HELMI-ohjelman ensimmäisenä vuotena edistettiin luonnon monimuotoisuutta Kainuussa
Ympäristöministeriön käynnistämässä HELMI-elinympäristöohjelmassa parannetaan luonnon monimuotoisuutta suojelemalla ja kunnostamalla luontomme helmiä. 2020 alkaneessa HELMI-ohjelmassa Kainuun ELY-keskuksen alueella inventoitiin ja arvioitiin kunnostustarpeita sekä aloitettiin hoito- ja kunnostustoimenpiteitä. Tänä vuonna HELMI-ohjelman työntekijät yhdessä muiden toimijoiden kanssa jatkavat luonnon monimuotoisuuden edistämistä.

HELMI-ohjelman ensimmäisen vuoden aikana Kainuun ELY-keskuksen HELMI-työntekijät inventoivat ja arvioivat kunnostustarpeita sekä laativat hoito- ja kunnostussuunnitelmia perinnebiotoopeilla, metsäisissä elinympäristöissä ja lajiesiintymäkohteilla. Lisäksi luontotyyppi-inventointeja täydennettiin Natura-alueilla. Ensimmäisissä HELMI-kohteissa päästiin jo kiinni käytännön hoito- ja kunnostustoimenpiteisiin.
Soiden suojelulla ja ennallistamisella parannetaan vesistöjen tilaa ja hillitään ilmastonmuutosta
Kainuussa ekologisesti arvokkaimmat ja suojelualueverkkoa parhaiten täydentävät suoalueet on kartoitettu ympäristöministeriön toimesta vuosina 2013–2014. Kainuussa yksityismailla soidensuojelun täydennysehdotuksen soita on suojeltu noin 100 hehtaaria. Valtion omistuksessa olevia luonnon monimuotoisuudelle merkittäviä soidensuojelukohteita on yhteensä noin 6800 hehtaaria.
Kainuun ELY-keskuksella on nyt mahdollisuus hankkia suojeluun yksityisten omistuksessa olevia soidensuojelun täydennysehdotuksen kohteita. Suojelu on vapaaehtoista ja suojelusta maksetaan korvaus maanomistajalle.
Yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa, Metsähallitus ennallistaa soita omien maiden lisäksi yksityismailla. Soiden suojelu ja ennallistaminen vahvistavat suoluonnon monimuotoisuutta sekä hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa vesistöjen tilaa.
Perinnebiotoopit
Perinnebiotooppien päivitysinventoinneissa kohteita Kainuussa oli 70 kappaletta ja 580 hehtaaria. Inventoinneissa selvitettiin kohteiden nykytilaa, kasvilajistoa, arvoa ja hoidon tarvetta.
Hoitotoimenpiteisiin ryhdyttiin yhteensä neljällä HELMI-ohjelmaan kuuluvalla perinnebiotooppikohteella. Luonnonperintösäätiö toteutti talkootöinä Pirttijoen tulvaniityn kunnostuksen Puolangalla ja Savirannan kyläseura on järjestänyt talkoita jo useana vuonna Pieniantinmäen niityllä Paltamossa.
Perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon voidaan myöntää tukea, johon haku avautuu myöhemmin ilmoitettavana aikana. Rahallisen tuen sijaan ELY-keskus arvioi kohteen kunnostamiseen tai hoitamiseen tarvittavia toimia ja tukee niitä esimerkiksi hankkimalla kohteelle raivauksen tai laidunaitaustarvikkeet.
Metsäiset elinympäristöt
Kainuussa inventoitiin kesän 2020 aikana 50 metsäisten elinympäristöjen aluetta, jotka sijoittuivat ensisijaisesti yksityisille suojelualueille ja Natura-alueille. Inventoiduista kohteista 37:llä ilmeni kunnostustarvetta. Kunnostusalueiden pinta-ala on yhteensä noin 130 hehtaaria.
Tänä vuonna kunnostusten suunnittelu ja toteutukset jatkuvat pienialaisilla lehto- ja lajistokunnostuksilla, kuten kasvillisuutta tukahduttavan puuston poistolla tai yksittäisten kuivattavien ojien ennallistamisella.
Lajiesiintymien kunnostustarpeita ilmeni erityisesti lehtotikankontin osalta, jonka esiintymiltä tullaan poistamaan puustoa. Metsäisen kalkkikalliokielekkeen lähes umpeenkasvanutta horkkakatkeroesiintymää kunnostettiin viime syksynä.
Kolmella suojelualueella on suunnitteilla tehdä laajempia metsäojitusten ennallistamisia, joissa soiden ojat tukitaan ja vesi ohjataan takaisin vanhoihin purouomiin. Avosoiden lisäksi työt kohdentuvat laajoille korpialueille sekä yksittäisten lähteiden ja niiden ympäristön lettojen ennallistamiseen. Kohteet sopivat usean HELMI-teeman alle.
HELMI-ohjelmaan liittyviä lajistoinventointeja kohdennettiin erityisesti paahteisten elinympäristöjen lajien, kuten hietaneilikkavyökoin esiintymille ja samalla arvioitiin sekä tarkennettiin esiintymäkohtaisia hoitosuosituksia.
Lintuvesien kunnostus
Helmi-ohjelma kohdentuu lintudirektiivin mukaisille erityissuojelualueille (SPA-alue), joihin kuuluu Kainuun lintuvesikohteista viisi aluetta. Linnustoselvityksiä ja kunnostussuunnitelmia on tehty Metsähallituksen Luontopalvelujen vetämänä Oulujärven lintusaarilla ja Puolangan Kuorejärvellä.
Vesistökunnostushankkeen yhteydessä tehdään linnustoselvitystä Kajaanin Kuluntajärvellä. Kunnostuksilla halutaan parantaa alueiden pesimälinnuston olosuhteita ja poikastuotantoa. Myös muilla Kainuun tärkeillä lintuvesikohteilla tullaan tekemään linnustoselvityksiä ensi kesänä mm. HELMI-ohjelman puitteissa.
Pienvesien- ja rantaluonnon kunnostus
Pienvesien kunnostusten tavoite on palauttaa ihmistoiminnan seurauksena heikentynyt pienvesi ja sen lähiympäristö häiriötä edeltäneeseen tilaan. Kunnostusten tarkoitus on estää avointen luontotyyppien umpeenkasvua, turvata niiden luontainen kehitys ja palauttaa rannoille luontainen vesitalous ja lajisto.
Pienvesien ja rantaluonnon kunnostushanke käynnistyy Kainuussa kohteiden inventoinnilla 2021. Inventoinnit tehdään aiemmin valituilla 25 kohteella. Lisäksi aloitetaan erityisesti suojeltavan jokihelmisimpukan elinympäristöinä toimivien purojen kunnostaminen niissä puroissa, joille kunnostussuunnitelmat ovat jo valmiina.
Helmi-elinympäristöohjelma keino Suomen luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi
Luonnon helmien ja monimuotoisuuden ylläpito vastaa tulevaisuudessa muuttuvan ilmaston haasteisiin ja riskeihin. HELMI-ohjelman toimenpiteet ovat merkittäviä toimenpiteitä sopeuduttaessa Hiilineutraali Suomi 2035 -ilmastotavoitteisiin.
HELMI-ohjelma perustuu vapaaehtoisuuteen ja kaikki toimenpiteet toteutetaan maanomistajien suostumuksella. HELMI-ohjelman on suunniteltu kestävän vuoteen 2030 asti.
HELMI-ohjelma jakautuu useampaan teemaan ja kohteiden hoito- ja kunnostustoimia tehdään yhdessä eri teemojen sekä muiden luonnonsuojeluun liittyvien hankkeiden kanssa. Kainuun ELY-keskuksen HELMI-tiimin lisäksi luonnon monimuotoisuuden edistämiseen osallistuu muitakin kainuulaisia toimijoita, joilta voidaan tilata inventointi- ja hoitotöitä. Usein perinnebiotoopeilla tehtyjä kunnostuksia toteutetaan talkoovoimin, joilla on saatu onnistuneita tuloksia. Yhteistyötä tehdään myös Metsähallituksen kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus
Helmi-ohjelma, Kainuu:
luonnonsuojeluasiantuntija Marja Hyvärinen, marja.c.hyvarinen@ely-keskus.fi, 0295 038 620
Soiden suojelu ja ennallistaminen:
ympäristöasiantuntija Marja Manninen, marja.manninen@ely-keskus.fi, 0295 023 813
Perinnebiotoopit:
luonnonsuojeluasiantuntija Mariko Lindgren, mariko.lindgren@ely-keskus.fi, 0295 023 067 ja luonnonsuojeluasiantuntija Liisa Misikangas, liisa.misikangas@ely-keskus.fi, 0295 023 055
Lintuvesien kunnostus ja Metsäiset elinympäristöt:
luonnonsuojeluasiantuntija Teppo Helo, teppo.helo@ely-keskus.fi, 0295 023 800
Vesi- ja rantaluonto:
luonnonsuojeluasiantuntija Jouko Saastamoinen, jouko.saastamoinen@ely-keskus.fi, 0295 023 889 ja luonnonsuojeluasiantuntija Sari Leinonen, sari.t.leinonen@ely-keskus.fi, 0295 023 089
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus: Paltamon biojalostamon maamassojen läjityshanke toteuttamiskelpoinen20.4.2021 16:18:29 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus katsoo, että Paltamon biojalostamon maamassojen läjitysaluehanke on ympäristövaikutusten puolesta toteuttamiskelpoinen.
Puolangan Askankylälle perustettiin uusi luonnonsuojelualue16.4.2021 13:27:31 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on perustanut noin 57 hehtaarin kokoisen Lehtosaaren luonnonsuojelualueen Puolangan Askankylälle. Luonnonsuojelualueen perustaminen liittyy Pohjois-Suomeen luonnonsuojelualueiden hankintaan myönnettyyn lisämäärärahaan vuosille 2020 - 2022. Lehtosaaren luonnonsuojelualue sijaitsee Vellisuo-Vuorisuo ja Olvassuo suojelualueiden läheisyydessä.
Suunnitteletko rannan ruoppausta - muista ilmoittaa ajoissa6.4.2021 07:00:00 EEST | Tiedote
Rannan ruoppaustöistä sekä vesikasvillisuuden koneellisesta niitosta tulee ilmoittaa vähintään 30 vuorokautta ennen töiden aloitusta. Ilmoitukset voi tehdä sähköisellä lomakkeella.
Jään päällä oleva vesikerros vaikeuttaa liikkumista järvillä31.3.2021 14:50:28 EEST | Tiedote
Jään päällä oleva vesikerros vaikeuttaa liikkumista monilla järvillä ja lammilla Kainuussa. Lisäksi lämmin sää ja vesisateet nopeuttavat jään ohenemista. Vedenkorkeudet säännöstellyillä ja luonnontilaisilla järvillä ovat ajankohtaan nähden korkealla. Kevättulvista ennustetaan keskimääräisiä.
Kainuun työttömyyden kasvu edelleen koko maan pienin30.3.2021 08:00:00 EEST | Tiedote
Kainuussa oli helmikuun lopussa 3 599 työtöntä työnhakijaa, mikä on 274 henkeä enemmän (+8 %) kuin vuotta aiemmin. Työttömyydessä on ollut koronaviruksen leviämisen jälkeen joka kuukausi lisäystä vuoden takaiseen verrattuna mutta Kainuussa kasvuprosentti on ollut koko ajan maan pienin. Helmikuussa seuraavaksi pienin kasvu oli Etelä-Savon 9 % ja koko maassa työttömyys lisääntyi 32 %.
Kotalahdentie Sotkamon Tipasojalla katkaistaan tierumpujen uusimisen vuoksi19.3.2021 15:37:34 EET | Tiedote
Sotkamossa Tipasojan kylällä, Kotalahdentiellä, uusitaan tierumpuja viikoilla 12-13. Tierumpujen uusimisen yhteydessä Kotalahdentie joudutaan katkaisemaan Pungankosken kohdalta. Katkaisupäivinä tie suljetaan työmaa-aidoilla Tipasojantien ja Räätäkankaan puoleisista päistä. Paikalle kulkee kiertotie reittiä Lontantie-Räätäkyläntie-Korkealehdontie-Ruunantie-Kiuluniementien eteläinen haara-Kotalahdentie. Kiertotiellä liikennöi työmaan keston ajan myös raskasta maansiirtokalustoa, joten pyydämme kiertotiellä liikkujia varovaisuuteen. Työmaan keston ajan myös Pungankosken laavu on pois yleisestä käytöstä työturvallisuuden vuoksi, koska laavun alueelle joudutaan varastoimaan työmaan tarvikkeita ja alueella liikkuu työkoneita. Pahoittelemme alueen teitä ja kotaa käyttäville koituvaa haittaa työmaan johdosta. Rakennuttajana urakassa toimii Kainuun ELY-keskus ja urakoitsijana Destia Oy.
Kuusamon yhteismetsä suojelee Suomussalmen Jumalissärkiltä vanhan metsän alueen5.3.2021 13:12:37 EET | Tiedote
Kuusamon yhteismetsä ja Kainuun ELY-keskus ovat sopineet yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta Suomussalmen Pienenjärvenkankaan alueelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme