Helsingin DiakonissalaitosHelsingin Diakonissalaitos

Helsingin Diakonissalaitokselta yhteisön tukea paperittomille

Jaa

TIEDOTE 22.3.2018. Helsingin Diakonissalaitoksen uusi hanke tekee etsivää työtä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten parissa ja tarjoaa heille toimettomuuden sijaan yhteisöllistä toimintaa ja yhteisön tukea. Samalla kun rakennetaan ihmisiin luottamuksellista yhteistyösuhdetta, tarjotaan psykososiaalista tukea, neuvontaa, palveluohjausta ja oikea tietoa siitä, mitä ilman oleskelulupaa Suomeen jääminen tarkoittaa, minkälaisia seurauksia sillä voi olla ja millaisia vaihtoehtoja heillä on.

Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos

Suojattomat-yhteisöhanke keskittyy työikäisiin, erityisen haavoittuvassa asemassa oleviin ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin. Heitä ovat paperittomat eli yleensä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt, jotka eivät ole palanneet kotimaahan. Osa heistä on jäänyt maahan vailla oleskelulupaa.

– Jokaisen tausta ja kokemus ovat yksilöllisiä, mutta heillä on kokemuksia sodasta, kidutuksen tai väkivallan kohteeksi joutumisesta, hengenvaarassa olemisesta, tuhon ja väkivallan näkemisestä sekä pakomatkasta ilman valmistautumista. Monen toimintakyky on heikentynyt traumakokemusten takia. Lisäkuormitusta tuo ero perheenjäsenistä, kodista ja kotimaasta, sanoo kansainvälisen suojelun ja integraation palvelualuejohtaja Mika Paasolainen Helsingin Diakonissalaitokselta. 

– Nämä ihmiset ovat haavoittuvassa asemassa ja altistuvat hyväksikäytölle, rikoksille ja radikalisoitumiselle, ellei yhteiskunnalla ole keinoja tukea heitä ja vahvistaa heidän osallistavaa toimijuuttaan inhimillisesti haastavissa elämäntilanteissaan, jatkaa Paasolainen.

Kohderyhmänä on myös paperittomiksi ajautuvat ihmiset. Tällaisia ovat esimerkiksi aiemmin tilapäisen oleskeluluvan saaneet henkilöt,joiden oleskelulupaa ei enää uusita ja joita ei syystä tai toisesta pystytä palauttamaan lähtömaahansa.  Koska tilapäisiä lupia humanitaarisin perustein ei enää myönnetä, niin luvan päättyessä nämä henkilöt putoavat paperittomiksi.  

– Monet heistä ovat asuneet Suomessa useita vuosia, heillä voi olla kunnan vuokra-asunto, opiskelupaikka ja lapsia. Paperittomat ovat usein perheellisiä, lapset käyvät koulua ja vanhemmat tai toinen heistä on työelämässä. Jos he eivät onnistu saamaan oleskelulupaa muulla perusteella, he tippuvat paperittomiksi.  Oleskeluluvan Suomessa saattaa menettää myös ulkomaalainen opiskelija, joka ei täytä opiskelijan toimeentulovaatimuksia tai suomalaisesta puolisosta eronnut ulkomaalainen, toteaa Diakonian ja sosiaalisen vastuun toimialajohtaja Marja Pentikäinen Helsingin Diakonissalaitokselta.

Peruspalveluita on vaikea saavuttaa

Suojattomat-yhteisöhankkeen toiminta painottuu Helsingissä sijaitsevaan päiväkeskukseen, missä voi käydä suihkussa, pestä pyykkiä, laittaa ruokaa ja levätä. Päiväkeskuksen tuottama yhteisötoiminta tukee paperittomien toimintakykyä inhimillisesti haastavassa elämäntilanteessa ja tarjoaa heille tarvittavan tiedon kohtaamaan tulevan elämänvaiheen täysivaltaisina toimijoina tilanteestaan huolimatta. Osana toimijuuden vahvistamista on osallistuminen yhteisön toimintaan ottamalla vastuuta sen toiminnoista.

Suojattomat tukee ihmisiä tilanteessa, jossa he joutuvat tekemään koko elämäänsä koskevia päätöksiä. Tällä hetkellä merkittävä kansallisen tason ongelma on se, että paperittomille ei joko ole lainkaan peruspalveluja tarjolla, tai he eivät osaa etsiä niitä, tai palvelut eivät tavoita heitä. Paperittomat eivät myöskään ole tietoisia oikeuksistaan.

– Yhteisötoiminnalla vastaamme paperittomien tarpeisiin ja osaltamme ennaltaehkäisemme, ettei maahamme synny toimettomien, epätoivoisten ja vailla lakisääteistä suojaa sekä perusturvaa tai toisten ihmisten huolenpitoa vaille jäävää paperittomien joukkoa. Yhteisöllisen toiminnan ohella haluamme kohdata ihmiset yksilöinä, joiden jokaisen tarina on ainutlaatuinen, kuvailee hankeen tavoitteita Diakonissalaitoksen Suojattomat-yhteisöhankkeen projektipäällikkö Eeva Knaappila.

Hankkeen etsivä työ toteutuu avoimissa tiloissa, missä kohderyhmään kuuluvien ihmisten tiedetään kulloinkin olevan – julkisissa paikoissa, kaduilla, yhteisötiloissa ja kumppanuusverkostoissa.

Arviot paperittomien määrästä vaihtelevat muutamasta sadasta useisiin tuhansiin. Enimmillään viime vuoden lopussa Suomessa on arvioitu olevan 4 000 paperitonta, jos mukaan lasketaan myös ns. uuspaperittomat eli turvapaikanhakijat, jotka eivät ole kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen poistuneet Suomesta. Paperittomista suurin osa keskittyy pääkaupunkiseudulle ja suurimpiin kaupunkeihin.

Suojattomat-yhteisöhanke on kolmevuotinen ja sen rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Tavoitteena on saavuttaa tuen piiriin 1 600 kohderyhmään kuuluvaa henkilöä.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat

Marja Pentikäinen, toimialajohtaja
+358 40 868 1558
marja.pentikainen@hdl.fi

Mika Paasolainen, palvelualuejohtaja
+358 50 502 7659
mika.paasolainen@hdl.fi

Eeva Knaappila, projektipäällikkö
+358 50 395 5973
eeva.knaappila@hdl.fi

Markku Niskanen, viestintäpäällikkö
+358 50 306 8634
markku.niskanen@hdl.fi

Kuvat

Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Lataa
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Tarjoamme vaikuttavia palveluita ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. Tavoitteenamme on, että jokaisella on mahdollisuus
arvokkaaseen elämään.

Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutamme perustehtäväämme, työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

Helsingin Diakonissalaitos haluaa vaihtoehtoja kerjäämiselle – kerjääminen on työ, jonka moni vaihtaisi26.9.2018 06:01Tiedote

Helsingin Diakonissalaitos on toiminut vuosikymmenen EU:n liikkuvan väestön keskuudessa. Työ pääosin bulgarialaisten ja romanialaisten romanien parissa on edennyt ja laajentunut, mutta romanien heikko asema on edelleen yksi Euroopan suurimmista ihmisoikeusongelmista. Työn painopiste on siirtynyt hätäavusta kestävämpiin ratkaisuihin, kuten toimeentuloedellytysten luomiseen. Tavoitteena on, että ihmisen ei tarvitse hankkia elantoaan kerjäämällä.

KUTSU: Ihmisoikeuksista on kyse – Hirundo 10 vuotta -juhlaseminaari18.9.2018 12:19Kutsu

KUTSU KE 26.9. KLO 12-15.30 Keskiviikkona 26.9. juhlitaan Helsingin Diakonissalaitoksen 10-vuotista toimintaa EU:n liikkuvan väestön parissa. Juhlaseminaarin teema on ihmisoikeudet, joita tarkastellaan eri näkökulmista ja kulttuureista käsin. Aiheesta kuullaan lyhyitä puheenvuoroja sekä Suomesta että maailmalta. Aika: Keskiviikko 26.9. klo 12-15.30 Paikka: Helsingin Diakonissalaitos, Suomen Diakoniaopiston auditorio, Alppikatu 2, 00530 Helsinki Seminaarissa mukana muun muassa: Anca Enache, kehittämispäällikkö (HDL), Henna Huttu, neuvotteleva virkamies (STM, Romaniasiain neuvottelukunta), Anca Nica, unit coordinator (Roma Women and Participation, E-Romnja Association), Marja Pentikäinen, toimialajohtaja (HDL), Cristina Rat, PhD (Babes-Bolyai University), Sanna Vesikansa, apulaispormestari (Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi), Katri Viinikka, tasa-arvoasioiden suurlähettiläs (UM, Ihmisoikeuspolitiikan yksikkö) Videotervehdykset: Heidi Hautala, parlamentin jäsen (Euroopan parla

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme