DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Hävikkiruuan logistiikkakeskus sai lentävän lähdön Oulussa: ruokaa jaetaan jo tuhansia kiloja viikossa

Jaa

Syksyllä avatun Prikka kiertoon -hävikkiruuan logistiikkakeskuksen toiminta on käynnistynyt vauhdikkaasti Oulussa. Hävikkiruokaa haetaan jo lähes 50 kaupasta, vapaaehtoisia on 40 ja ruoka-apua jakaa vakituisesti 25 toimijaa. Ruokaa jaetaan tällä hetkellä noin 20 000 kiloa kuukaudessa. Keskitetty malli takaa elintarviketurvallisuuden ja vapauttaa ruoka-aputoimijoiden aikaa logistiikan sijaan auttamiseen.

Prikka kiertoon -logistiikkakeskukseen vastaanotetaan tällä hetkellä 500–1500 kiloa hävikkiruokaa jokaisena arkipäivänä. Keskuksessa ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille edelleen jaettavaksi. Kuva: Katja McQueen-Winberg.
Prikka kiertoon -logistiikkakeskukseen vastaanotetaan tällä hetkellä 500–1500 kiloa hävikkiruokaa jokaisena arkipäivänä. Keskuksessa ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille edelleen jaettavaksi. Kuva: Katja McQueen-Winberg.

Elokuussa Oulun Hiukkavaaran kasarmialueelle avatun Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksessa käy päivittäin kova kuhina. Autot kuljettavat hävikkiruokaa kaupoista, kouluista ja tukuista keskukseen, jossa ne lajitellaan ja jaetaan paikallisten ruoka-aputoimijoille eteenpäin jaettavaksi.

”Jo tässä lyhyessä ajassa on käynyt hyvin selväksi, että tällaisella ruoka-avun logistiikan keskitetyllä mallilla on runsaasti etuja aiempaan verrattuna”, projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg kertoo.

Keskitetty malli on houkuttanut lahjoittajiksi myös sellaisia uusia tahoja, jotka eivät ole aiemmin halunneet tehdä sopimuksia pienten yksittäisten toimijoiden kanssa.

”Ammattimaisella toiminnalla olemme pystyneet takaamaan ruoka-avun elintarviketurvallisuuden ja esimerkiksi katkeamattomat kylmäketjut. Keskitetyn logistiikan myötä biojätettä syntyy todella vähän, koska kaikki ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille tarpeen mukaan”, McQueen-Winberg sanoo.

Keskitetty logistiikka vapauttaa aikaa auttamiseen

Logistiikkakeskuksen ja ruoka-aputoimijoiden yhteistyö on lähtenyt erinomaisesti käyntiin: loppuvuonna tehdyssä kyselyssä hanke sai ruoka-aputoimijakumppaneilta yhteistyöstä arvosanan 9 ½.

”Aivan erityisen hienoa on ollut myös kuulla ruoka-aputoimijoiden viesti siitä, että keskitetyn logistiikkakeskuksen myötä aikaa on vapautunut ihmisten auttamiseen logistiikan hoitamisen sijaan”, Katja McQueen-Winberg sanoo.

Toiminta on kiinnostanut hyvin myös vapaaehtoisia, joita logistiikkakeskuksen toimintaan onkin jo lupautunut nelisenkymmentä.Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi keskuksessa autonkuljettajan apuna, ruuan lajittelutehtävissä ja tapahtumissa. Vapaaehtoisten lisäksi keskus työllistää tällä hetkellä 11 työntekijää ja työkokeilijaa.

Prikka kiertoon on ESR-rahoitteinen hanke, jossa ratkotaankahta ajankohtaista haastetta yhtäaikaisesti: hävikkiruuan parempaa hyödyntämistä sekä haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Logistiikan ohessa luodaan kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä etsitään alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja.

Toiminta numeroina (09-12/2021)

 • Ruoka-apua annettu 11 112 henkilölle (osa samoja henkilöitä)
 • Ruoka-aputoimijoita vakinaisesti 25 + 9 satunnaista
 • Ruokailuja 107
 • Ruokakassien jakotapahtumia 229
 • Lahjoittajina 46 kauppaa tai elintarvikealan yritystä
 • Vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa tehtyjä sopimuksia 40
 • Työssä tai työkokeilussa olleita 15
 • Ruokaa vastaanotetaan tällä hetkellä (01/2022)) 500–1500 kg / arkipäivä, eli n. 20 000 kiloa kuukaudessa

Näin logistiikkakeskus toimii:

 1. Logistiikkakeskus tekee sopimuksen yhteistyöstä lahjoittajien (esimerkiksi kaupat, koulut, tukut) kanssa.
 2. Prikka kiertoon -autot hakevat hävikkiruuan lahjoittajilta sovitusti.
 3. Ruoka lajitellaan ja pakataan logistiikkakeskuksessa.
 4. Ruoka jaetaan eteenpäin ruoka-aputoimijoille, jotka puolestaan jakavat sen tarvitsijoille.
 5. Logistiikan hoitamisen ohessa luodaan kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä etsitään alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja ja tuetaan nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä kohti työelämää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Prikka kiertoon -hanke: projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg, Diakonissalaitos, katja.mcqueen-winberg@hdl.fi, 050 528 5093

Vapaaehtoistoiminta: projektikoordinaattori Minna Mettovaara, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, minna.mettovaara@odl.fi, 050 312 5881

Yritysyhteistyö ja ruoka-apu: projektikoordinaattori Tiina Nokela, Oulun ev.lut. seurakuntayhtymä, tiina.nokela@evl.fi, 040 665 0790

Työllisyys- ja urapolut: projektikoordinaattori Teija Leinonen, Oulun kaupunki, teija.leinonen@ouka.fi, 040 586 1689

Arviointi, opiskelijayhteistyö: projektikoordinaattori Riitta Palovuori, Diakonia-ammattikorkeakoulu, riitta.palovuori@diak.fi, 050 475 6366

Kuvat

Prikka kiertoon -logistiikkakeskukseen vastaanotetaan tällä hetkellä 500–1500 kiloa hävikkiruokaa jokaisena arkipäivänä. Keskuksessa ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille edelleen jaettavaksi. Kuva: Katja McQueen-Winberg.
Prikka kiertoon -logistiikkakeskukseen vastaanotetaan tällä hetkellä 500–1500 kiloa hävikkiruokaa jokaisena arkipäivänä. Keskuksessa ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille edelleen jaettavaksi. Kuva: Katja McQueen-Winberg.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen kampanja kerää varoja Suomessa olevien ukrainalaisten tukemiseksi20.5.2022 09:13:20 EEST | Tiedote

Diakonissalaitos avaa helmikuussa käynnistämänsä Ukrainan hätäapukeräyksen rinnalle uuden keräyksen, jolla tuetaan Ukrainasta Suomeen paenneita ihmisiä. Tukea kohdennetaan etenkin nuoriin. Lahjoituksella Suomeen tullut ukrainalainen nuori saa henkilökohtaista valmennusta, joka tähtää työ- tai opiskelupaikan löytymiseen. Valmennuksen tarjoaa Diakonissalaitoksen Vamos.

Anne Hammad: Paperittomat ja yhdenvertaisuus22.4.2022 13:17:00 EEST | Blogi

Seitsemän vuotta sitten Suomessa tehtiin kiireellä päätöksiä rajojen sulkemiseksi ja turvapaikanhakijoiden suuren määrän ehkäisemiseksi. Turvapaikanhakijoiden tilannetta vaikeutettiin merkittävästi kiristämällä ulkomaalaislakia ja lopettamalla siitä esimerkiksi humanitäärisen suojelun perusteet. Nyt tilannetta yritetään korjata sekä sisäministeriön johdolla että kansalaisaloitteella, ja kaikki tämä on tärkeää. Jokainen yritys parantaa epäinhimilliseksi käynyttä tilannetta on askel eteenpäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme