Korkein oikeus / Högsta domstolen

HD: Justitierådet för viss tid Tuija Turpeinen på förslag till en tjänst som ledamot

Dela

Högsta domstolen (HD) föreslår att ledamoten för viss tid i HD, lagmannen Tuija Turpeinen utnämns till den tjänst som ledamot som blir ledig 1.9.2022.

Turpeinen har arbetat som ledamot för viss tid i HD sedan 1.3.2021. Hon har tidigare varit lagman vid Norra Karelens tingsrätt sedan slutet av 2016, arbetat i flera år som tingsdomare och avdelningschef och varit jurist och advokat i en advokatbyrå sammanlagt över 15 år.

Turpeinen har varit ledamot i Domarförslagsnämnden och ersättare i Domstolsverkets direktion. Hon har deltagit i många lagberednings- och utvecklingsprojekt. Turpeinen har även såväl som advokat och som domare haft flera olika förtroendeuppdrag.

Justitieministeriet kommer att föredra ärendet som gäller tillsättande av tjänsten vid statsrådets allmänna sammanträde. Utnämningsbeslutet fattas av republikens president.

Nyckelord

Kontakter

Kanslichef Wilhelm Norrman, tfn 02956 40110, wilhelm.norrman(at)oikeus.fi

Om

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Högsta domstolen utövar den högsta domsmakten i tviste- och brottmål samt övervakar rättsskipningen inom sitt behörighetsområde. Högsta domstolens viktigaste uppgift är att ge prejudikat.

Följ Korkein oikeus / Högsta domstolen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Korkein oikeus / Högsta domstolen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum