Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Helmi-ohjelman toteutus etenee Etelä-Savossa

Jaa
Helmi-elinympäristöohjelmaan kuuluvien perinnebiotooppien inventoinnit ovat valmistumassa. Myös metsäisten luontotyyppien ja lintuvesien kunnostussuunnitelmat ja selvitykset ovat loppusuoralla. Seuraavaksi siirrytään kohteiden hoito- ja kunnostustyöhön. Soiden suojelu ja pienvesien ennallistaminen jatkuvat edellisvuosien tapaan.
Etelä-Savon ELY-keskus suunnittelee Rantasalmella sijaitsevan Seppälän kalliokedon kunnostusta yhdessä maanomistajan kanssa. Kuva: Markku Heinonen. Vapaa julkaistavaksi.
Etelä-Savon ELY-keskus suunnittelee Rantasalmella sijaitsevan Seppälän kalliokedon kunnostusta yhdessä maanomistajan kanssa. Kuva: Markku Heinonen. Vapaa julkaistavaksi.

Perinnebiotooppien kunnostus alkaa 

Valtakunnallinen perinnebiotooppien päivitysinventointiurakka on Etelä-Savon osalta saatu päätökseen. Vuosina 2018-2021 inventoitiin yhteensä 155 kohdetta, noin 625 hehtaaria. Tällä hetkellä on tiedossa yhteensä noin 310 perinnebiotooppia, joista noin puolet on hoidotta tai kokonaan menetetty. 

Kunnostuksiin on valittu arvokkaimmista hoitoa vailla olevista kohteista sellaisia, joiden kunnostaminen on vielä mahdollista ja mielekästä, ja joille saadaan sovittua jatkohoito laiduntamalla tai niittämällä. Kunnostukset suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä maanomistajien kanssa, mutta muun muassa aidan rakentamis- ja puuston raivaustyöt Etelä-Savon ELY-keskus yleensä tilaa urakoitsijalta ja laiduneläimetkin on sovittu muualta. ELY-keskus tekee kohteille ensin kunnostus- ja hoitosuunnitelmat sekä kunnostustöiden ja aitatarvikkeiden kilpailutukset. Ensimmäiset tarjouspyynnöt on tarkoitus saada lähtemään keväällä 2022, jotta käytännön töihin päästäisiin heti kesän alussa.

Kunnostettavia kohteita on muun muassa Seppälän kallioketo Rantasalmella ja niittyalue Mäntyharjussa, josta osan omistaa Mäntyharjun kunta. Kunnostustöiden toteuttajista,esimerkiksi lammasaidan tekijöistä, on edelleen puutetta, joten niitä urakoivien toivotaan ottavan yhteyttä ELY-keskukseen. 

Turvaa tienvarsien uhanalaisille 

Perinnebiotoopeilla elää lukuisia uhanalaisiksi päätyneitä kasvi- ja eläinlajeja. Osa niistä on löytänyt turvapaikkoja myös teiden varsilta. Tieluiskien niitot ja pensaiden raivaus pitävät yllä näiden ns. korvaavien ympäristöjen niittymäistä luonnetta. Uhanalaisten lajien kannalta raivausten ajoittuminen on usein ongelmallista, esimerkiksi niiton osuessa kukinta-aikaan tai heti sen jälkeen. Yhteistyössä tienpitoviranomaisten kanssa arvokas lajisto pyritään huomioimaan paremmin esiintymäkohtaisilla hoitokorteilla, jotka sisältyvät tienvarsien hoidon alueurakoihin. Parhaillaan on valmistumassa Savonlinnan alueurakan hoitokortisto. 

Mikkelin Hanhilammen metsää hoidetaan 

Etelä-Savon ELY-keskus on laatinut hoito- ja käyttösuunnitelman Mikkelin Hanhilammen Natura 2000 -alueelle. Hanhilammen alue on mikkeliläisille tärkeä luonto- ja virkistäytymisalue. Tavoitteena on hoitaa erityisesti sulkeutunutta harjumetsää ja palauttaa harjumetsille tyypillinen rakenne ja lajisto. Esimerkiksi puuston käsittelyillä pyritään puoliavoimiin luontaisten puulajien muodostamiin sekametsiin ja eri-ikäisrakenteeseen siten, että etenkin paahderinteillä auringonvalo pääsee maanpinnalle asti. Tarkoitus on myös tehdä paljaita kivennäismaalaikkuja, jotka edistävät harjukasvillisuuden leviämistä. Parhaillaan suunnitelma on Mikkelin kaupungilla hyväksyttävänä ja toimenpiteitä suunnitellaan tarkemmin kesällä 2022. Toimenpiteet toteutetaan yhteistyössä Mikkelin kaupungin kanssa. 

Lintuvesiä kunnostetaan useilla kohteilla

Lintuvesien kunnostus etenee Etelä-Savossa usealla kohteella. Kangasniemen Pukkiselän ja Pieksämäen Tuomiojärven pohjapatosuunnitelmat ovat valmistumassa ja Pieksämäen Kirkko-Surnuilla ja Vehkalammella on alkanut ruoppaussuunnitelman laatiminen. Pohjapadot ja ruoppaukset vaativat Aluehallintoviraston luvan. Kaikki lupahakemukset on tarkoitus saada vireille vuoden 2022 aikana ja luvan vaatimia toimenpiteitä alueilla päästään toteuttamaan aikaisintaan vuonna 2023. 

Rantasalmen Putkilahdella alkaa hoitokalastus tulevana keväänä. Hoitokalastuksen tavoitteena on poistaa järvestä särkikalaa, joka kilpailee vesilintujen kanssa ravinnosta. Pohjalta ravintoa etsivät kalat myös heikentävät veden laatua. Hoitokalastustarve on todettu myös Tuomiojärvellä ja Kangasniemen Leppäselällä. Hoitokalastus on yleensä usean vuoden urakka, jonka toivotaan muuttavan järven kalaston rakennetta pysyvämmin petokalavaltaisemmaksi. 

ELY-keskus jatkaa myös lintuvesillä tehtäviä selvityksiä, muun muassa vesilintulaskentojaja pienimuotoisempien hoitotoimien toteutusta, yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Monille lintuvesikohteille kohdistuu kuormitusta ympäröiviltä maa-alueita. Vesiensuojelu olisikin hyvä pitää mielessä kaikissa maa- ja metsätaloustoimissa. Jokainen maanomistaja voi vaikuttaa läheisten vesien tilaan. 

Soita suojellaan ja pienvesiä ennallistetaan

Soidensuojelu jatkuu edellisvuosien tapaan. Pienvesien kuten lähteiden ja purojen ennallistamiseen Etelä-Savon ELY-keskus on saanut lisäresursseja ja teemasta vastaavan asiantuntijan rekrytointi on parhaillaan käynnissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Perinnebiotoopit: Luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen, p. 0295 024 138, hanna.huovinen@ely-keskus.fi


Pienvedet ja lintuvedet: Luonnonsuojeluasiantuntija Lauri Puhakainen, p. 0295 024 223, lauri.puhakainen@ely-keskus.fi


Metsäiset elinympäristöt: Luonnonsuojeluasiantuntija Minna Kosonen, p. 0295 024 240, minna.kosonen@ely-keskus.fi ja luonnonsuojeluasiantuntija Markku Heinonen p. 0295 024 028, markku.heinonen@ely-keskus.fi (myös tienvarsikohteet)

Kuvat

Etelä-Savon ELY-keskus suunnittelee Rantasalmella sijaitsevan Seppälän kalliokedon kunnostusta yhdessä maanomistajan kanssa. Kuva: Markku Heinonen. Vapaa julkaistavaksi.
Etelä-Savon ELY-keskus suunnittelee Rantasalmella sijaitsevan Seppälän kalliokedon kunnostusta yhdessä maanomistajan kanssa. Kuva: Markku Heinonen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Norppa tarvitsee rauhaa karvanvaihtoaikana8.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Liikkuessasi Saimaan vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Etelä-Savon elinkeinoelämän kasvuhalukkuus ei pääse realisoitumaan29.4.2025 10:17:19 EEST | Tiedote

Etelä-Savon elinkeinorakenteelle on tunnusomaista, että sen yrityskanta on mikro- ja pk-valtaista. Isoja suuryrityksiä maakunnassa on vain harvakseltaan. Tuoreen suhdannebarometrin mukaan maakunnan yritysten kasvuhalukkuus on maan keskiarvoa korkeampi ja yritysten suhdannenäkymät maan keskiarvoa positiivisemmat. Kasvuhalut eivät kuitenkaan näytä realisoituvan. Yhtenä kasvun haasteena on ulkopuolisen rahoituksen saatavuus. Kolme neljästä eteläsavolaisesta yrityksestä arvioi rahoittajien luottopolitiikan kiristyneen viimeisen vuoden aikana.

Kangasvuokot aloittelevat kukintaansa Etelä-Savossa28.4.2025 12:50:51 EEST | Tiedote

Jo vuonna 1952 rauhoitettu ja uhanalaisuudeltaan vaarantuneeksi luokiteltu kangasvuokko aloittelee kukintaansa. Etelä-Savon ELY-keskus pyysi viime vuonna kansalaisia ilmoittamaan tietämistään kangasvuokkojen esiintymispaikoista. ELY-keskus sai ilahduttavasti tietoja useista aiemmin viranomaisen tietojen ulkopuolelle jääneistä esiintymispaikoista. Tiedossa olevia kangasvuokon esiintymispaikkoja voi edelleen ilmoittaa luonnonsuojeluasiantuntija Juho Kolehmaiselle osoitteeseen juho.kolehmainen@ely-keskus.fi

Etelä-Savossa työttömiä edelleen yli 7 00024.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita 7 019, mikä on 757 henkilöä eli 12 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 758. Työttömänä oli 12,6 % työvoimasta. Maaliskuun aikana kokonaan työttömien määrä laski reilulla sadalla ja lomautettujen määrä 54:llä. Lomautettujen miesten määrä laski helmikuusta 37:llä ja lomautettujen naisten 17:llä.

Etelä-Savon ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen23.4.2025 12:46:48 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa myönnettiin avustuksia vesistökunnostuksiin yli 300 000 euron edestä. Yhteensä avustushakemuksia tuli 17 kappaletta, joista 13 sai myönteisen avustuspäätöksen. Vesistöissä tehtävien toimenpiteiden lisäksi avustusta myönnettiin kolmelle valuma-aluelähtöiselle suunnittelu- ja toimenpidehankkeelle. Avustetuilla hankkeilla edistetään vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää ekologista tilaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye