Hautahaku opastaa läheisten haudoille Helsingin hautausmailla
Joulunaikana vieraillaan perinteisesti edesmenneiden läheisten ja sukulaisten haudoilla. Tänä vuonna hautapaikat löytyvät kätevästi Helsingin seurakuntayhtymän Hautahaku-palvelun avulla.
Helsingin seurakuntayhtymän Hautahaku-palvelusta löytyy noin 350 000 seurakuntayhtymän hautausmaille haudatun vainajan tiedot. Palvelusta hautapaikkaa etsitään vainajan sukunimellä. Hakua voidaan tarvittaessa rajata syntymä- ja kuolinvuoden tai hautausmaan mukaan. Hautahaku-palvelun sisältämä karttapalvelu näyttää haudan sijainnin hautausmaalla, mikä helpottaa hautapaikan löytymistä.
Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikön Risto Lehdon mukaan hautausmaat ovat aina olleet suomalaisille tärkeitä. Hautausmaat ovat kiinnostava kertomus paikkakunnan henkilöhistoriasta ja sukupolvista. Hautamuistomerkeistä löytyy välähdys eletystä elämästä ja monimuotoisesta menneen elämän kirjosta. Helsinkiläisissä hautausmaissa yhdistyy koko Suomen historia.
— Hautahaku-palvelu on luotu kaikkia niitä ihmisiä varten, jotka tänä päivänä etsivät edesmenneitä rakkaitaan, ystäviään ja tuttujaan. Sukulaisiaan ja menneiden sukupolvien hautoja, Lehto sanoo.
Hautahaku palvelee kaikkia ihmisiä, joiden läheinen on haudattu Hietaniemen, Malmin, Honkanummen, Kulosaaren ja Östersundomin hautausmaille, Maunulan uurnalehtoon tai Kallion uurnaholviin. Hautahaku-palvelun on luonut yhteistyössä Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimi ja tietohallinto. Hautahaku linkittyy HSL:n reittioppaaseen, jonka avulla hautausmaille on helppo löytää myös julkisilla kulkuneuvoilla.
Hautausmaiden merkitys korostuu koronajouluna
Tulevana jouluna matkustamisen ja sukulaisvierailuiden määrän pienentyessä helsinkiläiset tulevat käymään runsaasti Helsingin seurakuntayhtymän hautausmailla. Lehdon mukaan koronaepidemia on jo nyt näkynyt hautausmailla normaalia suurempina kävijämäärinä, koska hautausmaat on koettu turvallisina ulkoilukohteina, jotka tarjoavat tilaa myös henkiseen rauhoittumiseen.
— Toivon, että omaiset kokevat haudoille tuotujen kynttilöiden elävän liekin valossa yhteisöllisen voimaannuttavan tunnekokemuksen tässä pitkittyneiden korona-rajoitusten lamaannuttavassa ajassa, Lehto sanoo.
Hautahakua kehitetään palautteen perusteella
Hautahaku avattiin yleisölle Pyhäinpäivänä. Lanseerauksen tavoitteena oli kerätä palvelusta palautetta ja testata palvelua laajemmalla käyttäjäryhmällä. Helsingin seurakuntayhtymän Hautapalveluiden mukaan palautetta on tullut useasta kanavasta ja se on ollut pääosin positiivista. Hautahaku-palvelussa olevan palautekanavan kautta kerätyn palautteen perusteella käyttäjät olivat erityisen tyytyväisiä palvelun helppokäyttöisyyteen. 92 % vastaajista suosittelisi Hautahaku-palvelua läheisilleen. Kyselyyn vastanneista 77 % oli löytänyt etsimänsä vainajan hautapaikan palvelusta.
Hautahaku-palvelusta kerätään palautetta jatkossakin ja palvelua tullaan kehittämään ja päivittämään saadun palautteen pohjalta kohti parempaa käyttäjäkokemusta hautojen löytämisestä ja hautojen paikannettavuudesta hautausmailla.
— Tarkoituksena on myös tarjota tulevaisuudessa erilaisia mobiililaitteen kanssa kuljettavia kulttuurihauta- tai vaikkapa hautausmaan kasvillisuuspolkuja. Näitä poluista esimerkkinä voisivat olla Hietaniemeen haudattujen valtionpäämiesten haudat tai hautausmaalle haudattujen runoilijoiden viimeiset leposijat, Lehto kertoo.
Katso video: https://youtu.be/mUsmyRhAILE
Lisätietoja: Helsingin seurakuntien hautaustoimen päällikkö Risto Lehto, p. 09 2340 2760, risto.lehto@evl.fi
Yhteyshenkilöt
Sirpa PatronenViestinnän asiantuntijaKirkko Helsingissä/Viestintä
www.helsinginseurakunnat.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kirkko Helsingissä – ihmistä varten. Uskon, rakkauden ja ympäristön puolesta.
Kirkko Helsingissä muodostuu 20 ev.-lut. seurakunnasta, joista 17 on suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä. Helsingin seurakunnissa on lähes 340 000 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kirkko Helsingissä
Jouluradion nettikuuntelijamäärät kasvoivat viime vuodesta19.1.2021 08:02:00 EET | Tiedote
Jouluradion kuuntelijamäärät kasvoivat jälleen netissä. Kuluneella kaudella Jouluradio soitti erityisesti kotimaista musiikkia, tavoitteena on ollut tuoda ihmisille uskoa, toivoa ja rakkautta koronajouluun. Täysi-ikäisessä (eli 18-vuotiaassa) Jouluradiossa kuului myös nuoruus ja raikkaus, mikä korostui Vaskivuoron lukion kamarikuoron toteuttamassa Hoosiannassa ja Metropolia-yhteistyössä.
Temppeliaukion kirkko on avoinna vierailijoille alkuvuoden ajan arkisin ja lauantaisin30.12.2020 09:57:43 EET | Tiedote
Temppeliaukion kirkko on avoinna vierailijoille arkisin ja lauantaisin loppiaisesta maaliskuun loppuun.
Joulukirkkoon kotisohvalta, hautausmaalla käyntiä ja joulutunnelmointia kirkkojen pihamailla21.12.2020 09:11:25 EET | Tiedote
Tänä vuonna joulu on erilainen kuin aiempina vuosina koronapandemian vuoksi. Mutta on kuitenkin monia pysyviä ja tärkeitä perinteitä, joista ei tänäkään jouluna tarvitse tinkiä.
Helsingin seurakunnat varautuvat pienenevään talouteen10.12.2020 19:54:09 EET | Tiedote
Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi 10.12. kokouksessaan vuoden 2021 talousarvion sekä talous- ja toimintasuunnitelman vuosiksi 2021-23. Talousarvio on alijäämäinen.
Jouluradion Hoosianna-videossa esiintyy Vaskivuoren lukion kamarikuoro maskit kasvoillaan27.11.2020 08:03:00 EET | Tiedote
Jouluradion Hoosianna-virsi kaikuu tänä vuonna Vaskivuoren lukion kamarikuoron laulamana. Uusi versio Hoosiannasta ja video julkaistaan perinteiseen tapaan Jouluradiossa ensimmäisenä adventtina 29. marraskuuta puolilta öin.
Jouluseimet ilmestyvät ikkunoihin ympäri kaupunkia24.11.2020 12:15:37 EET | Tiedote
Helsingin keskustassa jouluseimet ovat olleet esillä yli 20 vuoden ajan. Perinne ei katkea tänäkään vuonna, vaan nytkin seimiä voi ihailla turvallisesti ulkona liikkeiden ikkunoissa muun muassa Aleksanterinkadulla. Seimiasetelmia löytyy myös kirkoilta ja sairaaloista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme