Helsingin DiakonissalaitosHelsingin Diakonissalaitos

Helsingin Diakonissalaitokselta yhteisön tukea paperittomille

Jaa

TIEDOTE 22.3.2018. Helsingin Diakonissalaitoksen uusi hanke tekee etsivää työtä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten parissa ja tarjoaa heille toimettomuuden sijaan yhteisöllistä toimintaa ja yhteisön tukea. Samalla kun rakennetaan ihmisiin luottamuksellista yhteistyösuhdetta, tarjotaan psykososiaalista tukea, neuvontaa, palveluohjausta ja oikea tietoa siitä, mitä ilman oleskelulupaa Suomeen jääminen tarkoittaa, minkälaisia seurauksia sillä voi olla ja millaisia vaihtoehtoja heillä on.

Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos

Suojattomat-yhteisöhanke keskittyy työikäisiin, erityisen haavoittuvassa asemassa oleviin ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin. Heitä ovat paperittomat eli yleensä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt, jotka eivät ole palanneet kotimaahan. Osa heistä on jäänyt maahan vailla oleskelulupaa.

– Jokaisen tausta ja kokemus ovat yksilöllisiä, mutta heillä on kokemuksia sodasta, kidutuksen tai väkivallan kohteeksi joutumisesta, hengenvaarassa olemisesta, tuhon ja väkivallan näkemisestä sekä pakomatkasta ilman valmistautumista. Monen toimintakyky on heikentynyt traumakokemusten takia. Lisäkuormitusta tuo ero perheenjäsenistä, kodista ja kotimaasta, sanoo kansainvälisen suojelun ja integraation palvelualuejohtaja Mika Paasolainen Helsingin Diakonissalaitokselta. 

– Nämä ihmiset ovat haavoittuvassa asemassa ja altistuvat hyväksikäytölle, rikoksille ja radikalisoitumiselle, ellei yhteiskunnalla ole keinoja tukea heitä ja vahvistaa heidän osallistavaa toimijuuttaan inhimillisesti haastavissa elämäntilanteissaan, jatkaa Paasolainen.

Kohderyhmänä on myös paperittomiksi ajautuvat ihmiset. Tällaisia ovat esimerkiksi aiemmin tilapäisen oleskeluluvan saaneet henkilöt,joiden oleskelulupaa ei enää uusita ja joita ei syystä tai toisesta pystytä palauttamaan lähtömaahansa.  Koska tilapäisiä lupia humanitaarisin perustein ei enää myönnetä, niin luvan päättyessä nämä henkilöt putoavat paperittomiksi.  

– Monet heistä ovat asuneet Suomessa useita vuosia, heillä voi olla kunnan vuokra-asunto, opiskelupaikka ja lapsia. Paperittomat ovat usein perheellisiä, lapset käyvät koulua ja vanhemmat tai toinen heistä on työelämässä. Jos he eivät onnistu saamaan oleskelulupaa muulla perusteella, he tippuvat paperittomiksi.  Oleskeluluvan Suomessa saattaa menettää myös ulkomaalainen opiskelija, joka ei täytä opiskelijan toimeentulovaatimuksia tai suomalaisesta puolisosta eronnut ulkomaalainen, toteaa Diakonian ja sosiaalisen vastuun toimialajohtaja Marja Pentikäinen Helsingin Diakonissalaitokselta.

Peruspalveluita on vaikea saavuttaa

Suojattomat-yhteisöhankkeen toiminta painottuu Helsingissä sijaitsevaan päiväkeskukseen, missä voi käydä suihkussa, pestä pyykkiä, laittaa ruokaa ja levätä. Päiväkeskuksen tuottama yhteisötoiminta tukee paperittomien toimintakykyä inhimillisesti haastavassa elämäntilanteessa ja tarjoaa heille tarvittavan tiedon kohtaamaan tulevan elämänvaiheen täysivaltaisina toimijoina tilanteestaan huolimatta. Osana toimijuuden vahvistamista on osallistuminen yhteisön toimintaan ottamalla vastuuta sen toiminnoista.

Suojattomat tukee ihmisiä tilanteessa, jossa he joutuvat tekemään koko elämäänsä koskevia päätöksiä. Tällä hetkellä merkittävä kansallisen tason ongelma on se, että paperittomille ei joko ole lainkaan peruspalveluja tarjolla, tai he eivät osaa etsiä niitä, tai palvelut eivät tavoita heitä. Paperittomat eivät myöskään ole tietoisia oikeuksistaan.

– Yhteisötoiminnalla vastaamme paperittomien tarpeisiin ja osaltamme ennaltaehkäisemme, ettei maahamme synny toimettomien, epätoivoisten ja vailla lakisääteistä suojaa sekä perusturvaa tai toisten ihmisten huolenpitoa vaille jäävää paperittomien joukkoa. Yhteisöllisen toiminnan ohella haluamme kohdata ihmiset yksilöinä, joiden jokaisen tarina on ainutlaatuinen, kuvailee hankeen tavoitteita Diakonissalaitoksen Suojattomat-yhteisöhankkeen projektipäällikkö Eeva Knaappila.

Hankkeen etsivä työ toteutuu avoimissa tiloissa, missä kohderyhmään kuuluvien ihmisten tiedetään kulloinkin olevan – julkisissa paikoissa, kaduilla, yhteisötiloissa ja kumppanuusverkostoissa.

Arviot paperittomien määrästä vaihtelevat muutamasta sadasta useisiin tuhansiin. Enimmillään viime vuoden lopussa Suomessa on arvioitu olevan 4 000 paperitonta, jos mukaan lasketaan myös ns. uuspaperittomat eli turvapaikanhakijat, jotka eivät ole kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen poistuneet Suomesta. Paperittomista suurin osa keskittyy pääkaupunkiseudulle ja suurimpiin kaupunkeihin.

Suojattomat-yhteisöhanke on kolmevuotinen ja sen rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Tavoitteena on saavuttaa tuen piiriin 1 600 kohderyhmään kuuluvaa henkilöä.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat

Marja Pentikäinen, toimialajohtaja
+358 40 868 1558
marja.pentikainen@hdl.fi

Mika Paasolainen, palvelualuejohtaja
+358 50 502 7659
mika.paasolainen@hdl.fi

Eeva Knaappila, projektipäällikkö
+358 50 395 5973
eeva.knaappila@hdl.fi

Markku Niskanen, viestintäpäällikkö
+358 50 306 8634
markku.niskanen@hdl.fi

Kuvat

Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Lataa
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Tarjoamme vaikuttavia palveluita ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. Tavoitteenamme on, että jokaisella on mahdollisuus
arvokkaaseen elämään.

Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutamme perustehtäväämme, työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

Moniäänisempää mediaa! - SuomiAreenalla keskustellaan median vallasta ja vastuusta28.6.2018 10:03Kutsu

Media on vallan vahtikoira, mutta medialla itsellään on myös valtaa. Median valta ja vastuu konkretisoituu valintoihin: mitä aiheita käsitellään, keiden ääni kuuluu ja mistä näkökulmasta maailmaa katsotaan. Auttaako media meitä ymmärtämään toisiamme vai lietsooko se vastakkainasetteluun? Entä kuuluuko kaikkien, myös vähemmistöjen ja syrjään jääneiden ääni? On aika pohtia, millaista mediaa tarvitaan ja miten siitä voi kehittää entistä parempaa.

Mera mångfald i media! - Under SuomiAreena diskuteras mediernas makt och ansvar28.6.2018 10:03Kutsu

Medierna fungerar som maktens vakthund men medierna besitter också själva makten. Mediernas makt och ansvar konkretiseras genom de val medierna gör: Vilka ämnen behandlas, vem får sin röst hörd och ur vilken synvinkel iakttas världen? Hjälper medierna oss att förstå varandra eller hetsar media till motsättningar? Hörs olika röster i media, också minoriteters och deras som hamnat i skymundan? Det är dags att diskutera hurudana medier vi behöver och hur medierna kan utvecklas till att bli ännu bättre.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme