Helsingin kaupunkiluonnon seurannan historia ja nykypäivä
Helsingissä kaupunkiluonnon tilastointi ja seuranta alkoivat jo 1860-luvulla, kun paikallisten ongelmien syistä ja seurauksista kerättiin tietoa. Vuosien mittaan korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkimus on ollut selkeä voimavara seurannan yhteistyölle. Lisäksi Suomen ympäristökeskus on koonnut ympäristönsuojelun tietokantoja. Tietoaineistojen sisältöön ovat vaikuttaneet muun muassa ympäristölainsäädäntö ja kulloisetkin ympäristöongelmat.
Helsingillä kansainvälinen vastuu paikallisesta luonnon kehityksestä
Ympäristön seuranta on nykyisin pääosin luonnon monimuotoisuuden seurantaa, johon velvoittavat kansainväliset sopimukset ja EU:n direktiivit. Lisäksi kaupungeilla on nykyisin omaa valtuustokausittaista luontopolitiikkaansa ja kansainvälistä verkostoitumista.
Seurantaa tehdään kaupunkitasolla, kansallisella tasolla, EU-tasolla ja kansainvälisellä tasolla. YK:n tavoitteet ja EU:n säädökset näkyvät myös Helsingin kaupunkitasoisissa linjauksissa. Luontoarvot ja tavoite luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä ovatkin keskeisesti esillä Helsingin nykyisessä kaupunkistrategiassa. Parhaillaan on myös valmisteilla kaupungin strategisiin tavoitteisiin kytkeytyvä luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma, jota toteutetaan vuosina 2020–2028.
Tietopohjan hajanaisuus vaikeuttaa kokonaiskuvan muodostamista
Monimuotoisuuden vaalimisen tueksi ja oikeanlaisten toimenpiteiden toteuttamiseksi tarvitaan kattavaa seurantatietoa ja tutkimusta kaupunkiluonnon tilasta ja siinä havaittavista muutoksista. Yksi ongelma syntyy siitä, että seurannan projektiluontoisuudesta ja monista eri toimijoista johtuen aineistot ovat osin pirstaloituneita. Sen vuoksi kokonaiskuvaa luonnon monimuotoisuuden tilasta ei ole kaikilta osin helppoa muodostaa.
Kaupunkiluonnon seuranta (pdf)
Lisätiedot:
Tutkija Inkeri Vähä-Piikkiö, Kaupunkitutkimus ja -tilastot
Puh. 040 334 478
inkeri.vaha-piikkio@hel.fi
Tiedotteen lähetti
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslia, viestintä
Puh. 040 167 7302
katri.lehtonen@hel.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Neuvottelutulos Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta: Helsinki josta voimme olla ylpeitä26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunginhallituspuolueet ovat päässeet sopuun Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta. Strategialla luodaan suuntaviivat ja painopisteet kaupungin toiminnalle seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Strategian otsikko on Helsinki josta voimme olla ylpeitä.
MEDIAKUTSU: Pormestarikunnan tiedotustilaisuus Helsingin kaupunkistrategiasta 2025–202925.6.2025 10:00:02 EEST | Kutsu
Pormestari Daniel Sazonov julkistaa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi valtuustokaudelle 2025–2029 torstaina 26. kesäkuuta 2025 kello 10–10.45 yhdessä apulaispormestarien Johanna Laisaaren, Reetta Vanhasen, Paavo Arhinmäen ja Maarit Vierusen sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Marcus Rantalan kanssa. Mediatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla (sisäänkäynti Pohjoisesplanadi 11–13).
Helsingille uusi luonnonsuojelualueohjelma – suojeltavaksi esitetään yli 100 uutta kohdetta23.6.2025 17:45:31 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kevätkauden viimeisessä kokouksessaan 23. kesäkuuta Helsingin uuden luonnonsuojelualueohjelman vuosille 2025–2040. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelman.
Helsingin vilkas kongressikesä hyödyttää myös kaupunkilaisia: aivoterveyspäivänä perehdytään aivojen hyvinvointiin19.6.2025 10:00:24 EEST | Tiedote
Helsingin kongressivuodesta 2025 on luvassa vilkas. Kongresseja Helsinkiin houkuttelee muun muassa toimiva infrastruktuuri ja kaupungin tunnettuus kestävänä matkailukohteena. Taloudellisen hyödyn lisäksi vieraat jättävät Helsinkiin myös pitkäkestoista perintöä, kuten tutkimustoimintaa, verkostoja ja kaupallisia suhteita. Myös kaupungin asukkaat saavat osansa kansainvälisten huippuosaajien tietotaidosta.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen18.6.2025 20:41:46 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuvuoden viimeisessä kokouksessaan 18. kesäkuuta muun muassa Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme