Palvelukeskus HelsinkiPalvelukeskus Helsinki

Helsingfors daghem åter segerrika i tävlingen Luomu SM – 2019 åts det mer än en miljon kilo ekologisk mat

Dela

Servicecentralen Helsingfors och Helsingfors stads daghem har vunnit det finska mästerskapet i användning av ekologiska livsmedel redan för femte gången i klassen för stora aktörer. Vinnarna i den riksomfattande tävlingen offentliggjordes i ett distansevenemang som ordnades 3.11. under Luomupäivät. Servicecentralen Helsingfors svarar för måltidstjänsterna i cirka 320 daghem i Helsingfors där andelen ekologiskt av de införskaffade råvarorna var cirka 25 procent 2019.

Sammanlagt serverades cirka 1 066 800 kilo ekologiska livsmedel i daghemmens måltidstjänster, vilket är nära 382 000 kilo mer än 2018.Utbudet av ekologiska produkter i Helsingfors daghem omfattar bland annat ekologiska flingor, ekologiska korngryn, naturell ekologisk yoghurt, ekologisk surmjölk, ekologisk tofu och ekologisk frukt som serveras två gånger under en sexveckors meny samt som senaste inslag fettfri ekologisk mjölk. På den ekologiska stegen med sex nivåer befinner sig Servicecentralen Helsingfors på nivå fyra.

– Vi är med i nära 60 000 måltidsstunder om dagen i daghemmen, allt från frukost till lunch och från mellanmål till kvällsmål, så produkternas tillgänglighet, användbarhet och hållbarhet är viktiga saker att beakta vid inköp. Vårt ekologiska utbud har byggts långsiktigt och utöver roterande menyer har vi också ett årligt skördetema i daghemmen där vi använder så mycket ekologiskt som möjligt. Det är fantastiskt att få erkännande i form av ett pris för vårt jobb och jag är glad att man i Helsingfors vill satsa på ekologiskt producerad mat, säger Susanna Immonen som planerar daghemmens matlistor i Servicecentralen Helsingfors,

Det ekologiska utbudet utvecklas tillsammans med fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors som svarar för att ordna måltidsservice i daghem och skolor. Enligt fostrans- och utbildningssektorn uppskattar såväl daghemspersonalen som barnens föräldrar daghemmens ekologiska utbud.

– Föräldrarna ser det som viktigt att den mat som serveras barnen i småbarnspedagogiken är såväl läcker som ekologiskt och etiskt producerad. Det ekologiska utbudet stöder miljöfostran, Helsingfors stads ekologiska värden och främjar begränsningen av klimatförändringen. Inom småbarnspedagogiken är vi stolta och lyckliga över att kunna erbjuda helsingforsbarnen ekologisk mat, berättar Sirpa Jalovaara, sakkunnig inom matservice vid fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors.

I småbarnspedagogiken och förskolan i Helsingfors hålls den ekologiska fanan högt även framöver.

– Det är viktigt att barnen får bekanta sig med naturens mångfald redan från tidig barndom och ta till sig miljövänliga värden som en naturlig del av vardagen, eftersom de kommer att växa upp och fatta besluten om vår framtid, tänker Jalovaara.

Tävlingen Luomu SM är en del av ekoprogrammet Portaat luomuun, där man vill hitta de offentliga måltidstjänstproducenter och enskilda restauranger som använder mest ekologisk mat. I tävlingen ser man till den procentuella andelen ekologiskt av antalet kilo livsmedel som använts under ett år.

Mer information:

Helsingfors stad, fostrans- och utbildningssektorn, småbarnspedagogik och förskola
Sirpa Jalovaara, sakkunnig inom matservice
tfn 050-3458164, sirpa.jalovaara@hel.fi

Servicecentralen Helsingfors, måltidstjänstproducent
multiservice, planerare Susanna Immonen
tfn 040 334 6716,  susanna.immonen@hel.fi

Servicecentralen Helsingfors är ett affärsverk som ägs av Helsingfors stad och som har verksamhet i skolor, läroinrättningar, daghem, sjukhus, seniorcenter samt servicehus. Vi bidrar till 100 000 matstunder varje dag och vi har en erfarenhet av att sköta matservice som sträcker sig över mer än 100 år. Dessutom utvecklar och producerar vi telefon- och välfärdstjänster samt stödjer boende hemma med mångsidiga tekniska lösningar och tjänster. Vi ansvarar också för städtjänster. https://www.hel.fi/palvelukeskus/sv

Helsingfors fostrans- och utbildningssektor svarar för småbarnspedagogik och förskoleutbildning, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning, finskspråkig yrkesutbildning samt fritt bildningsarbete i staden. https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/sv

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Helsingin päiväkodeissa luomuvalikoimaan kuuluvat muun muassa luomuohrasuurimot sekä rasvaton luomumaito.
Helsingin päiväkodeissa luomuvalikoimaan kuuluvat muun muassa luomuohrasuurimot sekä rasvaton luomumaito.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Palvelukeskus Helsinki
Palvelukeskus Helsinki
Elimäenkatu 15/Pakkalantie 30
Helsinki/Vantaa

http://www.hel.fi/palvelukeskus

Palvelukeskus Helsinki toimii kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, monipuolisissa palvelukeskuksissa, palvelutaloissa sekä sairaaloissa. Olemme mukana yli 100 000 ruokahetkessä päivittäin ja hoidamme myös siivouspalveluita.

Kehitämme ja tuotamme puhelin- ja hyvinvointipalveluita Helsingin kaupungin virastoille ja liikelaitoksille sekä tuemme kotona asumista monipuolisilla teknisillä ratkaisuilla ja palveluilla.

Tarjoamme parhaan palvelukokemuksen asiakkaille, sidosryhmille ja henkilöstölle Parasta yhdessä -arvolupauksen mukaisesti. Olemme Helsingin kaupungin liikelaitos ja työllistämme noin 1500 henkilöä. Kokemusta meillä on ruokapalveluiden hoitamisesta jo liki 100 vuoden ajalta.

Följ Palvelukeskus Helsinki

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Palvelukeskus Helsinki

Helsingin päiväkodit jälleen voitokkaita Luomu SM -kilpailussa – luomua nautittiin vuonna 2019 yli miljoona kiloa  3.11.2020 12:24:44 EETTiedote

Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit ovat voittaneet jo viidennen kerran luomun suomenmestaruuden suurten toimijoiden sarjassa. Valtakunnallisen kilpailun voittajat julkistettiin Luomupäivillä 3.11. järjestetyssä etätilaisuudessa. Palvelukeskus Helsinki vastaa ruokapalveluista noin 320 Helsingin päiväkodissa, joihin hankituista raaka-aineista luomun kilomääräinen osuus oli vuonna 2019 noin 25 %.

Itämeripäivänä kalaherkkuja tarjotaan 75 000 helsinkiläiselle – fisuburgeri valtaa Palvelukeskus Helsingin koulut ja päiväkodit26.8.2020 11:11:07 EESTTiedote

Itämeripäivänä 27. elokuuta Itämeren kala valtaa Helsingin kouluravintolat, päiväkodit, seniorikeskukset, sairaalat ja henkilöstöravintolat, kun Palvelukeskus Helsinki tarjoaa kalaruokaa kaikille asiakkailleen taaperoista senioreihin – yhteensä noin 75 000 helsinkiläiselle. Päivän aikana Itämeren kalaa käytetään ruokapalveluissa jopa 4 500 kg.

Helsinkiläiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali PRO2020 -finaalissa11.12.2019 13:54:36 EETUutinen

Helsingin Solakallion erityiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali on yksi kolmesta PRO2020 -kilpailun finalisteista ammattikeittiön työntekijä -sarjassa. PRO-palkinto on hotelli-, ravintola ja catering -alan ammattilaiselle jaettava tunnustus osaamisesta ja esimerkillisestä asenteesta. Hassan Alin paikka arvostetun ruoka-alan kilpailun finaalissa on yksi osoitus siitä, että julkisissa ruokapalveluissa työskentelee alansa kunnianhimoisia huippuammattilaisia.

Helsingfors daghem tog hem det finska mästerskapet i användningen av ekologiska livsmedel3.10.2019 11:17:03 EESTTiedote

Servicecentralen Helsingfors och småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad har vunnit det finska mästerskapet Luomu SM i användningen av ekologiska livsmedel i serien för stora offentliga matserviceproducenter. Tävlingens vinnare offentliggjordes på Ekologiska livsmedelsdagen, som ordnades 2.10 i Finlandiahuset. År 2018 var 17,89 procent av anskaffningarna av livsmedel för Helsingfors daghem ekologiska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum