Helmi-ohjelman ensimmäisenä vuonna edistettiin aktiivisesti luonnon monimuotoisuutta Lounais-Suomessa (Satakunta, Varsinais-Suomi)
Ympäristöministeriön käynnistämän Helmi-elinympäristöohjelman tarkoituksena on tarttua Suomen luonnon köyhtymisen suurimpiin syihin ja tehdä vaikuttavia tekoja luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Vuonna 2020 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella muun muassa inventoitiin metsäisten elinympäristöjen uhanalaisia luontotyyppejä, tehtiin lajistoselvityksiä lintuvesikunnostuksiin liittyen, suojeltiin soita ja inventoitiin perinnebiotooppeja. Tänä vuonna Helmi-ohjelman toimijajoukko ja toiminta-alueet laajenevat myös suojelualueiden ulkopuolelle ja ohjelman on sovittu ulottuvan vuoteen 2030 asti.

Hyviä uutisia perinnebiotooppien hoitoon tukea kaipaaville
Perinnebiotooppien inventointeja jatkettiin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Inventoinneissa selvitettiin kohteiden nykytilaa, kasvilajistoa, arvoa ja hoidon tarvetta. Vilkkaan kesän aikana kohteita inventoitiin ennätysmäärä, yhteensä yli 1200 hehtaaria ja 130 kohdetta.
Monilla kohteilla hoito oli loppunut ja niittylajisto on taantunut umpeenkasvun myötä. Varsinais-Suomessa on maamme lajirikkaimmat perinnebiotoopit ja Satakunnassa arvokkaita elinympäristöjä ovat erityisesti merenrantaniittyjen kokonaisuudet. Näitä monille lajeille elintärkeitä ympäristöjä pitäisikin kiireesti palauttaa hoidon piiriin. Myönteistä kehitystä kuitenkin havaittiin kohteilla, jotka ovat olleet pitkään hoidossa esimerkiksi ympäristösopimuksilla.
Vuoden lopulla saatiin hyviä uutisia, kun luonnonsuojelulain asetus perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon myönnettävästä tuesta hyväksyttiin. Tänä vuonna on tulossa hakuun uusi kaikille hakijoille avoin tuki, jolla voidaan tehdä arvokkaiden kohteiden peruskunnostuksia ja hoitoa. Peruskunnostus voi olla vaikka uuden laitumen aitaamista, puuston raivauksia tai ruovikon niittoa. Tarkemmat hakuehdot ja -ajat tarkentuvat myöhemmin.
Saaristomerellä kartoitettiin uhanalaisten perhosten elinympäristöjä
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella inventoitiin Helmi-ohjelman metsäisten elinympäristöjen Natura- ja uhanalaisia luontotyyppejä noin 1300 hehtaaria vuonna 2020. Valtaosa luontotyyppi-inventoinneista kohdistui harjumetsien kankaisiin. Lisäksi kartoitettiin puustoisia soita ja lehtoja. Pienialaisimpia kartoituskohteita olivat monien uhanalaisten lajien elinympäristöt, kuten paahdeympäristöt, pienvedet ja lähteiköt.
Uhanalaisten pikku- ja isoapolloperhosen elinympäristöjä ja esiintymistä kartoitettiin keväällä ja kesällä yhdessä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa. Selvitykset tehtiin laajalla alueella Saaristomerellä Paraisten sisäsaaristossa sekä Kemiönsaarella, Hiittisten ja Vänön ulkosaaristossa. Kartoitusten ja tutkimusten pohjalta laaditaan toimintaohjelmat lajien säilyttämiseksi ja suunnitelmat niiden elinympäristöjen hoidolle.
Lintuvesikunnostuksissa päästiin käytännön töihin
Myös lintuvesikunnostusteemassa tehtiin vuoden 2020 aikana erilaisia lajistoselvityksiä, joita voidaan käyttää tulevien hoitosuunnitelmien tukena. Linnustoselvityksiä ja sudenkorentoselvityksiä tehtiin Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajalla sijaitsevalla Otajärvellä ja kalaston rakennetta selvitettiin koekalastuksin Porin Noormarkussa sijaitsevalla Inhottujärvellä ja Salon Omenojärvellä.
Selvitysten lisäksi Varsinais-Suomen puolella päästiin myös käytännön töihin, kun Halikonlahden vanhoilla jätevesialtailla aloitettiin syksyllä hoitokalastukset altailla esiintyvän hopearuutanan poistamiseksi. Hoitokalastuksilla pyritään parantamaan lintujen ravintotilannetta, koska kalat aiheuttavat suoraa ravintokilpailua vesilintujen kanssa ja lisäksi sameuden kasvun myötä uposkasvit ja niissä elävä pieneliöstö vähenee. Kalaa saatiin poistettua altaista reilu 2000 kg ja kalastukset jatkuvat altailla vielä tulevinakin vuosina. Lisäksi Helmi-ohjelman lintuvesikunnostusten puitteissa tehtiin myös Mietoistenlahden rantaniittyjen kunnostusta niittämällä.
Hyyppärän harjualueen purokohteiden ennallistamisesta sovittiin
Satakunnassa Merikarvianjoen jokisuistossa inventoitiin putkilokasveja sekä sahalehdellä elävää uhanalaista viherukonkorentoa arvioiden samalla kunnostustarpeita. Helmi-ohjelma osallistui Salon ja Someron Hyyppärän Natura-alueen luonnonhoitoverkoston perustamiseen. Maanomistajien ja Valonian kanssa sovittiin eräiden Hyyppärän harjualueen purokohteiden ennallistamisesta luonnonhoitotöinä vuonna 2021.
Omistajat voivat tarjota suokohteitaan suojeluun
Helmi-ohjelman soidensuojelu käynnistyi vuonna 2020 Satakunnasta, mutta myös Varsinais-Suomesta saatiin ensimmäiset kohteet työn alle. Helmin soidensuojelu kohdistuu soidensuojelun täydennysohjelmassa valittuihin soihin, maakuntakaavan suojelusoihin sekä muihin arvokkaisiin soihin. Suojeluun päätyi esimerkiksi Pomarkun Karhuneva, jossa on hienoja luhtaisia nevakorpia sekä muita harvinaisia suotyyppejä.
Soidensuojelussa suon vesitalouden turvaaminen on tärkeää. Helmissä soita tarkastellaan hydrologisina kokonaisuuksina, jolloin mukana ovat myös suon reunaosat. Erityisen arvokkaita ovat kohteet, joissa suo yhdistyy suojeltaviin metsiin. Helmi-ohjelma toimii samalla tavoin kuin tuttu Metso-ohjelma. Se on vapaaehtoinen ja suojelusta maksetaan korvaus. Omistajat voivat tarjota arvokkaita suokohteitaan ELY-keskukselle Helmi-suojeluun.
Ympäristöministeriö pyytää kommentteja Helmi-ohjelmaan suunnitelluista vuoteen 2030 saakka ulottuvista tavoitteista ja toimenpiteistä. Ohjelmaluonnos on avoimesti yleisön kommentoitavana otakantaa.fi -palvelussa (suomeksi) 31.1.2021 saakka.
Yhteyshenkilöt, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Helmi-ohjelma: Olli Mattila, yksikön päällikkö, olli.mattila@ely-keskus.fi, puh. 0295 022 902
Perinnebiotoopit: Liina Salonen, perinnebiotooppikoordinaattori, liina.salonen@ely-keskus.fi, puh. 0295 022 174
Laji- ja luontotyyppi-inventoinnit: Risto Vilen, suunnittelija, risto.vilen@ely-keskus.fi, puh. 0295 022 018
Lintuvedet: Maria Yli-Renko, lintuvesikoordinaattori, maria.yli-renko@ely-keskus.fi, puh. 0295 023 020
Ranta- ja pienvedet: Iiro Ikonen, ylitarkastaja, iiro.ikonen@ely-keskus.fi, puh. 0295 022 869
Soidensuojelu: Sari Jaakkola, ylitarkastaja, sari.jaakkola@ely-keskus.fi, puh. 0295 022 016
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kokemäenjokilaakson vedenhankinnan alueellinen kehittämissuunnitelma on valmistunut (Satakunta)3.3.2021 07:00:00 EET | Tiedote
Kehittämissuunnitelman tavoitteena on turvata alueen vedensaanti pitkälle tulevaisuuteen ja löytää yhteistyömahdollisuudet. Tällä hetkellä Eurajoen, Harjavallan, Kokemäen, Nakkilan, Porin ja Ulvilan vesihuoltolaitosten vedenhankinta perustuu Porin Veden tekopohjavesilaitosta lukuun ottamatta pohjaveden hyödyntämiseen. Suunnitelmaratkaisun vedenhankinta perustuu tekopohjaveteen.
Valtatiellä 9 selvitetään Orivesi – Jyväskylä välin kehittämistarpeita (Keski-Suomi ja Pirkanmaa)1.3.2021 12:49:04 EET | Tiedote
Keski-Suomen ja Pirkanmaan ELY-keskukset laativat yhteistyössä toimenpideselvityksen valtatie 9 Orivesi – Jyväskylä välille. Tavoitteena on selvittää, miten valtatien 9 Orivesi-Jyväskylä välillä parannetaan liikenneturvallisuutta, liikenteen sujuvuutta ja matka-ajan ennustettavuutta sekä edistetään kestävän liikkumisen mahdollisuuksia.
Effekten av lagen om smittsamma sjukdomar på skärgårdstrafiken26.2.2021 08:57:39 EET | Tiedote
Genom ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar åläggs de som tillhandahåller tjänster inom skärgårdstrafiken att i sin verksamhet vidta åtgärder för att förhindra att coronavirussjukdomen sprider sig. Ändringen trädde i kraft 22.2.2021 och skyldigheterna gäller fram till 30.6.2021.
Tartuntatautilain vaikutukset saaristoliikenteessä25.2.2021 09:04:16 EET | Tiedote
Tartuntatautilain muutoksella saaristoliikenteen palveluiden tarjoajat velvoitetaan huolehtimaan toiminnassaan toimenpiteistä koronavirustaudin leviämisen estämiseksi. Muutos tuli voimaan 22.2.2021 ja velvoitteet ovat voimassa 30.6.2021 asti.
Hallitusohjelman ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmaan haetaan kolmea teemahanketta25.2.2021 07:45:00 EET | Tiedote
Pääministeri Marinin hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi lisätä ravinteiden kierrätystä ja biokaasun tuotantoa ja käyttöä. Ravinteiden kierrätykseen ja biokaasun tuotannon edistämiseen liittyen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus avaa hankehaun kolmelle erilliselle hankkeelle: Maatalouden ravinteet ja energia käyttöön -, Turkislannan ravinteiden kierrätys - sekä Tulevaisuuden maanviljelijät -hanke. Haku on auki 24.2.2021 – 31.3.2021.
Ansökan om tre olika temaprojekt i regeringsprogrammets försöksprogram för återvinning av näringsämnen är öppen25.2.2021 07:45:00 EET | Tiedote
I statsminister Marins regeringsprogram ställs som mål att öka återvinningen av näringsämnen samt framställningen och användningen av biogas. NTM-centralen i Södra Österbotten öppnar projektansökan för tre olika projektformer som syftar till att främja återvinningen av näringsämnen och framställningen av biogas: Utnyttjande av näringsämnen och energi från jordbruket, Återvinning av näringsämnen ur pälsdjursgödsel och Framtidens jordbrukare. Ansökningstiden är 24.2.2021–31.3.2021.
Kolin jäätie avataan liikenteelle perjantaina 19.2. klo 12 (Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Etelä-Savo)18.2.2021 15:32:58 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalassa sijaitseva Kolin - Vuonislahden -jäätie avataan liikenteelle perjantaina 19.2.2021 klo 12:00.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme