Helsingin yliopisto

Helsingin kaupunginarkiston mittavat aineistot aukeavat Finnaan

Jaa
Helsingin kaupunginarkiston aineistoja pääsee nyt hyödyntämään aiempaa helpommin kaikille avoimessa Finna.fi:ssä. Jo aineistojen määrän perusteella merkittävä avaus tuo kaupungin historian, niin toteutuneen kuin toteutumatta jääneen, jokaisen kiinnostuneen ulottuville.
Plan Karta Öfver Helsingfor Stad (1820). Kiinteistövirasto, kaupunkimittausosasto, Helsingin kaupunginarkisto.
Plan Karta Öfver Helsingfor Stad (1820). Kiinteistövirasto, kaupunkimittausosasto, Helsingin kaupunginarkisto.

Helsingin kaupunginarkisto on yksi Suomen suurimpia keskusarkistoja. Sen kokoelmat ulottuvat 1700-luvulle saakka, ja käsittävät yhteensä noin 18 hyllykilometriä erilaisia aineistoja. Näistä osa on digitoitu, joten ne ovat suoraan käytettävissä Finnassa. Finnaan on tuotu siis sekä digitoituja aineistoja että tietoja arkiston sellaisista sisällöistä, joita ei ole digitaalisesti saatavilla. Digitoituihin aineistoihin kuuluu muun muassa 20 000 piirustusta ja 10 000 karttaa.

”Halusimme kaupunginarkiston aineistot Finnaan, sillä yhden luukun kanava tuo aineistomme entistä suuremman käyttäjäkunnan ulottuville. Digitointityömme jatkuu, mikä tuo myös Finnaan lisää aineistoja,” kaupunginarkistossa erikoistutkijana työskentelevä Panu Haavisto toteaa.

Esiin piirtyy myös toteutumaton historia

Haavisto kertoo omiksi aineistosuosikeikseen kaupunginarkiston historialliset kartat. Näyttäviä, Helsinkiä ja sen lähialueita kuvaavia karttoja löytyy tällä hetkellä Finnasta yli 6000. Kartat ajoittuvat vuosille 1700–1950.

Muita merkittäviä digitoituja aineistoja ovat esimerkiksi rakennuskonttorin ja Helsingin maistraatin vanhat rakennuspiirustukset. Näihin kuuluu mm. käsin väritettyjä rakennuspiirustuksia 1900-luvun taitteesta. Rakennusviraston puisto-osaston arkistokokonaisuudesta taas löytyy satoja kauniin yksityiskohtaisia puistosuunnitelmia.

”Kiinnostavia kokonaisuuksia ovat myös kaupunginhallituksen komiteamietinnöt vuosilta 1875-1982. Usein kun kaupunki on rakennuttanut jotain, esimerkiksi sillan tai sairaalan, on päätöksenteon tueksi tehty komiteasuunnitelma. Esillä olleisiin vaihtoehtoihin, etenkin niihin, jotka eivät ole toteutuneet, on mielenkiintoista tutustua,” Haavisto kertoo.

Muita Finnasta digitoituina löytyviä aineistoja ovat esimerkiksi Helsingin kaupungin tilastolliset vuosikirjat vuosilta 1905–2019, Helsingin raastuvanoikeuden tuomiotaltiot vuosilta 1813–1860 sekä perukirjat vuosilta 1809–1880.

Kaikki kaupunginarkiston julkinen aineisto kuuluu CC BY 4.0 -lisenssiin piiriin, mikä tarkoittaa aineiston olevan hyvin vapaasti hyödynnettävissä erilaisiin tieteellisiin sekä taiteellisin tarkoituksiin, kunhan aineiston alkuperä mainitaan käytön yhteydessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Panu Haavisto
erikoistutkija
Helsingin kaupunginarkisto
Puh. 040 3344 749
panu.haavisto@hel.fi


Erkki Tolonen
kehittämispäällikkö
Kansalliskirjasto
puh. 050 576 2869
erkki.tolonen@helsinki.fi

Kuvat

Plan Karta Öfver Helsingfor Stad (1820). Kiinteistövirasto, kaupunkimittausosasto, Helsingin kaupunginarkisto.
Plan Karta Öfver Helsingfor Stad (1820). Kiinteistövirasto, kaupunkimittausosasto, Helsingin kaupunginarkisto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finna.fi on hakupalvelu, josta löydät kulttuurin ja tieteen aarteet yhdellä haulla. Kaikille avoimet sisällöt tarjoavat arjen löytöretkiä, oppimisen mahdollisuuksia ja lähteitä tutkimukseen. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.

Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye