Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingillä korkea sietokyky taloudellisia ja yhteiskunnallisia kriisejä vastaan

Jaa

2020-luku on käynnistynyt taloudellisten ja yhteiskunnallisten kriisien varjostamana. Helsingin elinkeinoelämä ja työmarkkinat ovat kuitenkin selvinneet ensin koronapandemian ja sen jälkeen Ukrainan sodan ensimmäisistä taloudellisista häiriöistä hyvin, selviää kaupunginkanslian uudesta tutkimuskatsauksesta ”Kriisejä ja kohoavien kustannusten aikaa – Talouden kehitys ja näkymät Helsingissä 2021–2022”.

Tutkimusraportissa tuodaan kattavasti esille Helsingin talousalueen kehitystä ja kaupungin laajemman toimintaympäristön keskeisiä muutoksia talouden näkökulmasta. Keskeisiä tarkastelun kohteita ovat esimerkiksi talouden kokonaistuotanto, työllisyys ja työttömyys, helsinkiläisten palkat ja Helsingin kaupungin verotulot sekä eri toimialojen kehitys ja siihen liittyvät pitkän aikavälin trendit. Raportissa kuvataan myös laajemmin maailmantalouden ja Suomen taloudellisen toimintaympäristön muutoksia.

Työllisyys kohentunut mutta pitkäaikaistyöttömyys kasvanut

Koronapandemia ja sitä seuranneet rajoitukset iskivät erityisesti matkailu-, ravintola- ja kulttuurialoihin. Työttömyys kasvoi ja lomautettujen määrä lisääntyi nopeasti keväällä 2020. Samaan aikaan joillakin asiantuntijavaltaisilla aloilla, kuten informaatio- ja viestintäaloilla sekä tieteellisillä ja teknisillä aloilla työntekijämäärät kuitenkin kasvoivat. Koronapandemian aiheuttamat ongelmat kohdistuivat talouden eri sektoreille epätasaisesti.

Työllisyysaste oli vuonna 2021 Helsingissä 74,1 prosenttia, mikä on lähes kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Työllisyyden kohentumisesta huolimatta työttömien osuus työvoimasta oli vuoden 2021 lopussa 11,2 prosenttia, edelleen korkeampi kuin vuonna 2019. Helsingin työmarkkinat ovat vilkkaat ja alueen työpaikkamäärät nousevat muuta maata nopeammin, mutta työllisyyden kasvun ja työttömyyden vähenemisen hidasteena ovat pitkäaikaistyöttömyys ja työvoiman kohtaanto-ongelmat.

Talous kehittyi suotuisasti vuonna 2021, mutta tilanteen odotetaan heikkenevän

Vuonna 2020 Suomen BKT laski 2,3 prosenttia, mutta vuonna 2021 talous kasvoi jälleen 3,5 prosenttia. Useimmissa muissa Euroopan maissa vaihtelut olivat tätä jyrkempiä.

Vuoden 2021 viimeinen neljännes toi talouteen uusia epävarmuustekijöitä. Edellisten vuosineljännesten vahva kasvu alkoi hidastua Helsingin seudulla, ja Uudenmaan yritysten suhdannenäkymät kääntyivät laskuun alkuvuodesta 2022. Erityisesti rakentamisen ja teollisuuden toimialoilla yritysten tulevaa taloustilannetta koskevat odotukset olivat hyvin heikot keväällä 2022. Myös pääkaupunkiseudun kuluttajien odotukset tulevasta taloudellisesta kehityksestä ovat heikentyneet selvästi.

Inflaatio ja mahdollinen korkotason nousu vaikeuttavat yritysten toimintaa ja heikentävät kuluttajien ostovoimaa

Maailmanlaajuisesti kiihtynyt inflaatio ja odotettavissa oleva korkotason nousu vaikeuttavat yritysten toimintaa ja heikentävät kuluttajien ostovoimaa lähitulevaisuudessa. Ukrainan sota ei kuitenkaan ole toistaiseksi vaikuttanut merkittävällä tavalla talouselämään Helsingissä.

Tähänastisen kehityksen perusteella Helsingillä on hyvät edellytykset kestää ulkopuolelta tulevia taloudellisia uhkia. Helsingille ominaiset tekijät, kuten korkea koulutustaso ja monipuoliset työmarkkinat sekä tietoon, osaamiseen ja innovaatioihin perustuvan yritystoiminnan suuri osuus antavat mahdollisuuden menestyä myös tulevaisuudessa. Yritykset hakeutuvat Helsinkiin suuren kulutuskysynnän, näkyvyyden ja osaavimman työvoiman perässä. Etenkin palvelualoilla asiakaskunta on korkean väestötiheyden ansiosta Suomen suurin ja monipuolisin. Näistä talouden sietokykyä lisäävistä ominaisuuksista on Helsingille etua myös tulevina vuosina.

Kriisejä ja kohoavien kustannusten aikaa – Talouden kehitys ja näkymät Helsingissä 2021–2022 (pdf)

Tiivistelmä (pdf)

Lisätietoja:
Johtava asiantuntija Arttu Vainio, kaupunginkanslia
arttu.vainio@hel.fi
Puh. 040-334 4799

Viestinnän yhteyshenkilö
Viestintäsuunnittelija Katri Lehtonen, kaupunginkanslian viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040-167 7302

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvioehdotuksen raamin27.6.2022 17:29:58 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 27. kesäkuuta talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2023–2025 laatimisohjeet ja niihin sisältyvät kaupunkitasoisen käyttötalouden kokonaisraamin toimintamenoille. Kaupunginhallitus hyväksyi myös investointiraamin talousarviokohdittain sekä alustavan investointiohjelman vuosille 2023–2032. Lisäksi kaupunginhallitus lähetti laatimisohjeet lauta- ja johtokunnille noudatettaviksi talousarvioehdotusten valmistelussa.

KORJATTU TIEDOTE: Helsingin kaupunki mukana juhlistamassa Helsinki Pridea27.6.2022 12:15:00 EEST | Tiedote

HUOM: Tiedotetta korjattu 29.6.2022 kaupungintalolla järjestettävien keskustelutilaisuuksuuksien osalta. Oikeat päivämäärät ovat torstai 30.6. sekä perjantai 1.7. Kahden vuoden koronatauon jälkeen Helsinki Pride näkyy jälleen vahvasti katukuvassa ja Helsingin kaupunki liputtaa yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppaneista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta Pride-viikolla 27.6.–3.7.

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: TE-palveluiden siirto kuntiin hyvä tavoite – toteutuksessa valuvikoja22.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi on ollut lausuntokierroksella kunnissa. Uudistuksessa TE-palveluiden järjestäminen siirtyy valtiolta paikallistasolle. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat pitävät uudistuksen tavoitteita hyvinä, mutta toteutuksen valuviat on mahdollista vielä korjata ennen kuin hallituksen esitys etenee eduskunnan käsittelyyn.

Erot helsinkiläisten turvattomuuskokemuksissa eri asuinalueilla säilyneet samansuuruisina21.6.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin turvallisuustutkimuksen tuloksista käy ilmi, että asuinalueiden välillä on eroja siinä, kuinka turvallisina niiden asukkaat kokevat alueensa. Vaikka asuinalueiden väliset erot turvattomuuskokemuksissa ovat merkittäviä, erot ovat kuitenkin edellisiin tutkimuskertoihin verrattuna säilyneet samansuuruisina. Kaupunkilaisia huolestuttaa eniten viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme