Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialla tehdään jatkuvasti työtä epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi

Jaa

Helsingin kouluissa ja oppilaitoksissa on puututtava välittömästi mahdolliseen epäasialliseen käyttäytymiseen, seksuaaliseen häirintään tai kiusaamiseen. Tämä koskee kaikkia työntekijöitä, oppilaita ja opiskelijoita. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on ohjeistus epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumisesta, ja henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasti. Koulujen ja oppilaitoksien oppilas- ja opiskelijahuolto edistää oppilaiden ja opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia sekä auttaa epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumisessa. Jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa on tasa-arvo-suunnitelma, ja toimialalla on tehty asiakaskyselyjä häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta.

”Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tehdään jatkuvasti työtä epäasiallisen kohtelun lopettamiseksi ja ehkäisemiseksi. Kehitämme toimintamallejamme, jotta tunnistamme epäasiallisen kohtelun ja pystymme puuttumaan siihen entistä paremmin. Oppilas- ja opiskelijahuolto tekee toimialalla tärkeää työtä lasten ja nuorten hyväksi”, sanoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. 

Tasa-arvosuunnitelman tavoitteena on taata seksuaalinen ja sukupuolinen koskemattomuus

Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset ovat laatineet vuodesta 2006 tasa-arvosuunnitelmat, jotka tasa-arvolaki on edellyttänyt toisen asteen oppilaitoksissa. Perusopetuksessa tasa-arvosuunnitelma on tehty vuodesta 2016 alkaen. Tasa-arvosuunnitelmat on laadittu henkilöstön ja opiskelijoiden yhteistyönä jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa.

Suunnitelma sisältää seuraavaa:

• oppilaitoksen tasa-arvotilanne

• oppilaitoksen tasa-arvotilanteeseen liittyvien ongelmien kartoitus

• toteutettaviksi suunnitellut tarpeelliset toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi

• arvio aikaisempaan suunnitelmaan sisältyneiden toimenpiteiden toteuttamisesta.

Tasa-arvosuunnitelman mukaisesti on seurattu mm. seksuaalista ja sukupuolen perusteella tapahtuvaa häirintää sekä kuinka paljon häirintää tapahtuu ja minkä tyyppistä se on.  

Lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja kouluissa suunnitelmien tekeminen on luonteva osa toimintaa. Suunnitelmat ohjaavat toimintaa sekä yksittäisten että rakenteellisten ongelmien ratkaisemisessa ja muodostavat tärkeän osan epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisyssä ja poistamisessa.

Asiakaskyselyllä tietoa oppilaiden kokemasta yhdenvertaisuudesta

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain uudistusten johdosta vuonna 2015-2016 tehtiin kysely, jossa koulujen oppilaat ja oppilaitosten opiskelijat saivat nimettöminä ja vapaaehtoisesti vastata tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kokemisesta koulussaan ja oppilaitoksessaan. Kyselyssä kysyttiin myös seksuaalisesti epäasiallisesta kohtelusta.

Oppilas- ja opiskelijahuolto tukee oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointia

Koulujen ja oppilaitosten oppilas- ja opiskelijahuolto edistää oppilaiden ja opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia, huolehtii oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista ja opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuoltoa toteutetaan sekä yhteisöllisenä että yksilökohtaisena opiskeluhuoltona. Jokainen koulu ja oppilaitos laativat omat opiskeluhuoltosuunnitelmansa, jotka sisältävät suunnitelman opiskelijan suojaamiseksi mm. väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.

Rehtoreilla, opettajilla, koulukuraattoreilla, koulupsykologeilla, kouluterveydenhuollossa työskentelevillä ja koulunkäyntiavustajilla on lakisääteinen velvollisuus tehdä tarvittaessa lastensuojeluilmoitus sekä rikosilmoitus poliisille. Lastensuojelun kohteena on lapsi ja lapsen etu. Ilmoitusvelvollisuus koskee alle 18 -vuotiasta lasta tai nuorta.

Miten toimimme?

Ilmoitukseen häirintäkokemuksesta tai -havainnosta reagoidaan viipymättä. Tieto häirinnästä voi tulla paitsi oppilaalta ja opiskelijalta itseltään, myös opettajalta tai muulta koulun henkilökuntaan kuuluvalta. Tiedon saatuaan rehtori selvittää heti tilanteen ja tapahtumien kulun puolueettomasti. Heti häirinnän luonteen ja vakavuuden selvittyä ryhdytään tarpeellisiin toimenpiteisiin huolehtien samalla siitä, että lapsen huoltajat saavat viipymättä kaiken tarpeellisen tiedon asiassa. Mikäli häirintä on luonteeltaan seksuaalista tai väkivaltaista, tehdään viipymättä ilmoitukset lastensuojeluun ja poliisille. Mikäli tilanne edellyttää, tiedotetaan oppilaita ja opiskelijoita sekä heidän vanhempiaan asianmukaisella tavalla. Tarvittaessa oppilaille ja opiskelijoille sekä henkilökunnalle tarjotaan kriisiapua.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on antanut loppuvuodesta 2017 opetus- ja kulttuuriministeriölle selvityksen opiskelijan ja oppilaan oikeudesta turvalliseen opiskelu- ja oppimisympäristöön.

Lisätietoja

toimialajohtaja Liisa Pohjolainen, puh. 09 310 86200,  liisa.pohjolainen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

tiedottaja Mervi Kopomaa-Weymarn
puh. 09 310 43360, mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin peruskoulujen A1-kielten tuntijako ja koulukohtaiset A2-kielet päätetty24.4.2018 17:14Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 24.4. suomenkielisen perusopetuksen A1-kielen tuntijaosta. Kaikille koululaisille yhteistä A1-kieltä opetetaan kaksi vuosiviikkotuntia ensimmäisellä vuosiluokalla 1.8.2018 alkaen ja kaksi vuosiviikkotuntia toisella vuosiluokalla 1.8.2019 alkaen. Jaosto päätti myös 4. luokalta alkavan vapaaehtoisen A2-kielen koulukohtaisista kielivaihtoehdoista.

Helsingfors begränsar verksamheten i småbarnspedagogiken på eftermiddagen 25.4. på grund av manifestationen24.4.2018 16:57Tiedote

En politisk manifestation ordnas 25.4.2018 kl. 12–18 av följande fackorganisationer: Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty, social- och hälsovården fackorganisation Tehy, närvårdar- och primärskötarförbundet Super och fackorganisationen Talentia. Det är en protest mot den lag om småbarnspedagogik som är under beredning. Manifestationen inverkar på den småbarnspedagogiska service som sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors ansvarar för. Från och med kl. 12 på onsdagen är vi tvungna att koncentrera och begränsa verksamheten i daghemmen, familjedagvården, gruppfamiljedagvården och lekparkerna på.

Helsingin varhaiskasvatus supistaa toimintaansa iltapäivällä 25.4. mielenilmauksen johdosta24.4.2018 15:52Tiedote

JHL, Jyty, Tehy, Super ja Talentia järjestävät 25.4.2018 klo 12-18 poliittisen mielenilmauksen, jolla vastustetaan valmisteilla olevaa varhaiskasvatuslakia. Mielenilmaus vaikuttaa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatuksen palveluihin. Keskiviikkona klo 12 alkaen päiväkotien, perhepäivähoidon, ryhmäperhepäivähoidon ja leikkipuistojen toimintaa joudutaan keskittämään ja supistamaan.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala varautuu keskiviikon 25.4. mielenilmaisuun23.4.2018 08:54Tiedote

Keskiviikon 25. huhtikuuta mielenilmaisu vaikuttanee Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen palveluihin eli päiväkotien, perhepäivähoidon ja leikkipuistojen toimintaan. Toimiala pyrkii turvaamaan myös työtaistelutilanteessa mahdollisimman pitkälle lasten päivähoidon. Keskiviikkona päivähoidon toimintaa voidaan joutua keskittämään tiettyihin päiväkoteihin. Ruokailu toteutuu normaaliin tapaan keskiviikkona. Maanantain aikana selvitys ja tiistaina toimiala tiedottaa keskiviikon tilanteesta Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala kartoittaa päiväkotien, perhepäivähoidon ja leikkipuistojen tilannetta maanantain 23.4. aikana. Tiistaihin 24.4. klo 14.00 mennessä toimiala tiedottaa palveluiden saatavuudesta keskiviikon osalta. Tiistai-iltapäivänä kunkin lapsen päiväkoti ja perhepäivähoito informoi huoltajia mahdollisista muutoksista, ja ajankohtaista tietoa löytyy myös kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilta hel.fi/kasvatusjakoulutus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme