Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki mukaan peltojen kipsikäsittelyyn

Jaa

Helsingin kaupunki lähti mukaan kirkastamaan Vantaanjokea. Kaupunki levitti syyskuussa kipsiä omille pelloilleen Siltamäessä, Tattarisuolla ja Haltialassa kaikkiaan 22 hehtaarin alalla.

Viljan puintia Haltialan tilalla. Kuva: Helsingin kaupunki.
Viljan puintia Haltialan tilalla. Kuva: Helsingin kaupunki.

Helsingillä on jo pitkään ollut vahva rooli ympäristöasioiden edelläkävijänä. Kaupunki edistää Itämeren suojelua muun muassa Itämerihaasteen, omien jätevesien ravinnejalanjäljen neutraloinnin sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kautta.

HSY:n ajankohtaisia ympäristönsuojeluteemoja ovat olleet investoinnit jätevedenpuhdistuksen tehostamiseen sekä innovatiivisten uusien ratkaisujen kehittäminen – esimerkiksi RAVITA-hankkeessa pilotoidaan fosforin talteenottoa ja kierrätystä. Viime viikolla julkistettiin Helsingin ja Turun kaupunkien kolmas yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma (2019–2023), jossa myös maatalouden vesiensuojelutoimet, muun muassa peltojen kipsitys, ovat painokkaasti mukana.

”On tärkeää, että tavoite lähivesien ja Itämeren tilan parantamisesta näkyy kaupungin omassa toiminnassa. Näyttö kipsikäsittelyn tehokkuudesta ravinnepäästöjen vähentämisessä on niin vankka, että ilman muuta halusimme lähteä mukaan toteuttamaan sitä omilla pelloillamme”, sanoo Vantaanjoen kipsihankkeen ohjausryhmässä mukana oleva Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen.

Haltialan tilan pehtoori Jari Kuusinen kertoo, että Helsingissä peltoja kipsikäsiteltiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2016. Tällöin Haltialan ja Tuomarinkylän pelloille levitettin kipsiä 18 hehtaarin alueelle.

”Vantaanjoen kipsihanke innosti meidät uudestaan mukaan talkoisiin. Kipsikäsittely oli helppo toteuttaa: logistiikkaketju toimi ja kuljetukset saapuivat sovitussa aikataulussa. Saimme kipsin levitettyä yhdessä päivässä”, Kuusinen kuvailee.

Kaikkiaan Vantaanjoen kipsihankkeessa käsiteltiin tänä vuonna kipsillä yli 1 000 hehtaaria Vantaanjoen valuma-alueen peltoja. Toimenpide vähentää ravinne- ja kiintoainekuormitusta Vantaanjokeen ja Suomenlahteen parantaen siten näiden vesialueiden ekologista tilaa ja virkistyskäyttöarvoa. Kipsikäsittelyä jatketaan myös ensi vuonna.

Vantaanjoen kipsihankkeen toteuttavat John Nurmisen Säätiö, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys r.y., Helsingin yliopisto ja Suomen ympäristökeskus. Hanketta rahoittavat säätiön yksityiset tukijat sekä ympäristöministeriö osana Suomen vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelmissa esitettyjä toimia ja hallituksen ”Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön” -kärkihanketta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristöjohtaja Esa Nikunen
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Puh. 040 5045 175
esa.nikunen(at)hel.fi

Projektipäällikkö Anna Saarentaus
John Nurmisen Säätiö
Puh. 040 7190208
anna.saarentaus(at)jnfoundation.fi

Kuvat

Viljan puintia Haltialan tilalla. Kuva: Helsingin kaupunki.
Viljan puintia Haltialan tilalla. Kuva: Helsingin kaupunki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.6.201914.6.2019 16:21:42 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-06-14_Ylja_10_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 16.8.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Matti Miinalainen viestintäsuunnittelija Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala puh. 09 310 31520 matti.miinalainen@hel.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme