Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin ohjattu perhepäivähoito on vireä viisikymppinen

Jaa

Helsingissä järjestetty perhepäivähoito täyttää 50 vuotta. Vaikka perhepäivähoito on määrällisesti vähentynyt, se edustaa monimuotoisuutta työelämän ja perheiden elämänrytmin muutoksissa. Helsingin uuden kaupunkistrategian 2017-2021 mukaan varhaiskasvatus on perheiden tärkeä lähipalvelu, ja perhepäivähoito osana varhaiskasvatusta tarjoaa perheille vaihtoehtoja arjen järjestämiseen.

Perhepäivähoito on alle kouluikäisten lasten varhaiskasvatusta pienessä ryhmässä, jossa korostuu kodinomaisuus, leikki ja kiireettömyys. Perhepäivähoito on hoitajan tai lapsen kodissa tai ryhmäperhepäiväkodissa järjestettyä varhaiskasvatusta.

 - ”Perhepäivähoito on tärkeä vaihtoehto helsinkiläisperheille. Perhepäivähoitajan työssä keskeistä on tiivis yhteistyö lapsen vanhempien ja alueen muiden toimijoiden kanssa”, sanoo Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen.  

- ”Perhepäivähoidon työmuodot ja verkostoituminen tukevat lasten osallisuutta kaupunkilaisina ja kansalaisina uuden varhaiskasvatussuunnitelman hengessä.”

Perhepäivähoito vuosien saatossa

Mannerheimin lastensuojeluliitto oli Helsingissä ensimmäinen perhepäivähoidon järjestäjä, jonka toiminta alkoi vuonna 1967. Kaksi vuotta myöhemmin myös Opiskelijoiden lastenhoitosäätiö alkoi järjestämään perhepäivähoitoa.

Helsingin kaupungin päivähoitokomitea teki ehdotuksen perhepäivähoidosta ja sen pohjalta kaupunki aloitti kunnallisen perhepäivähoidon vuosina 1970-1972. Vuonna 1974 kaupungin perhepäivähoidon paikkoja oli 150. Huippuvuosiin sijoittuu mm. vuosi 1987, jolloin lapsia oli perhepäivähoidossa yli 4000.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 45 vuotta perhepäivähoidon valtiollisten säädösten syntymisestä osana päivähoitolakia, joka astui voimaan vuoden 1973 alusta. Tänä vuonna perhepäivähoidosta tuli varhaiskasvatuksen palveluna osa Helsingin 13 000 hengen kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa. Tänään Helsingissä on perhepäivähoitajia noin 300 ja lapsia perhepäivähoidossa noin 1000.

Lisätietoja:

Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, satu.jarvenkallas@hel.fi, puh. 09 310 43368

Varhaiskasvatuksen asiantuntija Risto Keskinen, risto.keskinen@hel.fi, puh. 09 310 62415

Uusi video perhepäivähoidosta https://dreambroker.com/channel/e8btc3pf/qr6rc7me

Perhepäivähoidon verkkosivut
https://www.hel.fi/helsinki/fi/paivahoito-ja-koulutus/paivahoito/perhepaivahoito/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

tiedottaja Mervi Kopomaa-Weymarn
puh. 09 310 43360, mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki Education Week valtaa pääkaupungin marraskuussa – mukana yli 100 tapahtumaa16.10.2018 13:00Tiedote

Kaikkien aikojen ensimmäinen Helsinki Education Week järjestetään 5.–9.11. Tapahtumakokonaisuus tekee näkyväksi helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää työtä. Viikon aikana eri puolilla Helsinkiä järjestetään yli 100 oppimiseen liittyvää tapahtumaa. Suuri osa ohjelmasta järjestetään yhdessä kansainvälisten oppimisen asiantuntijoiden ja kehittäjien kanssa.

Utvecklingsprojektet för enkäter om inomhusluften bland eleverna är slutförd - Eleverna bidrog med omfattande information om kvaliteten på inomhusluften i Helsingfors skolor9.10.2018 15:44Tiedote

I februari och mars utreddes elevernas upplevelser av inomhusluftens kvalitet i de finskspråkiga grundskolorna i östra och sydöstra Helsingfors samt i alla stadens svenskspråkiga grundskolor. Totalt omkring 16 000 elever nåddes av enkäten. Utredningen är den sista delen i ett samarbetsprojekt mellan Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors universitet, som inleddes år 2016. Enkäter har nu genomförts i alla finsk- och svenskspråkiga grundskolor i Helsingfors.

Oppilaiden sisäilmakyselyn kehittämishanke päättyi - Helsingin koulujen sisäilman laadusta saatiin kattavasti tietoa oppilailta9.10.2018 15:39Tiedote

Helsingin itäisen ja kaakkoisen alueen suomenkielisissä peruskouluissa sekä kaikissa Helsingin kaupungin ruotsinkielisissä peruskouluissa selvitettiin helmi-maaliskuussa oppilaiden kokemuksia sisäilman laadusta. Kyselyn piirissä oli nyt kaikkiaan noin 16 000 oppilasta. Selvitys on viimeinen osa Helsingin kaupungin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin yliopiston yhteistyöhanketta, joka käynnistyi vuonna 2016. Kyselyt on nyt tehty kaikissa Helsingin suomen- ja ruotsinkielisissä peruskouluissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme