Stara

Helsingin ensilumikisa ratkesi – veikkauksia saapui yli 1 200, voittajalle suksipaketti

Jaa

Helsingin perinteinen ensilumikisa ratkesi tiistaina 29.12.2020, kun lumitöitä tehtiin auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit. Kisa keräsi tällä kertaa yli 1 200 arvausta ensilumen tulosta. Arvonnassa onni suosi Kristina Kurténia Punavuoresta. Hän sai palkinnoksi suksipaketin. Haastetta Helsingin katujen talvihoitoon tuovat ääripäästä toiseen vaihtelevat talvet. Meidän tulee varautua ihan kaikenlaisiin olosuhteisiin, toteaa Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö.

Kuva: Niklas Sjöblom
Kuva: Niklas Sjöblom

Helsingin perinteinen ensilumikisa ratkesi 29.12.2020, kun lumitöitä tehtiin auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit.

Kisa keräsi yli 1 200 arvausta ensilumen tulosta. Arvonnassa onni suosi Kristina Kurténia Punavuoresta. Hän sai palkinnoksi suksipaketin. Voittaja arvottiin niiden oikeaa päivämäärää veikanneiden kesken, joiden vastaus saapui ennen aurauspäivää.

Ensilumi satoi tänäkin talvena varsin myöhään, sillä Staran vuoteen 1978 ulottuvien tilastojen mukaan ensilumi on tullut Helsinkiin keskimäärin loka–marraskuun vaihteessa.

Kilpailun sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun sulamatonta lunta kertyy maahan viitisen senttiä. 

Kadut pidetään kunnossa säässä kuin säässä

Haastetta Helsingin talvihoitoon tuovat ääripäästä toiseen vaihtelevat talvet.

– Meidän tulee varautua ihan kaikenlaisiin olosuhteisiin. Vaihtelevuudesta kertovat lumikuormien määrät: viime talvena Helsingin lumenvastaanottopaikoille tuotiin 100 kaupungilta aurattua lumikuormaa. Edellisenä talvena määrä oli 100 000 ja kymmenen vuotta sitten ennätystalvena yli 340 000 kuormaa, Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö muistelee.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.

– On tärkeää huolehtia turvallisista olosuhteista kaikille liikkumisen muodoille, mutta työjärjestyksessä korostuu pääkatujen ja joukkoliikenteen sujuminen sekä jalankulun turvallisuus, Alatyppö sanoo.

Alatyppö luonnehtii mennyttä alkutalvea kaupungin katuhoidon kannalta helpoksi. Loppuvuosi 2020 oli ennätyksellisen lämmin eikä yöpakkasiakaan juuri ollut. Lämpötilan keikkuessa lähellä nollaa on kävelyn ja pyöräilyn väyliä kuitenkin jouduttu hiekoittamaan.

Helsingin katualasta Stara hoitaa lumityöt noin 70 prosenttisesti. Yksityiset urakoitsijat vastaavat lopusta.

Palautetta lumitöistä voi antaa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalveluun (puh. 09 310 22 111) tai kaupungin palautejärjestelmän kautta. Palaute ohjautuu myös Staralle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot lumitöihin varautumisesta:

Yksikönjohtaja, kaupunkitekniikan ylläpito
Ville Alatyppö
ville.alatyppo@hel.fi

Kuvat

Kuva: Niklas Sjöblom
Kuva: Niklas Sjöblom
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Stara
Stara
Ilmalankuja 2 L, PL 1660
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 17000http://www.hel.fi/stara

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on noin 70 % Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on lähes 1 500 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. www.hel.fi/stara

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stara

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme