Duunitori Oy

Headhuntaus lähti hurjaan kasvuun – kilpailu osaajista avasi rahahanat

Jaa
Suorahakumarkkina kääntyi kahden vuoden laskukauden jälkeen vauhdikkaaseen nousuun. Kasvun taustalla ovat muun muassa koronapandemian jälkeinen talouskasvu, rekrytointimarkkinan positiivinen kehitys ja headhuntauksen yleistyminen.
Duunitori tekee vuosittain koosteen suorahakumarkkinasta.
Duunitori tekee vuosittain koosteen suorahakumarkkinasta.

Vuonna 2021 suorahakutoimeksiantoja eli niin sanottua headhuntausta tehtiin Suomessa 92 miljoonan euron arvosta. Se on 32 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Markkina on nyt suurempi kuin koskaan.

Samalla päättyi suorahakumarkkinan kaksi vuotta kestänyt lievä laskukausi. Vielä vuonna 2020 pudotusta edellisvuoteen nähden oli 11 prosenttia.

”Vuonna 2021 kasvu näkyi sekä niin sanottuja hybridihakuja, eli ilmoitushakuja ja suorahakuja, tekevissä toimistoissa että johdon hiljaisiin hakuihin keskittyvissä konsulttitaloissa”, kertoo Duunitorin rekrytoinnin asiantuntija Liljaana Lähteenkorva.

Suorahakumarkkinan kehitys selviää työnhakupalvelu Duunitorin ylläpitämästä Suorahakuyritykset-listauksesta, johon on koottu suorahakupalveluja tarjoavat Suomessa toimivat yritykset. Suorahakua tekevien yritysten tiedot on kerätty julkisista tilinpäätöstiedoista ja yrityksiltä itseltään. Vuosittainen markkinakooste julkaistiin nyt yhdeksättä kertaa.

Koronan jälkeen ketsuppipullo aukesi

Moni yritys ja organisaatio lykkäsi koronakriisissä palkkauspäätöksiä, mikä hyydytti rekrytointimarkkinaa.  Kun pahin suvantovaihe oli ohi ja talous lähti taas nousuun, padotut rekrytointitarpeet purkautuivat kuin ketsuppipullosta. Tämä vauhditti myös suorahakumarkkinaa.

”Suorahakumarkkinan kasvu heijastelee positiivista talous- ja rekrytointimarkkinan kehitystä vuonna 2021. Myös esimerkiksi Duunitorin alustalla avointen työpaikkailmoitusten määrä kasvoi kyseisenä vuonna merkittävästi”, toteaa Duunitorin toimitusjohtaja Thomas Grönholm.

FEX Suorahakuyritykset -yhdistyksen puheenjohtaja ja Taplow Finland -yrityksen Senior Partner  Matti Copeland on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa suorahaku ja ilmoitushaku ovat ”serkuksia” keskenään. Molemmat hyötyvät yleisestä talouden myötätuulesta.

”Suorahakumarkkina hyötyy ylipäätään kaikista muutoksista ympäristössä. Kaikkien talouden mittareiden ei tarvitse välttämättä osoittaa ylöspäin, jotta suorahaku kasvaisi. Myös haastavissa tilanteissa tarvitaan henkilövaihdoksia”, Copeland toteaa.

Headhunting yleistyy jatkuvasti

Suorahakua hyödynnetään ennen kaikkea silloin, kun on tarve löytää erityisosaamista. Lääkäreitä ja it-osaajia on haettu suorahaulla jo pitkään, ja esimerkiksi pörssiyhtiöiden ylintä johtoa etsitään hyvin harvoin työpaikkailmoituksella.

Thomas Grönholm uskookin, että talouden lisäksi  alan sisäiset muutokset ovat kiihdyttäneet suorahakumarkkinan kasvua.

”Suorahakua käytetään nykyisin entistä enemmän johtotason rekrytointien lisäksi myös muissa avainrooleissa. Lisäksi kova kilpailu parhaista osaajista ajaa myös suorahakumarkkinaa ylöspäin.”

Hänen mukaansa sosiaalinen media on osaltaan madaltanut kynnystä tulla mukaan suorahakualalle ja lisännyt näin toimijoiden määrää ja kilpailua. Lisäksi suorahakua tehdään yhä useammin organisaation sisäisin voimin.

Myös suorahaun vuosi 2022 näyttää lupaavalta

Matti Copeland uskoo, että kasvun taustalla on myös se, että suorahaun asiakkaille ja kandidaateille voidaan tarjota entistä suurempaa lisäarvoa.

”Suorahaun prosessit ja laatu ovat entistä parempia. Lisäksi toimeksiantajan ja kandidaattien haasteisiin pureudutaan aina vain paremmin. Suorahaussa tehdään koko ajan enemmän töitä, jotta oikeat osaajat löydetään.”

Myös johtajilta vaaditaan nykypäivänä enemmän. Se lisää yritysten tahtoa panostaa yksittäiseen rekrytointiin.

Copeland arvioi, että vuosi 2022 jatkaa samaa trendiä kuin viime vuosi. Maailmantilanteen muutokset, kuten Ukrainan sota ja energiakriisi, eivät toistaiseksi ole näkyneet kentällä merkittävästi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Duunitori tekee vuosittain koosteen suorahakumarkkinasta.
Duunitori tekee vuosittain koosteen suorahakumarkkinasta.
Lataa
Duunitorin toimitusjohtaja ja perustaja Thomas Grönholm
Duunitorin toimitusjohtaja ja perustaja Thomas Grönholm
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Duunitori Oy
Toinen Linja 7
00530 Helsinki

Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitestipalkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy

Palkka-avoimuus jakaa puolueet ja äänestäjät – kiistelty direktiivi tulossa äänestykseen vaalipäivän alla16.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänestää vaalipäivän alla palkka-avoimuusdirektiivistä, joka ohjaa työnantajia raportoimaan palkkauksesta viranomaisille ja työntekijöille. Aihe jakaa puolueet ja äänestäjät kahteen leiriin, selviää Duunitorin vaalikoneesta. Yli 90 prosenttia SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaista varmistaisi palkka-avoimuuden lainsäädännöllä.

Kokoomuksen Kopra esitti vaalitentissä yli viiden prosenttiyksikön veroalea hyvätuloisille – Timo Harakka: ”Saadaanko rahaa seinästä?”22.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Miltä näyttää työllisyysaste ja hyvätuloisten veroprosentti vuonna 2033? Eturivin poliitikot ja varapuheenjohtajat vastasivat työn tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin Duunitorin vaalitentissä. Näkemyksistä löytyi jyrkkiä erimielisyyksiä ja tunteet kuumenivat erityisesti työperäisestä maahanmuutosta puhuttaessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme