Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin ohjattu perhepäivähoito on vireä viisikymppinen

Jaa

Helsingissä järjestetty perhepäivähoito täyttää 50 vuotta. Vaikka perhepäivähoito on määrällisesti vähentynyt, se edustaa monimuotoisuutta työelämän ja perheiden elämänrytmin muutoksissa. Helsingin uuden kaupunkistrategian 2017-2021 mukaan varhaiskasvatus on perheiden tärkeä lähipalvelu, ja perhepäivähoito osana varhaiskasvatusta tarjoaa perheille vaihtoehtoja arjen järjestämiseen.

Perhepäivähoito on alle kouluikäisten lasten varhaiskasvatusta pienessä ryhmässä, jossa korostuu kodinomaisuus, leikki ja kiireettömyys. Perhepäivähoito on hoitajan tai lapsen kodissa tai ryhmäperhepäiväkodissa järjestettyä varhaiskasvatusta.

 - ”Perhepäivähoito on tärkeä vaihtoehto helsinkiläisperheille. Perhepäivähoitajan työssä keskeistä on tiivis yhteistyö lapsen vanhempien ja alueen muiden toimijoiden kanssa”, sanoo Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen.  

- ”Perhepäivähoidon työmuodot ja verkostoituminen tukevat lasten osallisuutta kaupunkilaisina ja kansalaisina uuden varhaiskasvatussuunnitelman hengessä.”

Perhepäivähoito vuosien saatossa

Mannerheimin lastensuojeluliitto oli Helsingissä ensimmäinen perhepäivähoidon järjestäjä, jonka toiminta alkoi vuonna 1967. Kaksi vuotta myöhemmin myös Opiskelijoiden lastenhoitosäätiö alkoi järjestämään perhepäivähoitoa.

Helsingin kaupungin päivähoitokomitea teki ehdotuksen perhepäivähoidosta ja sen pohjalta kaupunki aloitti kunnallisen perhepäivähoidon vuosina 1970-1972. Vuonna 1974 kaupungin perhepäivähoidon paikkoja oli 150. Huippuvuosiin sijoittuu mm. vuosi 1987, jolloin lapsia oli perhepäivähoidossa yli 4000.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 45 vuotta perhepäivähoidon valtiollisten säädösten syntymisestä osana päivähoitolakia, joka astui voimaan vuoden 1973 alusta. Tänä vuonna perhepäivähoidosta tuli varhaiskasvatuksen palveluna osa Helsingin 13 000 hengen kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa. Tänään Helsingissä on perhepäivähoitajia noin 300 ja lapsia perhepäivähoidossa noin 1000.

Lisätietoja:

Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, satu.jarvenkallas@hel.fi, puh. 09 310 43368

Varhaiskasvatuksen asiantuntija Risto Keskinen, risto.keskinen@hel.fi, puh. 09 310 62415

Uusi video perhepäivähoidosta https://dreambroker.com/channel/e8btc3pf/qr6rc7me

Perhepäivähoidon verkkosivut
https://www.hel.fi/helsinki/fi/paivahoito-ja-koulutus/paivahoito/perhepaivahoito/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

tiedottaja Mervi Kopomaa-Weymarn
puh. 09 310 43360, mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöstiedote 14.8.14.8.2018 18:45Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontui tänään 14.8. syyskauden ensimmäiseen kokoukseensa. Lautakunnan päätöstiedote on julkaistu verkossa:https://www.hel.fi/static/public/hela/Kasvatus-_ja_koulutuslautakunta/Suomi/Paatostiedote/2018/Kasko_2018-08-14_Kklku_9_Pt/index.html Lisätietoja kasvatus- ja koulutuslautakunnasta: https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi/paatoksenteko/kasvatus-ja-koulutuslautakunta/kasvatus-ja-koulutuslautakunta

Läsåret börjar: Främjande av avgiftsfri småbarnspedagogik, främmande språk för förstaklassister, fortlöpande ansökan till Stadin ammatti- ja aikuisopisto8.8.2018 12:25Tiedote

Läsåret börjar i Helsingfors stads finskspråkiga grundskolor och gymnasier torsdagen den 9 augusti. I de svenskspråkiga grundskolorna och gymnasierna börjar läsåret tisdagen den 14 augusti. Helsingfors vuxengymnasium börjar sin verksamhet tisdagen den 28 augusti. För småbarnspedagogiken börjar det nya läsåret också, och alla daghem har öppnat sina dörrar efter sommarpausen senast från och med den 6.8. Ungefär 5 500 barn börjar förskoleundervisningen och ungefär 6 000 nya förstaklassister börjar skolan. I stadens gymnasier och i Stadin ammattiopisto börjar ungefär 5 000 nya studeranden.

Lukuvuosi alkaa: Varhaiskasvatuksen maksuttomuutta edistetään, vieraita kieliä ekaluokkalaisille, jatkuva haku Stadin ammatti- ja aikuisopistoon8.8.2018 12:17Tiedote

Lukuvuosi alkaa Helsingin kaupungin suomenkielisissä peruskouluissa ja lukioissa torstaina 9. elokuuta. Ruotsinkielisissä peruskouluissa ja lukioissa lukuvuosi alkaa puolestaan tiistaina 14. elokuuta. Helsingin aikuislukio aloittaa tiistaina 28. elokuuta. Varhaiskasvatuksessa uusi lukuvuosi alkaa myös ja kaikki päiväkodit ovat aukaisseet ovensa kesätauon jälkeen viimeistään 6.8. alkaen. Esiopetuksessa aloittavia lapsia on noin 5 500 ja ekaluokkalaisia noin 6 000. Kaupungin lukioissa ja Stadin ammattiopistossa aloittaa yhteensä noin 5 000 uutta opiskelijaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme