Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialla tehdään jatkuvasti työtä epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi

Jaa

Helsingin kouluissa ja oppilaitoksissa on puututtava välittömästi mahdolliseen epäasialliseen käyttäytymiseen, seksuaaliseen häirintään tai kiusaamiseen. Tämä koskee kaikkia työntekijöitä, oppilaita ja opiskelijoita. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on ohjeistus epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumisesta, ja henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasti. Koulujen ja oppilaitoksien oppilas- ja opiskelijahuolto edistää oppilaiden ja opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia sekä auttaa epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumisessa. Jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa on tasa-arvo-suunnitelma, ja toimialalla on tehty asiakaskyselyjä häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta.

”Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tehdään jatkuvasti työtä epäasiallisen kohtelun lopettamiseksi ja ehkäisemiseksi. Kehitämme toimintamallejamme, jotta tunnistamme epäasiallisen kohtelun ja pystymme puuttumaan siihen entistä paremmin. Oppilas- ja opiskelijahuolto tekee toimialalla tärkeää työtä lasten ja nuorten hyväksi”, sanoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. 

Tasa-arvosuunnitelman tavoitteena on taata seksuaalinen ja sukupuolinen koskemattomuus

Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset ovat laatineet vuodesta 2006 tasa-arvosuunnitelmat, jotka tasa-arvolaki on edellyttänyt toisen asteen oppilaitoksissa. Perusopetuksessa tasa-arvosuunnitelma on tehty vuodesta 2016 alkaen. Tasa-arvosuunnitelmat on laadittu henkilöstön ja opiskelijoiden yhteistyönä jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa.

Suunnitelma sisältää seuraavaa:

• oppilaitoksen tasa-arvotilanne

• oppilaitoksen tasa-arvotilanteeseen liittyvien ongelmien kartoitus

• toteutettaviksi suunnitellut tarpeelliset toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi

• arvio aikaisempaan suunnitelmaan sisältyneiden toimenpiteiden toteuttamisesta.

Tasa-arvosuunnitelman mukaisesti on seurattu mm. seksuaalista ja sukupuolen perusteella tapahtuvaa häirintää sekä kuinka paljon häirintää tapahtuu ja minkä tyyppistä se on.  

Lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja kouluissa suunnitelmien tekeminen on luonteva osa toimintaa. Suunnitelmat ohjaavat toimintaa sekä yksittäisten että rakenteellisten ongelmien ratkaisemisessa ja muodostavat tärkeän osan epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisyssä ja poistamisessa.

Asiakaskyselyllä tietoa oppilaiden kokemasta yhdenvertaisuudesta

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain uudistusten johdosta vuonna 2015-2016 tehtiin kysely, jossa koulujen oppilaat ja oppilaitosten opiskelijat saivat nimettöminä ja vapaaehtoisesti vastata tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kokemisesta koulussaan ja oppilaitoksessaan. Kyselyssä kysyttiin myös seksuaalisesti epäasiallisesta kohtelusta.

Oppilas- ja opiskelijahuolto tukee oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointia

Koulujen ja oppilaitosten oppilas- ja opiskelijahuolto edistää oppilaiden ja opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia, huolehtii oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista ja opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuoltoa toteutetaan sekä yhteisöllisenä että yksilökohtaisena opiskeluhuoltona. Jokainen koulu ja oppilaitos laativat omat opiskeluhuoltosuunnitelmansa, jotka sisältävät suunnitelman opiskelijan suojaamiseksi mm. väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.

Rehtoreilla, opettajilla, koulukuraattoreilla, koulupsykologeilla, kouluterveydenhuollossa työskentelevillä ja koulunkäyntiavustajilla on lakisääteinen velvollisuus tehdä tarvittaessa lastensuojeluilmoitus sekä rikosilmoitus poliisille. Lastensuojelun kohteena on lapsi ja lapsen etu. Ilmoitusvelvollisuus koskee alle 18 -vuotiasta lasta tai nuorta.

Miten toimimme?

Ilmoitukseen häirintäkokemuksesta tai -havainnosta reagoidaan viipymättä. Tieto häirinnästä voi tulla paitsi oppilaalta ja opiskelijalta itseltään, myös opettajalta tai muulta koulun henkilökuntaan kuuluvalta. Tiedon saatuaan rehtori selvittää heti tilanteen ja tapahtumien kulun puolueettomasti. Heti häirinnän luonteen ja vakavuuden selvittyä ryhdytään tarpeellisiin toimenpiteisiin huolehtien samalla siitä, että lapsen huoltajat saavat viipymättä kaiken tarpeellisen tiedon asiassa. Mikäli häirintä on luonteeltaan seksuaalista tai väkivaltaista, tehdään viipymättä ilmoitukset lastensuojeluun ja poliisille. Mikäli tilanne edellyttää, tiedotetaan oppilaita ja opiskelijoita sekä heidän vanhempiaan asianmukaisella tavalla. Tarvittaessa oppilaille ja opiskelijoille sekä henkilökunnalle tarjotaan kriisiapua.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on antanut loppuvuodesta 2017 opetus- ja kulttuuriministeriölle selvityksen opiskelijan ja oppilaan oikeudesta turvalliseen opiskelu- ja oppimisympäristöön.

Lisätietoja

toimialajohtaja Liisa Pohjolainen, puh. 09 310 86200,  liisa.pohjolainen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

tiedottaja Mervi Kopomaa-Weymarn
puh. 09 310 43360, mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors växer och behöver fler lärare – över 300 lediga ordinarie tjänster19.1.2018 14:26Tiedote

Ansökningstiden för ordinarie lärartjänster vid Helsingfors stads grundskolor och gymnasier pågår som bäst. Det finns över 300 lediga tjänster, av dessa 42 i de svenska skolorna. Ansökningstiden går ut den 29 januari och anställningen börjar i augusti. Antalet barn och unga ökar betydligt i Helsingfors. Det behövs lärare såväl för nya uppdrag som i stället för dem som går i pension.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 23.1.18.1.2018 16:28Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu ensi viikon tiistaina 23.1.. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutus-asiakirja?ls=11&doc=Kasko_2018-01-23_Kklku_1_El Esityslistalla on muun muassa seuraavat esitykset: 4 Ammatillisen koulutuksen positiivisen diskriminaation määrärahan käyttöperiaatteet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala esittää, että kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä seuraavat käyttöperiaatteet ammatilliselle koulutukselle myönnetyn 500 000 euron positiivisen diskriminaation (PD) määrärahan jakamiselle: PD-määräraha kohdennetaan ammatillisiin perustutkintoihin, joissa 1. vieraskielisten opiskelijoiden suhteellinen osuus on suuri ja / tai 2. runsaasti tukea tarvitsevien opiskelijoiden suhteellinen osuus on suuri ja 3. läpäisyaste on alhainen. Euromääräinen määräraha kohdennetaan tutkintoihin opiskelijamä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme