Helsingin Kurkimäessä käynnistyy empatiakampanja

Huhtikuussa käynnistyvä Kurkimäen empatiakampanja on osa Lontoossa asuvan Enni-Kukka Tuomalan pitkäaikaista Campaign for Empathy -projektia, joka tutkii empatian yhteisöllistä roolia taiteen avulla. Projektin aiemmat vaiheet on toteutettu Lontoossa ja Cambridgessa Isossa-Britanniassa. Nyt Tuomala tuo kampanjan ensimmäistä kertaa Suomeen.
Empatiakampanja toteutetaan yhteistyössä Kurkimäkeen vuodenvaihteessa avatun Rinnekodit Silta -asumisyksikön kanssa. Silta on tuetun asumisen yksikkö ja suunnattu helsinkiläisille asunnottomille henkilöille.
”Empatiakampanja on merkityksellinen kannanotto empatian elintärkeästä voimasta. Empatian rooli on kriittinen yhdenvertaisempien yhteisöjen ja yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamisessa. Sen radikaalia voimaa tarvitaan erityisesti tässä ajassa, jossa maailmanlaajuinen empatiavaje kasvaa ja arvot polarisoituvat. Empatiakampanjan tavoitteena on, että luovalla tekemisellä kurkimäkeläiset luovat yhdessä olosuhteet empaattiselle, inhimilliselle ja yhdenvertaiselle vuorovaikutukselle, kohtaamisille ja keskusteluille. Näin myös naapuruston asukkaiden uniikit kokemukset, näkökulmat ja tarpeet tulevat näkyviin”, maailman ensimmäinen empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomala kertoo.
”Diakonissalaitoksen yhteisöfilosofia keskittyy ihmisiä inhimillisesti yhdistäviin asioihin ja jokaisen ihmisen vahvuuksiin,” sanoo kansalaistoiminnan erityisasiantuntija Laura Hakoköngäs Diakonissalaitokselta.
“Kurkimäen empatiakampanjassa pyrimme tietoisesti rakentamaan sellaista yhteisöllisyyttä ja sellaisia toimintamalleja, jotka tekevät arjen rinnakkaiselosta viihtyisämpää, turvallisempaa ja sujuvampaa kaikille.”
Asukkaat mukaan yhteisöön
Empatiakampanja kutsuu Sillan asukkaat, työntekijät, naapurit sekä alueella toimivat ihmiset vuoropuheluun ja osaksi osallistavaa luovaa prosessia. Kampanja ei perustu ennalta päätettyyn määritelmään empatiasta ja sen roolista, vaan kutsuu yhteisön jäsenet määrittelemään sen yhdessä. Se kartoittaa ja havainnoi empatian roolia Kurkimäen yhteisössä, ja pitää sisällään leikkimielisiä työpajoja, monenlaisia luovia aktiviteetteja, keskusteluja, taiteellisia kokeiluja ja ulostuloja.
Rinnekodit tuottaa Diakonissalaitoksen konsernin sote-palveluja ympäri maan. Silta avattiin vuoden vaihteessa ja sen tavoite on tarjota koti lähes 80 asunnottomalle helsinkiläiselle. Tällä hetkellä asukkaita on noin 50.
”Sillassa projekti on otettu vastaan innokkaasti. Tavoitteemme on kaikessa toiminnassa tukea asukkaidemme kiinnittymistä ympäröivään yhteisöön sekä lisätä vuorovaikutusta naapurustomme kanssa. Tämä projekti tukee tätä tavoitetta hienosti”, sanoo Sillan palveluyksikön johtaja Krista Hellström.
Vuoden kestävä empatiaprojekti liittyy myös osaksi Diakonissalaitoksen keväällä 2023 käynnistämää Arvontuottajat-hanketta, jonka aikana kokeillaan ja kehitetään kansalaislähtöisiä ja yhdenvertaisuuteen perustuvia toimintatapoja yhteisöllisyyden vahvistamiseksi eri kumppaneiden kanssa.
Sillassa on avoimet ovet perjantaina 5. toukokuuta klo 14-18. Tiedossa on pientä purtavaa, kahvia, musiikkia ja mukavaa yhdessäoloa. Enni-Kukka Tuomala on myös paikalla kertomassa lisää Empatiakampanjasta. Tervetuloa!
**********************************************
BIO: Enni-Kukka Tuomala, Empatiataiteilija
Enni-Kukka Tuomala on suomalainen, kansainvälisesti vaikuttava ja Lontoossa asuva maailman ensimmäinen empatiataiteilija. Hänen visionsa on muuttaa empatia yksittäisestä tunteesta kollektiiviseksi ja radikaaliksi voimavaraksi, yhteiskunnalliseen muutokseen kasvavan maailmanlaajuisen empatiavajeen pysäyttämiseksi.
Tuomala on keskittynyt empatian vahvistamiseen eri yhteisöissä, sekä empatian ja sen vaikutusten tutkimiseen yksilön, yhteisön, ympäristön ja globaalien ilmiöiden tasolla. Hänen työnsä käsittelevät empatian, tilan, kulttuurin ja järjestelmien välisiä suhteita, keskittyen niiden ymmärtämiseen, haastamiseen ja kuvaamiseen erilaisten tila- ja paikkasidonnaisten taideteosten, osallistavien installaatioiden ja veistoksien sekä esineiden avulla. Viime vuosina Tuomala on laajentanut työskentelyään ihmisten välisestä empatiasta tutkimaan sen roolia ihmisen ja ympäristön välisissä suhteissa.
Tuomalan monitieteellinen taide perustuu tutkimukseen ja vuorovaikutukseen. Vuodesta 2018 Tuomala on tutkinut empatian ja vallan suhdetta sekä empatian yhteisöllistä roolia – projekti, joka alkoi yhteistyössä Suomen Eduskunnan kanssa (Empatia Ele: empatiatyökaluja politiikkaan, 2018-19). Tuleva Empatia x Kurkimäki on osa tätä kasvavaa taiteellista tuotantoa ja tutkimusta.
Tuomalan teoksia on ollut esillä mm. Tate Liverpool (2022), Kettle’s Yard (2021), The Design Museum (2021), Somerset House (2021), Nunnery Gallery (2021), The BBC (2020) sekä Philadelphia Museum of Art (2019-20). Kesällä 2021 Tuomala edusti Suomea London Design Biennale -näyttelyssä teoksella “Empathy Echo Chamber“, yhteistyössä Suomen Britannian ja Irlannin instituutin ja Suomen Lontoon-suurlähetystön kanssa. Yli tuhat näyttelyvierasta astui installaation sisään kokemaan intiimin hetken tuntemattoman ihmisen kanssa. Tällä hetkellä Tuomala tekee uutta ‘metsäempatia’ -aiheista taideteosta Suomen Metsämuseo Luston uudistuvaan ydinnäyttelyyn, joka avataan kesäksi 2024.
Tuomala on valmistunut taiteiden maisteriksi (Royal College of Art ja Oxfordin yliopisto), sekä tieteiden maisteriksi (Imperial College London).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Hakoköngäs, Erityisasiantuntija, Diakonissalaitos
p. 050 370 5451, laura.hakokongas@hdl.fi
Enni-Kukka Tuomala, empatiataiteilija
www.ennikukka.com
Krista Hellström, Palveluyksikön johtaja, Rinnekodit Silta
p. 050 407 2592, krista.hellstrom@rinnekodit.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on 155-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiö tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Diakonissalaitos työllistää valtakunnallisesti 3200 henkilöä. Säätiö on yhteiskunnallinen yritys ja kannattava liiketoiminta on väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme