Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin ohjattu perhepäivähoito on vireä viisikymppinen

Jaa

Helsingissä järjestetty perhepäivähoito täyttää 50 vuotta. Vaikka perhepäivähoito on määrällisesti vähentynyt, se edustaa monimuotoisuutta työelämän ja perheiden elämänrytmin muutoksissa. Helsingin uuden kaupunkistrategian 2017-2021 mukaan varhaiskasvatus on perheiden tärkeä lähipalvelu, ja perhepäivähoito osana varhaiskasvatusta tarjoaa perheille vaihtoehtoja arjen järjestämiseen.

Perhepäivähoito on alle kouluikäisten lasten varhaiskasvatusta pienessä ryhmässä, jossa korostuu kodinomaisuus, leikki ja kiireettömyys. Perhepäivähoito on hoitajan tai lapsen kodissa tai ryhmäperhepäiväkodissa järjestettyä varhaiskasvatusta.

 - ”Perhepäivähoito on tärkeä vaihtoehto helsinkiläisperheille. Perhepäivähoitajan työssä keskeistä on tiivis yhteistyö lapsen vanhempien ja alueen muiden toimijoiden kanssa”, sanoo Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen.  

- ”Perhepäivähoidon työmuodot ja verkostoituminen tukevat lasten osallisuutta kaupunkilaisina ja kansalaisina uuden varhaiskasvatussuunnitelman hengessä.”

Perhepäivähoito vuosien saatossa

Mannerheimin lastensuojeluliitto oli Helsingissä ensimmäinen perhepäivähoidon järjestäjä, jonka toiminta alkoi vuonna 1967. Kaksi vuotta myöhemmin myös Opiskelijoiden lastenhoitosäätiö alkoi järjestämään perhepäivähoitoa.

Helsingin kaupungin päivähoitokomitea teki ehdotuksen perhepäivähoidosta ja sen pohjalta kaupunki aloitti kunnallisen perhepäivähoidon vuosina 1970-1972. Vuonna 1974 kaupungin perhepäivähoidon paikkoja oli 150. Huippuvuosiin sijoittuu mm. vuosi 1987, jolloin lapsia oli perhepäivähoidossa yli 4000.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 45 vuotta perhepäivähoidon valtiollisten säädösten syntymisestä osana päivähoitolakia, joka astui voimaan vuoden 1973 alusta. Tänä vuonna perhepäivähoidosta tuli varhaiskasvatuksen palveluna osa Helsingin 13 000 hengen kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa. Tänään Helsingissä on perhepäivähoitajia noin 300 ja lapsia perhepäivähoidossa noin 1000.

Lisätietoja:

Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, satu.jarvenkallas@hel.fi, puh. 09 310 43368

Varhaiskasvatuksen asiantuntija Risto Keskinen, risto.keskinen@hel.fi, puh. 09 310 62415

Uusi video perhepäivähoidosta https://dreambroker.com/channel/e8btc3pf/qr6rc7me

Perhepäivähoidon verkkosivut
https://www.hel.fi/helsinki/fi/paivahoito-ja-koulutus/paivahoito/perhepaivahoito/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

tiedottaja Mervi Kopomaa-Weymarn
puh. 09 310 43360, mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Privat daghem med verksamhet i en gammal industrifastighet stängs18.1.2019 17:27Tiedote

Den privata serviceproducenten Oy Ankkalampi Ab:s daghem Vattuniemi Ankkalampi-Duckies 2 (Hallonnäsgatan 17) har bedrivit verksamhet från och med augusti 2018. Vid ibruktagande av daghemslokaler krävs att man har beviljats ett bygglov innan man inleder verksamheten. I samband med att bygglovet handläggs säkerställs att lokalerna är hälsosamma och trygga. Dessutom ska de byggåtgärder som krävs i bygglovet och byggnadstillsynens slutsyn vara gjorda. Oy Ankkalampi Ab har efter att verksamheten inletts ansökt om tillfällig ändring av användningssyfte från gammal industrifastighet till daghem. Stadsmiljönämndens miljö- och tillståndssektion förvägrade enhälligt Oy Ankkalampi Ab ett tillfälligt bygglov på sitt möte 18.1.2019. Daghemmets brandsäkerhetslösningar uppfyller inte gällande krav och brandsäkerhetsutredningen är delvis ogjord. I de planer som sökanden har lagt fram finns trots begäran om kompletteringar inte behöriga evakueringsväg- och avskiljningsarrangemang beskrivna. Ogjord är o

Vanhassa teollisuuskiinteistössä toimiva yksityinen päiväkoti suljetaan18.1.2019 17:19Tiedote

Yksityisen palveluntuottajan Oy Ankkalampi Ab:n päiväkoti Vattuniemi Ankkalampi-Duckies 2 (Vattuniemenkatu 17) on toiminut elokuusta 2018 alkaen. Päiväkotitilojen käyttöönotto edellyttää ennen toiminnan aloittamista rakennusluvan, jonka käsittelyn yhteydessä tilojen terveellisyys ja turvallisuus varmistetaan. Lisäksi luvan mukaiset rakennustoimenpiteet ja rakennusvalvonnan loppukatselmus tulee olla tehtyinä. Oy Ankkalampi Ab on hakenut tilapäistä käyttötarkoituksen muutosta vanhasta teollisuuskiinteistöstä päiväkodiksi toiminnan aloittamisen jälkeen. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto epäsi kokouksessaan 18.1.2019 tilapäisen rakennusluvan yksimielisesti. Päiväkodin paloturvallisuusratkaisut eivät täytä vaatimuksia, ja paloturvallisuusselvitys on keskeneräinen. Hakijan esittämissä suunnitelmissa ei täydennyspyynnöistä huolimatta ole osoitettu asianmukaisia poistumistie- ja osastointijärjestelyjä, ja aikaisemmin teollisuuskäytössä olleesta kiinteistöstä vaadittava hait

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme