
Heikkeneekö pelastustoimen valmius?

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on päättänyt lopettaa palokuntien varallaolon toukokuun alusta alkaen. Varallaololla tarkoitetaan päätoimisen pelastushenkilöstön tai sopimuspalokuntaan kuuluvan sitoutumista varsinaisen työajan ulkopuolella lähtemään hälytystehtävään ennalta sovitussa ajassa. Sopimuspalokuntalaiset työskentelevät pääasiassa muualla kuin pelastuslaitoksen palveluksessa ja osallistuvat pelastustoimintaan vapaa-aikanaan mahdollisuuksien mukaan, varallaolijat ovat velvoitettuja osallistumaan toimintaan. Toiminnalla on turvattu varsinkin pienempien kuntien osalta pelastustoiminnan käynnistyminen. Varallaolo on etenkin HARVA-alueilla toteutettu toimintamuoto, alueelle ominaista on harva paloasemaverkko.
Varallaolo yksistään harvoin riittää turvaamaan tehokkaan pelastustoiminnan, vaan myös vapaalta toimintaan osallistuvia sopimuspalokuntalaisia tarvitaan lähes poikkeuksetta hälytyslähtöihin mukaan. Sopimuspalokuntalaiset tekevät päätyönsä muualla, valtakunnallisesti vain puolelle kaikista hälytystoimintaan osallistuvista maksetaan henkilökohtaista korvausta pelastustoiminnasta. Sopimuspalokuntien Liitto nostaa esiin varallaolon yleisen kaksijakoisuuden, toisessa vaakakupissa on päätoimisen henkilöstön työsuhteeseen ja sen etuihin liittyvä ristiriita, toisessa sopimuspalokuntajärjestelmään liittyvän varallaolon ja lähtövarmuuden toteutus. Tämä toiminnan erityispiirteisyys tulisikin paremmin huomioida laki- ja asetustasolla, jotta tehokas toiminta olisi mahdollista koko maassa.
Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on tehnyt väliaikaisen päätöksen lakkauttaa varallaolo vuoden loppuun saakka ja korvaavaksi järjestelmäksi on sovittu ns. hälytysrahan nosto. Varallaolon sijaan hälytysraha maksetaan kaikille hälytykseen saapuville, mutta yksittäisellä henkilöllä ei ole enää päivystysvelvoitetta. Etenkin lomakautena ja perinteisten juhlapyhien aikaan käytettävissä olevien henkilöiden määrä saattaa vaihdella suurestikin toteaa toiminnanjohtaja Ari Maskonen Suomen Sopimuspalokuntien Liitosta. Varallaolo on luotu paikallisia tarpeita varten, turvaamaan nopea avunsaanti, joten jos järjestelmää muutetaan, tulee varautua myös pelastustoimen palvelutason muutokseen, Maskonen tiivistää.
Tuore muutos Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen varallaoloon liittyy laajempaan koko valtakunnan laajuiseen muutokseen työaikojen ja työaikalain tulkinnan suhteen, sekä oikeustapauksiin, joissa on varallaolosta haettu takautuvasti korvauksia täytenä tuntipalkkana. Maskosen mukaan on ikävää, että hyvin toiminut järjestelmä on paikoin yksipuolisesti neuvottelematta ja avoimesti ratkaisuja hakematta ajettu alas. Kaikissa varallaoloa tekevissä pelastuslaitoksissa ei kuitenkaan ole lähdetty toteuttamaan merkittäviä varallaoloa koskevia muutoksia, vaan toimintaa jatketaan entisen kaltaisesti. Kansallisesti tulisikin säätää sopimuspalokuntatoimintaa koskien tarpeeksi kattava lakipaketti, joka mahdollistaisi tällaisen varallaolon ja tukisi muutenkin sopimuspalokuntatoimintaa ja sen kehittämistä laajemminkin. Suomen Sopimuspalokuntien Liitto on aktiivisesti ollut etsimässä ratkaisuja ja peräänkuuluttanut valtakuntaan tasavertaisia pelastustoimen palveluita ja yhdenmukaisia ratkaisuja.
Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella on käyty myös vääntöä varallaolosta, alueen kunnat eivät hyväksyneet pelastusjohtajan esitystä varallaolon lakkauttamisesta. Palosuojelurahasto on myöntänyt avustuksen Jokilaaksojen pelastuslaitoksen vetämälle yhteensä 230 000 euron arvoiselle hankkeelle sopimuspalokuntatoiminnan kehittämiseen. Hankkeeseen osallistuvat Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan lisäksi myös Lapin, Kainuun, Keski-Suomen, Etelä- ja Pohjois-Savon, sekä Pohjois-Karjalan pelastuslaitokset. Hankkeella on tarkoitus tukea ja kehittää sopimuspalokuntatoimintaa, sekä koko pelastustoimea. Sopimuspalokuntien Liiton varapuheenjohtaja Markku Kallio haluaa korostaa, että pelkästä kehittämisestä ja tutkimisesta tosin pitää päästä käytännön tekoihin. Toimenpiteiden on oltava sellaisia, jotka oikeasti auttavat ja tukevat sen paikallisen palokunnan toimintaa ja varmistavat, että se mökin mummo saa apua sairaskohtaukseensa ja kunnan suurimman työllistäjän teollisuushallin palo voidaan sammuttaa tehokkaasti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ari MaskonenToiminnanjohtajaSuomen Sopimuspalokuntien Liitto
Puh:0505675179ari.maskonen@sspl.fiMarkku KallioVarapuheenjohtajaSuomen Sopimuspalokuntien Liitto
Puh:0400277533markku.kallio@sspl.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ry (SSPL) on sopimuspalokuntien ja niiden taustalla toimivien palokuntayhdistysten liitto, jonka jäsenyhteisöt ovat vapaaehtoisia palokuntayhdistyksiä (VPK), henkilökohtaisen sopimuksen palokuntien (HSPK) palomiesyhdistyksiä ja laitos-/tehdaspalokuntia, jotka toimivat myös sopimuspalokuntina.
Suomessa on 706 sopimuspalokuntaa. Hälytyskelpoisen pelastustoimen sopimushenkilöstön määrä sopimuspalokunnissa on hieman yli 14 000 henkeä. He muodostavat Suomen suurimman pelastushenkilöstön ryhmän.
Palokuntayhdistyksissä on myös muita sopimuspalokuntatoimintaa tukevia jäseniä, jotka eivät osallistu hälytystoimintaan. Heidän toimintaansa kutsutaan pelastustoimen vapaaehtoistoiminnaksi. Yhteensä palokuntalaisia on noin 33 500.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry
Årets Avtalsbrandkår 2023: Taivalkosken VPK (Frivilliga brandkåren i Taivalkoski)26.8.2023 15:13:34 EEST | Pressmeddelande
Säkerhet, engagemang och gemenskap i fokus Det är med stor glädje vi meddelar att utmärkelsen Årets Avtalsbrandkår 2023 har tilldelats Taivalkosken VPK. Denna avtalsbrandkår har utmärkt sig genom sitt arbete och starka engagemang för att främja gemenskapens säkerhet.
Vuoden Sopimuspalokunta 2023: Taivalkosken VPK26.8.2023 14:50:11 EEST | Tiedote
Turvallisuus, sitoutuminen ja yhteisöllisyys korostuvat Vuoden Sopimuspalokunta 2023 tunnustus on myönnetty Taivalkosken VPK:lle. Tämä sopimuspalokunta erottuu edukseen tekemällään työllä ja vahvalla sitoutumisellaan yhteisönsä turvallisuuden hyväksi.
LokalTapiola-gruppen erhöll Avtalsbrandkårspriset15.12.2022 13:00:00 EET | Pressmeddelande
Finlands Avtalsbrandkårers Förbund har beviljat LokalTapiola-gruppen Avtalsbrandkårspriset som tack och erkänsla för det långsiktiga och omfattande arbete som gruppen gjort till stöd för avtalsbrandkårerna. Priset är avsett att uppmuntra till fortsatt gott och förtjänstfullt arbete till förmån för tryggheten och avtalsbrandkårsverksamheten.
Sopimuspalokunta-tunnustus LähiTapiola-ryhmälle15.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto on myöntänyt Sopimuspalokunta-tunnustuksen LähiTapiola-ryhmälle kiitoksena ja huomionosoituksena pitkäjänteisestä ja laajasta sopimuspalokuntia tukevasta työstä. Huomionosoitus on tarkoitettu kannustamaan jatkamaan hyvää ja ansiokasta turvallisuuden- ja sopimuspalokuntatoiminnan eteen tehtyä työtä.
Valkeakosken VPK är Årets Avtalsbrandkår 202227.8.2022 13:05:58 EEST | Nyheter
Finlands yngsta avtalsbrandkår har valts till Årets Avtalsbrandkår 2022. Finlands Avtalsbrandkårers Förbund beviljar årligen den högt värderade utmärkelsen till en brandkår som gjort sig förtjänt av den. Trots sin unga ålder har Valkeakosken VPK visat sin viktiga roll då det gäller att trygga Valkeakoskibornas och Birkalänningarnas vardag.