Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunkiluonnon seurannan historia ja nykypäivä

Jaa

Helsingin kaupunginkanslian uusi julkaisu Kaupunkiluonnon seuranta tarkastelee kaupunkiluonnon seurannan historiaa, kansainvälisiä ja kansallisia velvoitteita sekä haasteita ja tavoitteita Helsingin kaupungin näkökulmasta. Ympäristön toimintaohjelmien vaihteleva resursointi ja pirstoutunut kokonaisuus eivät kuitenkaan kaikilta osin vastaa monimutkaisten ympäristöongelmien hallinnan tarpeita.

Angervohopeatäplä. Kuva: Juha Tiainen
Angervohopeatäplä. Kuva: Juha Tiainen

Helsingissä kaupunkiluonnon tilastointi ja seuranta alkoivat jo 1860-luvulla, kun paikallisten ongelmien syistä ja seurauksista kerättiin tietoa. Vuosien mittaan korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkimus on ollut selkeä voimavara seurannan yhteistyölle. Lisäksi Suomen ympäristökeskus on koonnut ympäristönsuojelun tietokantoja. Tietoaineistojen sisältöön ovat vaikuttaneet muun muassa ympäristölainsäädäntö ja kulloisetkin ympäristöongelmat.

Helsingillä kansainvälinen vastuu paikallisesta luonnon kehityksestä

Ympäristön seuranta on nykyisin pääosin luonnon monimuotoisuuden seurantaa, johon velvoittavat kansainväliset sopimukset ja EU:n direktiivit. Lisäksi kaupungeilla on nykyisin omaa valtuustokausittaista luontopolitiikkaansa ja kansainvälistä verkostoitumista.

Seurantaa tehdään kaupunkitasolla, kansallisella tasolla, EU-tasolla ja kansainvälisellä tasolla. YK:n tavoitteet ja EU:n säädökset näkyvät myös Helsingin kaupunkitasoisissa linjauksissa. Luontoarvot ja tavoite luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä ovatkin keskeisesti esillä Helsingin nykyisessä kaupunkistrategiassa. Parhaillaan on myös valmisteilla kaupungin strategisiin tavoitteisiin kytkeytyvä luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma, jota toteutetaan vuosina 2020–2028.

Tietopohjan hajanaisuus vaikeuttaa kokonaiskuvan muodostamista

Monimuotoisuuden vaalimisen tueksi ja oikeanlaisten toimenpiteiden toteuttamiseksi tarvitaan kattavaa seurantatietoa ja tutkimusta kaupunkiluonnon tilasta ja siinä havaittavista muutoksista. Yksi ongelma syntyy siitä, että seurannan projektiluontoisuudesta ja monista eri toimijoista johtuen aineistot ovat osin pirstaloituneita. Sen vuoksi kokonaiskuvaa luonnon monimuotoisuuden tilasta ei ole kaikilta osin helppoa muodostaa.


Kaupunkiluonnon seuranta (pdf)

Tiivistelmä

Lisätiedot:
Tutkija Inkeri Vähä-Piikkiö, Kaupunkitutkimus ja -tilastot
Puh. 040 334 478
inkeri.vaha-piikkio@hel.fi

Tiedotteen lähetti
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslia, viestintä
Puh. 040 167 7302
katri.lehtonen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Angervohopeatäplä. Kuva: Juha Tiainen
Angervohopeatäplä. Kuva: Juha Tiainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä testattiin uusia innovaatioita Itämeren muoviroskan torjuntaan20.1.2021 14:39:21 EETTiedote

Neljä yritystä testasivat muoviroskaantumista ennaltaehkäiseviä toimia ja muoviroskan torjuntaa meressä. Clewat Oy kokeili uudenlaista roskienkeruualusta, jolla merestä voidaan tehokkaasti kerätä makro- ja mikromuovia. Innogreen testasi viherseinän kykyä suodattaa huleveden mukana kulkeutuvaa muovia. Biosatama Oy selvitti, kuinka paljon muoviroskaa kulkeutuu mereen risteilyalusten ruokajätteen mukana. Bloft Design Lab rakensi 3D-suurtulostimen, jolla merestä kerätystä muoviroskasta voidaan tulostaa SUP-lautoja. Kokeilut toteutettiin vuoden 2020 aikana Helsingin rannikko- ja merialueella.

Puhelimessa toimiva päivystystilanteiden opas helpottaa kotihoidon ja hoivakotien hoitajien työtä akuuttitilanteissa20.1.2021 12:13:04 EETTiedote

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki. Toimivuus tarkoittaa ennen kaikkea arjen ja työn sujuvuutta niin kaupungin asukkaille kuin työntekijöillekin. Käytännön esimerkki työn sujuvoittamisesta ja laadun parantamisesta on uusi puhelinsovellus kotihoidon ja hoivakotien hoitajille. Aina Mukana -palvelun myötä päivystystilanteiden opas kulkee aina hoitajien mukana, ja akuuttitilanteissa ohjeet ovat nopeasti käytettävissä. Palvelun avulla hoitajat voivat tunnistaa hoidontarvetta nopeasti ja nykyistä paremmin. Näin toimii digitaalinen Helsinki.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.

Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi kruunattu Helsinki nappasi toistamiseen voiton Urheilugaalassa14.1.2021 22:00:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki palkittiin vuoden 2020 Suomen aktiivisimpana työpaikkana jokavuotisessa Urheilugaalassa. Uno-palkinto myönnettiin kaupungille ilman yleisöä järjestetyssä, suorana lähetetyssä gaalassa torstaina 14.1.2021. Kyseessä on toinen peräkkäinen Uno-palkinto Helsingille, sillä kaupunki voitti vuosi sitten Suomen liikkuvin kunta -tittelin. Gaalamenestykseen on johtanut kaupungin systemaattinen työ niin kaupunkilaisten kuin työntekijöiden aktiivisuuden lisäämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme