestävästä rahapelijärjestelmästä.

Rahapelijärjestelmämuutoksessa paljon korjausmahdollisuuksia ja paljon vaaroja

Nikkinen muistuttaa muutoksen mahdollisuuksista mutta myös isoista vaaroista.

– Mikäli lisenssijärjestelmään siirrytään, liittyy tähän paljon mahdollisuuksia korjata entisiä, yksinoikeusjärjestelmässä tehtyjä virheitä ja toteuttaa sääntelyä vastuullisilla periaatteilla tuottotavoitteiden sijaan. Toisaalta lisenssijärjestelmään siirtymiseen liittyy myös useita riskejä. Kansainväliset rahapeliyhtiöt ja koko uhkapeliteollisuus ovat vahvoja taloudellisia ja poliittisia toimijoita, joiden järjestäytyminen ja lobbaus ovat Suomessa hyvässä vauhdissa.

Nikkinen esittää, että rahapeliyhtiöiden vaikutusvalta saattaa tuoda mukanaan jo muista maista tuttuja ongelmia:

1) “Vastuullisuustoimet” korostavat yksilön, eivät järjestelmän vastuuta.

2) Säätely jää epämääräiseksi ja tulkinnanvaraiseksi ”kanavoinnin nimissä” toteutettavien toimien takia.

3) Pelien yhteiskunnalliset tuotot, kuten verot, ovat alhaisia, mutta haitoista johtuvat sosiaaliset kustannukset suuria.

Sininauhaliitto julkaisee Janne Nikkisen kanssa tehtävän yhteistyön tuloksia huhtikuussa

Rahapelijärjestelmän muuttaminen on vielä keskustelun asteella. Keskustelun ja päätösten tueksi tarvitaan tutkittua tietoa sekä kotimaasta että muiden maiden kokemuksista. Näiden rinnalla tulee hyödyntää auttaviin palveluihin kertynyttä tietoa ja osaamista sekä kuulla ongelmallisesti pelaavia ja heidän läheisiään.

Eettisesti kestävän rahapelien lisenssijärjestelmän ABC -tilaisuuden tallenne katsottavissa 4.4.2023 asti

Sininauhaliiton järjestämässä tilaisuudessa 22.3.2023 esiteltiin eurooppalaisten esikuvien avulla Suomeen sopivan eettisesti kestävän rahapelien lisenssijärjestelmän perusteita.

Tilaisuuden avaus: "Miksi tätä keskustelua tarvitaan" toiminnanjohtaja Pekka Lund, Sininauhaliitto

Puheenvuoro: ”Mitä voimme oppia rahapelilisenssijärjestelmästä muiden Euroopan maiden kokemuksista”, rahapelitutkija, dosentti, Janne Nikkinen, Helsingin yliopisto

Kommenttipuheenvuoro: "Miltä rahapelijärjestelmän tilanne ja tulevaisuus näyttävät auttavien palveluiden tavoittamien ihmisten näkökulmasta" pelihaittatyön päällikkö, Inka Silvennoinen, Peluuri ja Sininauhaliitto

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Eettisesti kestävän rahapelien lisenssijärjestelmän ABC -tilaisuuden tallenne

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sininauhaliitto
Sininauhaliitto
Pasilanraitio 5, 2. krs
00240 HELSINKI

+358 50 5909 339http://www.sininauhaliitto.fi

Sininauhaliiton ja sen ympäri Suomea toimivan noin sadan jäsenyhteisön erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen.

Olemme ihmisen puolella.

#IhmisenPuolella #JärjestötIhmisenPuolella

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sininauhaliitto

Kaikki puhuvat vastuusta – Syntyykö Suomeen lisensseihin perustuva rahapelijärjestelmä perinteisen monopolijärjestelmän rinnalle?17.3.2023 14:11:14 EET | Kutsu

Tervetuloa Eettisesti kestävän rahapelien lisenssijärjestelmän ABC -tilaisuuteen ke 22.3.2023 kello 9.30–11 Tiltin tiloihin Hakaniemeen (Siltasaarenkatu 12 C, 6. krs, 00530 Helsinki; kulku Paasivuorenkadulta) tai etätapahtumaan. Rahapelijärjestelmän uudistaminen on ajankohtainen keskustelunaihe ennen vaaleja ja niiden jälkeen. Sininauhaliiton tilaisuus on tarkoitettu päättäjille, median edustajille ja Suomen rahapelijärjestelmästä kiinnostuneille.

Lisää työttömiä, nälkäisiä ja näköalattomia ihmisiä – Sininauhaliitto lähetti avoimen kirjeen ministereille Haatainen, Lintilä, Sarkkinen, Anderson, Blomqvist, Henriksson, Kiuru, Lindén, Mikkonen, Paatio ja Saarikko30.8.2022 20:43:30 EEST | Tiedote

Sininauhaliitto pyytää ministereitä vaikuttamaan esitykseen hallituksen ns. palkkatukiuudistuksen 100 %:n palkkatuen osalta, koska on kohtuutonta rajata palkkatuen mahdollisuuksia tilanteissa, joissa palkkatuki on ainoa työllistymiskeino.

Sininauhaliitto, Kuntoutussäätiö ja Silta-Valmennusyhdistys vaativat, että lausunnolla olevan palkkatukiuudistuksen taloudellisen toiminnan määrittely tarkennetaan25.5.2022 12:20:20 EEST | Tiedote

Parhaillaan on lausunnolla hallituksen esitys julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta. Jos esitys toteutuu, sen taloudellista toimintaa koskeva ehto tulee aiheuttamaan merkittäviä rajoitteita järjestöjen ja säätiöiden työllistämistoimiin. Vaikutukset heijastuisivat monella tavalla niin järjestöjen tukityöllistettyihin kuin muihinkin hauraisiin ihmisiin, jotka järjestöjen toimintaan ja tukitoimiin osallistuvat.

Kaikilla on oikeus vanheta onnellisesti4.10.2020 13:00:00 EEST | Tiedote

Vanhustenviikon teema ”Onni on vanheta” on haastava monelle ikääntyneelle, sillä kaikilla ei ole taitoa tai edes halua vanheta, saati vanheta onnellisesti. Vanheneminen voi olla kurjaa, kivuliasta ja yksinäistä. Monelle ikääntyneelle yksin olemisesta tulee tottumus, ja keinot löytää uusia ihmissuhteita tai harrastuksia käyvät vähiin. Valitettavasti joidenkin ikääntyneiden ainoat kaverit ovat alkoholi ja lääkkeet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme