Helsingfors universitet inleder forskning kring hur fångar tränar AI — ett framgångsrikt pilotprojekt genomfört med ett nystartat företag

I undersökningen ska man följa upp samarbetet mellan Brottspåföljdsmyndigheten och Metroc, intervjua anställda inom arbetsdriften på fängelserna, följa med träningen av artificiell intelligens och prata med fångar som sysslar med det. Forskarna ska kartlägga fördelarna med projektet för de olika parterna. De ska också få insyn i utbildningen av AI och de möjligheter och begränsningar som arbetsdriften på fängelserna har i den digitala tidsåldern.
Ute på fängelserna ses AI som ett medel att integrera fångar i samhället och modernisera arbetsdriften. I takt med att samhället runt omkring blir alltmer digitaliserat förväntas också fångarna ha digitala färdigheter när de släpps.
Ur ett företagsperspektiv är arbetet som fångarna utför en behövlig resurs. Finskspråkigt material för träning av AI kan inte produceras på internationella webbplattformar, eftersom där inte finns anställda som förstår finska språket och den verksamhetsmiljön som finns i Finland.
– När artificiell intelligens tränas i ett fängelse möts den offentliga och privata sektorns behov på ett ändamålsenligt och exceptionellt sätt, säger professor Minna Ruckenstein från konsumentforskningscentralen vid Helsingfors universitet.
Goda erfarenheter av jobb med AI i fängelserna
Arbetet med AI som sker på fängelserna har moderniserat utbudet av arbetsuppgifter som står till buds inom fängelsernas arbetsdrift. Pilotprojektet har bidragit positiv till sysselsättningen, särskilt för de fångar som ingen annan sysselsättning passar för. För vissa fångar är till exempel arbete i grupp en utmaning av säkerhetsskäl. Fysiskt mer ansträngande arbete kan det vara svårt med på grund av hälsomässiga begränsningar.
– Arbete med AI ger en möjlighet att lära sig nya saker, då det utvecklar ens digitala färdigheter, läsförståelse och koncentration. Det är färdigheter där fångar ofta har utmaningar. Hur som helst behövs de för att man ska kunna studera, arbeta och integreras i samhället, säger Pia Puolakka, specialsakkunnig och teamansvarig vid Brottspåföljdsmyndigheten.
Arbete med AI har skett på ett flertal fängelser. I kvinnofängelset i Tavastehus har 11 fångar deltagit. Tavastehus fängelse är känt som ett smart fängelse, där man satsar på digitalt stöd och elektroniska tjänster som fångarna har tillgång till via terminalerna i cellerna. Förutom i Tavastehus har arbete förts i fängelserna i Helsingfors, Åbo och Sukeva. Erfarenheterna har varit uppmuntrande.
– Att arbeta med AI har sporrat några av fångarna att ta en kurs i grunderna för artificiell intelligens vid Helsingfors universitet och Reaktor, säger Sanne Varjo, specialhandledare på Tavastehus fängelse.
Gemensamt projekt för att träna AI för byggbranschen
Innan fångarna börjar det egentliga arbetet med att träna AI får de lära sig grunderna för byggbranschen med hjälp av utbildningsmaterial som tagits fram av Metroc. Efter orienteringsperioden får fångarna i uppdrag att träna AI med att hitta rätt information i texterna relaterade till byggprojekt. I arbetet ingår att tolka textinnehåll och svara på frågor som gäller byggbranschen. AI tränas genom upprepning och genom att besvara frågor.
Samarbetet mellan Brottspåföljdsmyndigheten och Metroc har varit intensivt. Vid månatliga möten har de som utvecklar AI och handledarna för arbetsdriften på fängelserna diskuterat och utvecklat träningen av AI och fått det funka bättre för båda parter.
– Fångarna utför arbetet på en applikation som Metroc har utvecklat, på särskilda datorer. Vi uppdaterar hela tiden applikationen och de uppgifter som den innehåller för att fortlöpande tillmötesgå de behov fångarna upplever, säger Jussi Virnala, VD på Metroc.
Metroc köper träningsarbetet av Brottspåföljdsmyndigheten, och fångarna får betalt för sin insats efter samma taxa som gäller för den övriga arbetsdriften.
– Det här gemensamma projektet har varit särskilt imponerande för oss, här får vi som företag gå ut och lära fångarna nya färdigheter och ge dem insikt i byggmarknaden och sysselsätta dem. Vi har upplevt att projektet är också viktigt ur en social synvinkel, säger Virnala.
För mer information kontakta
specialsakkunnig, teamansvarig Pia Puolakka, Brottspåföljdsmyndigheten, tel. +358 50 528 9042, pia.puolakka(at)om.fi
VD Jussi Virnala, Metroc Oy, tfn +358 40 549 3107, jussi.virnala(at)metroc.ai
professor Minna Ruckenstein, Helsingfors universitet, tfn +358 400 871598, minna.ruckenstein(at)helsinki.fi
REPAIR-projektet på Helsingfors universinget (repair-research.fi)
Pressmeddelande 11.4.2022: Träning av artificiell intelligens börjar i fängelserna
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI
029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi
Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa26.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote
Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. Rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäisenä valmistuvat pääpoliisiaseman rakennustyöt vuoden 2024 loppuun mennessä. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja päätoteuttajana SRV.
Vilma är fängelsehundarnas finländska mästare — tuff tävling skapar nätverk och tränar för verkliga situationer25.5.2023 15:59:16 EEST | Tiedote
Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid i Kestilä fängelse 23 till 25 maj 2023. Vinnaren blev labradorretriever Hakukoneen Twitter "Vilma" från Jokela fängelse, förd av väktare Heidi Ristimäki. Labradorretriever Santtu med Antte Röntynen från Sukeva fängelse tog andraplatsen. Labradorretriever Vinski och Tuomo Räsänen från Pyhäselkä fängelse tog tredje plats. Så gott som alla av de drygt 20 hundarna på Brottspåföljdsmyndigheten medverkade.
Vilma on vankilakoirien Suomen mestari – kovatasoisessa kilpailussa verkostoidutaan ja harjoitellaan tositilanteita varten25.5.2023 15:52:05 EEST | Tiedote
Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 23.–25.5.2023 Kestilän vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Jokelan vankilan labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter ”Vilma” ohjaajanaan vartija Heidi Ristimäki. Kilpailuissa toiseksi sijoittui Sukevan vankilan labradorinnoutaja Santtu ja Antte Röntynen. Kolmannelle sijalle ylsivät labradorinnoutaja Vinski ja Tuomo Räsänen Pyhäselän vankilasta. Paikalla olivat lähes kaikki Rikosseuraamuslaitoksen yli 20 koiraa.
Brottspåföljdsmyndigheten uppsagt fem tjänstemän25.5.2023 14:39:17 EEST | Tiedote
Brottspåföljdsmyndigheten har sagt upp fem tjänstemän vid Riihimäki fängelse. Enligt statstjänstemannalagen kan ett tjänsteförhållande sägas upp av ett individuellt synnerligen vägande skäl som beror av tjänstemannen.
Rikosseuraamuslaitos irtisanoi 5 virkamiestä25.5.2023 14:38:08 EEST | Tiedote
Rikosseuraamuslaitos irtisanoi viisi Riihimäen vankilan virkamiestä. Valtion virkamieslain mukaan virkasuhde voidaan virkamiehestä johtuvasta yksilöllisestä erityisen painavasta syystä irtisanoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme