Helsingin DiakonissalaitosHelsingin Diakonissalaitos

Helsingin Diakonissalaitokselta yhteisön tukea paperittomille

Jaa

TIEDOTE 22.3.2018. Helsingin Diakonissalaitoksen uusi hanke tekee etsivää työtä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten parissa ja tarjoaa heille toimettomuuden sijaan yhteisöllistä toimintaa ja yhteisön tukea. Samalla kun rakennetaan ihmisiin luottamuksellista yhteistyösuhdetta, tarjotaan psykososiaalista tukea, neuvontaa, palveluohjausta ja oikea tietoa siitä, mitä ilman oleskelulupaa Suomeen jääminen tarkoittaa, minkälaisia seurauksia sillä voi olla ja millaisia vaihtoehtoja heillä on.

Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos

Suojattomat-yhteisöhanke keskittyy työikäisiin, erityisen haavoittuvassa asemassa oleviin ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin. Heitä ovat paperittomat eli yleensä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt, jotka eivät ole palanneet kotimaahan. Osa heistä on jäänyt maahan vailla oleskelulupaa.

– Jokaisen tausta ja kokemus ovat yksilöllisiä, mutta heillä on kokemuksia sodasta, kidutuksen tai väkivallan kohteeksi joutumisesta, hengenvaarassa olemisesta, tuhon ja väkivallan näkemisestä sekä pakomatkasta ilman valmistautumista. Monen toimintakyky on heikentynyt traumakokemusten takia. Lisäkuormitusta tuo ero perheenjäsenistä, kodista ja kotimaasta, sanoo kansainvälisen suojelun ja integraation palvelualuejohtaja Mika Paasolainen Helsingin Diakonissalaitokselta. 

– Nämä ihmiset ovat haavoittuvassa asemassa ja altistuvat hyväksikäytölle, rikoksille ja radikalisoitumiselle, ellei yhteiskunnalla ole keinoja tukea heitä ja vahvistaa heidän osallistavaa toimijuuttaan inhimillisesti haastavissa elämäntilanteissaan, jatkaa Paasolainen.

Kohderyhmänä on myös paperittomiksi ajautuvat ihmiset. Tällaisia ovat esimerkiksi aiemmin tilapäisen oleskeluluvan saaneet henkilöt,joiden oleskelulupaa ei enää uusita ja joita ei syystä tai toisesta pystytä palauttamaan lähtömaahansa.  Koska tilapäisiä lupia humanitaarisin perustein ei enää myönnetä, niin luvan päättyessä nämä henkilöt putoavat paperittomiksi.  

– Monet heistä ovat asuneet Suomessa useita vuosia, heillä voi olla kunnan vuokra-asunto, opiskelupaikka ja lapsia. Paperittomat ovat usein perheellisiä, lapset käyvät koulua ja vanhemmat tai toinen heistä on työelämässä. Jos he eivät onnistu saamaan oleskelulupaa muulla perusteella, he tippuvat paperittomiksi.  Oleskeluluvan Suomessa saattaa menettää myös ulkomaalainen opiskelija, joka ei täytä opiskelijan toimeentulovaatimuksia tai suomalaisesta puolisosta eronnut ulkomaalainen, toteaa Diakonian ja sosiaalisen vastuun toimialajohtaja Marja Pentikäinen Helsingin Diakonissalaitokselta.

Peruspalveluita on vaikea saavuttaa

Suojattomat-yhteisöhankkeen toiminta painottuu Helsingissä sijaitsevaan päiväkeskukseen, missä voi käydä suihkussa, pestä pyykkiä, laittaa ruokaa ja levätä. Päiväkeskuksen tuottama yhteisötoiminta tukee paperittomien toimintakykyä inhimillisesti haastavassa elämäntilanteessa ja tarjoaa heille tarvittavan tiedon kohtaamaan tulevan elämänvaiheen täysivaltaisina toimijoina tilanteestaan huolimatta. Osana toimijuuden vahvistamista on osallistuminen yhteisön toimintaan ottamalla vastuuta sen toiminnoista.

Suojattomat tukee ihmisiä tilanteessa, jossa he joutuvat tekemään koko elämäänsä koskevia päätöksiä. Tällä hetkellä merkittävä kansallisen tason ongelma on se, että paperittomille ei joko ole lainkaan peruspalveluja tarjolla, tai he eivät osaa etsiä niitä, tai palvelut eivät tavoita heitä. Paperittomat eivät myöskään ole tietoisia oikeuksistaan.

– Yhteisötoiminnalla vastaamme paperittomien tarpeisiin ja osaltamme ennaltaehkäisemme, ettei maahamme synny toimettomien, epätoivoisten ja vailla lakisääteistä suojaa sekä perusturvaa tai toisten ihmisten huolenpitoa vaille jäävää paperittomien joukkoa. Yhteisöllisen toiminnan ohella haluamme kohdata ihmiset yksilöinä, joiden jokaisen tarina on ainutlaatuinen, kuvailee hankeen tavoitteita Diakonissalaitoksen Suojattomat-yhteisöhankkeen projektipäällikkö Eeva Knaappila.

Hankkeen etsivä työ toteutuu avoimissa tiloissa, missä kohderyhmään kuuluvien ihmisten tiedetään kulloinkin olevan – julkisissa paikoissa, kaduilla, yhteisötiloissa ja kumppanuusverkostoissa.

Arviot paperittomien määrästä vaihtelevat muutamasta sadasta useisiin tuhansiin. Enimmillään viime vuoden lopussa Suomessa on arvioitu olevan 4 000 paperitonta, jos mukaan lasketaan myös ns. uuspaperittomat eli turvapaikanhakijat, jotka eivät ole kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen poistuneet Suomesta. Paperittomista suurin osa keskittyy pääkaupunkiseudulle ja suurimpiin kaupunkeihin.

Suojattomat-yhteisöhanke on kolmevuotinen ja sen rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Tavoitteena on saavuttaa tuen piiriin 1 600 kohderyhmään kuuluvaa henkilöä.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat

Marja Pentikäinen, toimialajohtaja
+358 40 868 1558
marja.pentikainen@hdl.fi

Mika Paasolainen, palvelualuejohtaja
+358 50 502 7659
mika.paasolainen@hdl.fi

Eeva Knaappila, projektipäällikkö
+358 50 395 5973
eeva.knaappila@hdl.fi

Markku Niskanen, viestintäpäällikkö
+358 50 306 8634
markku.niskanen@hdl.fi

Kuvat

Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Lataa
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö. Se muodostaa tytäryhtiöineen yhteiskunnallisen konsernin, joka tuottaa monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Olemme erikoistuneet vaativien erityisryhmien palveluihin, joita kehitämme ennakkoluulottomasti yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kansalaistoiminta on vahvasti mukana kaikessa toiminnassamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

”Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ansaitsevat muutakin kuin kylmiä roiskeläppiä” – Helsingin Diakonissalaitos ja Wolt käynnistävät kampanjan26.3.2018 06:30Tiedote

Nuorten eriarvoistuminen näkyy siinä, miten ja mitä he syövät. Kun yhdellä on mahdollisuus syödä edullisesti terveellistä opiskelijaruokaa, kokeilla uusia ravintoloita ja ruokakulttuureja, toinen seisoo leipäjonossa tai nauttii yksin kotona kylmän einespizzan. Siksi Helsingin Diakonissalaitos ja Wolt käynnistävät lahjoituskampanjan, jonka tavoitteena on tuoda koulu- ja työelämän ulkopuolelle jääneet nuoret yhteisen pöydän ja hyvän ruoan ääreen.

Vamoksen mediayksikkö tuo nuorten äänen kuuluville20.3.2018 07:00Tiedote

Liian usein nuorten asioista puhuvat muut kuin nuoret itse. Näin on etenkin silloin, kun on kyseessä paljon tukea tarvitsevat nuoret. Helsingin Diakonissalaitoksen nuorten Vamos perustaa kevään ajaksi mediayksikön, jonka tehtävänä on kertoa sosiaalisessa mediassa videon, valokuvan ja tekstin välityksellä nuorten tarinoita heidän elämästään, niin opiskelu- ja työkuvioista, vaikeuksien voittamisesta kuin tulevaisuuden haaveistakin. Tavoitteena on tuoda nuorten oma ääni esiin ja siten lisätä heidän vaikuttamismahdollisuuksiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme