Hävikkiruuan logistiikkakeskus sai lentävän lähdön Oulussa: ruokaa jaetaan jo tuhansia kiloja viikossa

Elokuussa Oulun Hiukkavaaran kasarmialueelle avatun Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksessa käy päivittäin kova kuhina. Autot kuljettavat hävikkiruokaa kaupoista, kouluista ja tukuista keskukseen, jossa ne lajitellaan ja jaetaan paikallisten ruoka-aputoimijoille eteenpäin jaettavaksi.
”Jo tässä lyhyessä ajassa on käynyt hyvin selväksi, että tällaisella ruoka-avun logistiikan keskitetyllä mallilla on runsaasti etuja aiempaan verrattuna”, projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg kertoo.
Keskitetty malli on houkuttanut lahjoittajiksi myös sellaisia uusia tahoja, jotka eivät ole aiemmin halunneet tehdä sopimuksia pienten yksittäisten toimijoiden kanssa.
”Ammattimaisella toiminnalla olemme pystyneet takaamaan ruoka-avun elintarviketurvallisuuden ja esimerkiksi katkeamattomat kylmäketjut. Keskitetyn logistiikan myötä biojätettä syntyy todella vähän, koska kaikki ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille tarpeen mukaan”, McQueen-Winberg sanoo.
Keskitetty logistiikka vapauttaa aikaa auttamiseen
Logistiikkakeskuksen ja ruoka-aputoimijoiden yhteistyö on lähtenyt erinomaisesti käyntiin: loppuvuonna tehdyssä kyselyssä hanke sai ruoka-aputoimijakumppaneilta yhteistyöstä arvosanan 9 ½.
”Aivan erityisen hienoa on ollut myös kuulla ruoka-aputoimijoiden viesti siitä, että keskitetyn logistiikkakeskuksen myötä aikaa on vapautunut ihmisten auttamiseen logistiikan hoitamisen sijaan”, Katja McQueen-Winberg sanoo.
Toiminta on kiinnostanut hyvin myös vapaaehtoisia, joita logistiikkakeskuksen toimintaan onkin jo lupautunut nelisenkymmentä.Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi keskuksessa autonkuljettajan apuna, ruuan lajittelutehtävissä ja tapahtumissa. Vapaaehtoisten lisäksi keskus työllistää tällä hetkellä 11 työntekijää ja työkokeilijaa.
Prikka kiertoon on ESR-rahoitteinen hanke, jossa ratkotaankahta ajankohtaista haastetta yhtäaikaisesti: hävikkiruuan parempaa hyödyntämistä sekä haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Logistiikan ohessa luodaan kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä etsitään alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja.
Toiminta numeroina (09-12/2021)
- Ruoka-apua annettu 11 112 henkilölle (osa samoja henkilöitä)
- Ruoka-aputoimijoita vakinaisesti 25 + 9 satunnaista
- Ruokailuja 107
- Ruokakassien jakotapahtumia 229
- Lahjoittajina 46 kauppaa tai elintarvikealan yritystä
- Vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa tehtyjä sopimuksia 40
- Työssä tai työkokeilussa olleita 15
- Ruokaa vastaanotetaan tällä hetkellä (01/2022)) 500–1500 kg / arkipäivä, eli n. 20 000 kiloa kuukaudessa
Näin logistiikkakeskus toimii:
- Logistiikkakeskus tekee sopimuksen yhteistyöstä lahjoittajien (esimerkiksi kaupat, koulut, tukut) kanssa.
- Prikka kiertoon -autot hakevat hävikkiruuan lahjoittajilta sovitusti.
- Ruoka lajitellaan ja pakataan logistiikkakeskuksessa.
- Ruoka jaetaan eteenpäin ruoka-aputoimijoille, jotka puolestaan jakavat sen tarvitsijoille.
- Logistiikan hoitamisen ohessa luodaan kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä etsitään alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja ja tuetaan nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä kohti työelämää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Prikka kiertoon -hanke: projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg, Diakonissalaitos, katja.mcqueen-winberg@hdl.fi, 050 528 5093
Vapaaehtoistoiminta: projektikoordinaattori Minna Mettovaara, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, minna.mettovaara@odl.fi, 050 312 5881
Yritysyhteistyö ja ruoka-apu: projektikoordinaattori Tiina Nokela, Oulun ev.lut. seurakuntayhtymä, tiina.nokela@evl.fi, 040 665 0790
Työllisyys- ja urapolut: projektikoordinaattori Teija Leinonen, Oulun kaupunki, teija.leinonen@ouka.fi, 040 586 1689
Arviointi, opiskelijayhteistyö: projektikoordinaattori Riitta Palovuori, Diakonia-ammattikorkeakoulu, riitta.palovuori@diak.fi, 050 475 6366
Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme