Palvelukeskus HelsinkiPalvelukeskus Helsinki

Helsingfors daghem tog hem det finska mästerskapet i användningen av ekologiska livsmedel

Dela

Servicecentralen Helsingfors och småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad har vunnit det finska mästerskapet Luomu SM i användningen av ekologiska livsmedel i serien för stora offentliga matserviceproducenter. Tävlingens vinnare offentliggjordes på Ekologiska livsmedelsdagen, som ordnades 2.10 i Finlandiahuset. År 2018 var 17,89 procent av anskaffningarna av livsmedel för Helsingfors daghem ekologiska.

Servicecentralen Helsingfors daghemskök ligger på steg fyra i ekoprogrammet Portaat luomuun med sex steg. Programmet riktar sig till yrkeskök. Den uppnådda nivån och stadens riktlinjer avgör hur stor andelen ekologisk mat är på de veckovisa matsedlarna. Ekologiska produkter som regelbundet serveras daghemsbarnen är bland annat gröt och välling, fettfri mjölk och surmjölk, tofu, naturell yoghurt och en del av den frukt som serveras som efterrätt. År 2018 användes cirka 685 000 kilo ekologiska livsmedel på Helsingfors daghem.

– Vi tillreder inemot 60 000 portioner i 320 daghem varje dag och på grund av de stora produktionsmängderna är det inte så enkelt att få tag på ekologiska produkter. Vid anskaffning av livsmedel ska man dessutom beakta pris, om livsmedlen är lämpliga att användas på verksamhetsställena och ansvarsaspekter. Förra hösten gick vi – i samarbete med fostrans- och utbildningssektorn – igenom vårt urval av ekologisk mat till följd av kundrespons. Då introducerades bland annat fettfri ekologisk mjölk som en nyhet bland daghemmens ekologiska mat. Det är fint att det arbete som vi utfört i syfte att införa mer ekologisk mat bär frukt, gläder sig Eeva Saarinen, som är utvecklingschef vid produktionsplaneringen och -styrningen av mångservicen på Servicecentralen Helsingfors.

Matservicen för småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad ordnas av fostrans- och utbildningssektorn och samarbetet med serviceproducenterna för att bland annat utveckla matsedlarna är fortlöpande.

– Måltiderna är en viktig del av småbarnspedagogiken. Vi lyssnar lyhört på våra kunder, dvs. barnen och deras föräldrar. Barnens föräldrar har givit god respons om daghemsmaten och uppskattar ekologisk mat, berättar Sirpa Jalovaara, som är sakkunnig inom matservice vid fostrans- och utbildningssektorn.

På stadens daghem, där Servicecentralen Helsingfors står för produktionen av matservicen, har man använt ekologiska livsmedel ända sedan år 2012. Det finska mästerskapet är ett viktigt erkännande av det långsiktiga arbete som har utförts för att ekologisk mat ska kunna serveras på daghem i Helsingfors. Arbetet med att öka andelen ekologisk mat på matsedlarna fortsätter.

– Användningen av ekologiska livsmedel är en del av det arbete med ansvarsfrågor som utförs av matservicen inom småbarnspedagogiken – ett arbete som också personalen inom småbarnspedagogiken deltar i på daglig basis. Vi vill öka barnens respekt för mat och deras kännedom om livsmedelskedjan och olika råvaror med hjälp av olika aktiviteter, såsom till exempel avsmakningar av olika slag, utflykter till torg och närliggande lantbruk samt matrelaterade historier eller informationsinslag om matens ursprung, klargör Jalovaara.

Tävlingen i användningen av ekologisk mat är en del av verksamheten kring programmet Stegen till ekologisk mat: man söker efter offentliga producenter av matservice och privata restauranger som använder mest ekologiska livsmedel. I tävlingen räknar man ut den procentuella andelen ekologiska livsmedel av den totala mängden använda livsmedel. Det är fjärde gången Helsingfors daghem och Servicecentralen Helsingfors vinner serien för offentliga serviceproducenter.

Ekologisk mat är ett aktuellt ämne i Helsingfors också nästa vecka, då man i Servicecentralen Helsingfors skolrestauranger firar veckan för närproducerad och ekologisk mat och daghemmen har skörd som tema.

På bilden Sirpa Jalovaara, sakkunnig inom matservice vid fostrans- och utbildningssektorn, och Susanna Immonen, planerare vid Servicecentralen Helsingfors


Mer information:
Servicecentralen Helsingfors, matserviceproducent
Utvecklingschef Eeva Saarinen, tfn 050 574 0296

Helsingfors stad, fostrans- och utbildningssektorn, småbarnspedagogik och förskoleundervisning
Sakkunnig inom matservice Sirpa Jalovaara, tfn 050 345 8164

Servicecentralen Helsingfors
Servicecentralen Helsingfors är ett affärsverk som ägs av Helsingfors stad och som har verksamhet i skolor, läroinrättningar, daghem, sjukhus, mångsidiga servicecentraler samt servicehus. Vi bidrar till 100 000 matstunder varje dag och vi har en erfarenhet av att sköta matservice som sträcker sig över mer än 100 år. Utöver matservice utvecklar och producerar vi telefon- och välmåendetjänster samt stöder möjligheten att bo hemma med hjälp av mångsidiga tekniska lösningar och tjänster. Vi ansvarar också för städtjänster. https://www.hel.fi/palvelukeskus/sv

Helsingfors stad, fostrans- och utbildningssektorn 
Fostrans- och utbildningssektorn ansvarar för stadens småbarnspedagogik, förskoleundervisning, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning, yrkesutbildning på finska samt fria bildning. https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/sv

Luomu SM (finskt mästerskap i användningen av ekologiska livsmedel)
Tävlingen är öppen för alla yrkeskök och målet är att hitta de offentliga mattjänster och privata restauranger i Finland som erbjuder mest ekologisk mat. Tävlingen är en del av verksamheten kring programmet Stegen till ekologisk mat: man kontrollerar verksamhetsställvis hur stor andelen ekologiska livsmedel är av andelen använda livsmedel i kilo www.portaatluomuun.fi  

Programmet Portaat luomuun (stegen till ekologisk mat) och söktjänsten Luomua ravintola (ekologisk restaurang) 
Programmet Portaat luomuun är ett frivilligt program som riktar sig till yrkeskök och som syftar till att öka användningen av ekologiska livsmedel i mattjänster. Nästan 2 500 kök deltar redan i programmet. Alla som deltar hittar man genom söktjänsten Luomua ravintola på adressen www.portaatluomuun.fi. För programmet ansvarar Savon koulutuskuntayhtymä (samkommunen för yrkesutbildning i Savolax)/EkoCentria.

Nyckelord

Länkar

Om

Palvelukeskus Helsinki
Palvelukeskus Helsinki
Elimäenkatu 15/Pakkalantie 30
Helsinki/Vantaa

http://www.hel.fi/palvelukeskus

Servicecentralen Helsingfors är en partner till Helsingfors stads skolor och daghem, mångsidiga servicecentraler, servicehus och sjukhus. Vi medverkar dagligen i över 100 000 måltidsstunder och ansvarar även för städtjänster.

Vi utvecklar och producerar telefon- och välfärdstjänster för Helsingfors stads sektorer och affärsverk samt stödjer boende hemma med mångsidiga tekniska lösningar och tjänster.

I enlighet med vårt värdelöfte ”Bäst tillsammans”, erbjuder vi den bästa serviceupplevelsen för våra kunder och intressentgrupper samt vår personal. Vi är ett av Helsingfors stads affärsverk och sysselsätter cirka 1 500 personer. Vi har redan 100 års erfarenhet av att sköta måltidstjänster.

Följ Palvelukeskus Helsinki

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Palvelukeskus Helsinki

Itämeripäivä tuo Itämeren kalaherkut 75 000 helsinkiläisen lautasille - fisuburgerin ja -pihvin muodossa nautitaan jopa 4500 kiloa lahnaa ja silakkaa25.8.2021 10:39:14 EEST | Tiedote

Itämeripäivää vietetään jälleen 26.8. Palvelukeskus Helsinki on tänäkin vuonna mukana tekemässä tekoja Itämeren hyväksi ja tarjoilee ruokapalveluissaan päiväkodeissa, kouluissa ja hoitoalalla päivän aikana yhteensä noin 4500 kiloa Itämeren kalaa. Lähimeren kalaherkuista pääsee nauttimaan noin 75 000 helsinkiläistä taaperoista senioreihin.

Helsingin päiväkodit jälleen voitokkaita Luomu SM -kilpailussa – luomua nautittiin vuonna 2019 yli miljoona kiloa  3.11.2020 12:24:44 EET | Tiedote

Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit ovat voittaneet jo viidennen kerran luomun suomenmestaruuden suurten toimijoiden sarjassa. Valtakunnallisen kilpailun voittajat julkistettiin Luomupäivillä 3.11. järjestetyssä etätilaisuudessa. Palvelukeskus Helsinki vastaa ruokapalveluista noin 320 Helsingin päiväkodissa, joihin hankituista raaka-aineista luomun kilomääräinen osuus oli vuonna 2019 noin 25 %.

Helsingfors daghem åter segerrika i tävlingen Luomu SM – 2019 åts det mer än en miljon kilo ekologisk mat3.11.2020 12:15:00 EET | Tiedote

Servicecentralen Helsingfors och Helsingfors stads daghem har vunnit det finska mästerskapet i användning av ekologiska livsmedel redan för femte gången i klassen för stora aktörer. Vinnarna i den riksomfattande tävlingen offentliggjordes i ett distansevenemang som ordnades 3.11. under Luomupäivät. Servicecentralen Helsingfors svarar för måltidstjänsterna i cirka 320 daghem i Helsingfors där andelen ekologiskt av de införskaffade råvarorna var cirka 25 procent 2019.

Itämeripäivänä kalaherkkuja tarjotaan 75 000 helsinkiläiselle – fisuburgeri valtaa Palvelukeskus Helsingin koulut ja päiväkodit26.8.2020 11:11:07 EEST | Tiedote

Itämeripäivänä 27. elokuuta Itämeren kala valtaa Helsingin kouluravintolat, päiväkodit, seniorikeskukset, sairaalat ja henkilöstöravintolat, kun Palvelukeskus Helsinki tarjoaa kalaruokaa kaikille asiakkailleen taaperoista senioreihin – yhteensä noin 75 000 helsinkiläiselle. Päivän aikana Itämeren kalaa käytetään ruokapalveluissa jopa 4 500 kg.

Helsinkiläiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali PRO2020 -finaalissa11.12.2019 13:54:36 EET | Uutinen

Helsingin Solakallion erityiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali on yksi kolmesta PRO2020 -kilpailun finalisteista ammattikeittiön työntekijä -sarjassa. PRO-palkinto on hotelli-, ravintola ja catering -alan ammattilaiselle jaettava tunnustus osaamisesta ja esimerkillisestä asenteesta. Hassan Alin paikka arvostetun ruoka-alan kilpailun finaalissa on yksi osoitus siitä, että julkisissa ruokapalveluissa työskentelee alansa kunnianhimoisia huippuammattilaisia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum