Helmi Vesa -pianokilpailu tuo kuultavaksi ranskalaista ohjelmistoa Debussyn ja Ravelin varjoista

Kilpailun pakollisessa ohjelmistossa kuullaan uutta, vuoden 2000 jälkeen sävellettyä suomalaisen tai Suomessa asuvan säveltäjän musiikkia. Vapaavalintaisen ohjelmiston kautta haluttiin tällä kertaa tarkastella vähemmälle huomiolle jäänyttä ranskalaista ohjelmistoa: kilpailijat ovat saaneet valita ohjelmistoonsa teoksia Maurice Ravelin ja Claude Debussyn aikalaisten Lili Boulangerin, Nadia Boulangerin, Emmanuel Chabrierin, Cécile Chaminaden, Gabriel Faurén, Charles Koechlinin, Francis Poulencin ja Florent Schmittin pianosävellyksistä.
Kilpailulla on myös suuri pedagoginen merkitys tuleville ammattilaisille
"Näiltä säveltäjiltä löytyy paljon fantastista pianomusiikkia, jota verrattain harvoin kuullaan, ja siihen tutustuminen on avartavaa opiskelijoille ja varmasti yleisöllekin. Syväsukellus tietyn säveltäjän tai tyylikauden musiikkiin valmistelee opiskelijoita omien taiteellisten kokonaisuuksien suunnitteluun. Kun opiskelijat valmistavat samankaltaisia teoksia ja kuulevat toisiaan, jokaisen ohjelmistotuntemus ja ymmärrys paranee", kertoo kilpailutoimikunnan jäsen, Sibelius-Akatemian pianomusiikin professori Antti Siirala.
Kilpailun juuret tamperelaisen professorinrouvan testamentissa
Helmi Vesa -kilpailu sai alkunsa, kun professorinrouva Helmi Vesa perusti testamentissaan muistorahaston, jossa velvoitettiin jakamaan apurahoja tai stipendejä menestyville pianonsoiton opiskelijolle. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1986. Yhdessä erässä käytävään kilpailuun saavat osallistua Sibelius-Akatemiassa pääaineenaan pianonsoittoa opiskelevat klassisen musiikin osaston opiskelijat, jotka eivät ole suorittaneet maisterintutkintoa, sekä nuorisokoulutuksen opiskelijat. Tällä kertaa kilpailun tuomaristoon kuuluvat pianistit Emil Holmström, Ewa Kupiec ja Jan Jiracek von Arnim sekä Royal Northern College of Musicin pianokoulutuksen johtaja Graham Scott.
Kilpailussa jaetaan enintään kymmenen samansuuruista palkintoa, ja jaettavana on noin 20 000 euroa. Kilpailijoita ei aseteta paremmuusjärjestykseen. Tuomaristo voi halutessaan jakaa myös tunnustuspalkintoja. Yhdelle kilpailijalle myönnetään lisäksi kilpailun kiertopalkinto, pieni hopeinen flyygeli, johon kaiverretaan palkinnonsaajan nimi. Kilpailu rahoitetaan Sibelius-Akatemian tukisäätiön Helmi Vesa -muistorahastosta.
Kilpailutapahtumat
Helmi Vesa -pianokilpailu käydään yhdessä erässä 24.-26.3.2023. Kilpailutapahtumat järjestetään päivittäin klo 10, 13, 15.30 ja 18 alkaen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Konserttisalissa (Pohjoinen Rautatiekatu 9, Helsinki). Palkintojenjako järjestetään samassa salissa sunnuntaina 26.3. 2023 noin klo 21.30.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Terhi Luukkonen
terhi.luukkonen@uniarts.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Taideyliopistoon valittiin 313 uutta opiskelijaa – kansainvälisten hakijoiden määrä kasvoi kolmanneksella2.6.2023 09:40:40 EEST | Tiedote
Kiinnostus Taideyliopiston koulutusohjelmia kohtaan on kasvanut edellisvuodesta, mikä näkyi hakijamäärissä erityisesti kansainvälisten hakijoiden osalta.
Tohtorintutkinto: Pitkäkestoinen ja musiikkialan tunteva työnohjaus saattaa vähentää orkesterimuusikoiden työstressiä26.5.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Pauliina Valtasaari kehitti tohtorintutkinnossaan oman työnohjausmetodin orkesterimuusikoille.
Taideyliopiston viides Tutkimuspaviljonki tarjoaa tutkivaa taidetta kesäkuussa Helsingissä25.5.2023 11:39:57 EEST | Tiedote
Tutkimuspaviljongin ohjelmaan kuuluu niin näyttelyitä, keskusteluohjelmaa kuin esityksiä monelta taiteenalalta. Kokonaisuus esittelee taiteellisen tutkimuksen ajankohtaisia suuntia ja tekijöitä.
Riikka Talvitie karistaa tohtorintutkinnossaan säveltäjän työhön liittyvää mystifiointia ja laajentaa säveltämisen käytäntöjä 24.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote
Talvitie toteaa, että yhteiskunta on muuttunut monella tapaa, mutta säveltäjyys ei ole pysynyt perässä.
Teatterikorkeakouluun musiikkiteatterin lahjoitusprofessuuri22.5.2023 13:28:40 EEST | Tiedote
Waldemar von Frenckellin säätiön lahjoitus täyttää Taideyliopiston pitkäaikaiseen toiveen vahvistaa suomen- ja ruotsinkielistä musiikkiteatterin koulutusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme