Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin ravintoloiden lihan alkuperän ilmoittamisessa ja jäljitettävyydessä parannettavaa

Jaa
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut toteutti vuonna 2022 valvontaprojektin, jossa tarkastettiin ravintoloiden käyttämien lihojen jäljitettävyyttä sekä sitä, ovatko lihojen alkuperämaat nähtävillä asiakkaille. Tarkastuksien yhteydessä otettiin myös raakalihanäytteitä.
Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki
Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki

Kaikista lihanäytteistä tutkittiin salmonellabakteeri ja osasta EHEC-bakteeri. Selvityksessä oli mukana 63 ravintolaa, joista näytteitä otettiin yhteensä 120.

Tutkituista 44 suomalaisesta lihanäytteestä ei todettu salmonellaa. Yhdessä ulkomaisessa lihassa todettiin salmonellaa. Salmonellapositiivinen näyte oli raakaa pakastebroileria, jonka alkuperämaa oli Puola. EHEC-bakteeria ei todettu.

Ravintoloista lihojen jäljitettävyys oli kunnossa 74 prosentissa (A-arvio). Pieniä puutteita (B-arvio) oli 10 prosentilla. C-arvion (Korjattava) sai 16 prosenttia ravintoloista. Lihojen alkuperämaan ilmoittaminen oli kunnossa 55 prosentilla ravintoloista. B-arvion sai 24 prosenttia ja C-arvion 21 prosenttia. Ravintoloille, jotka saivat C-arvion, annettiin korjauskehotus. Uusintatarkastuksilla todettiin, että toimijat olivat korjanneet todetut epäkohdat pääosin hyvin, sillä suurin osa (89 %) sai arvioksi A:n tai B:n.

”Valvontaprojektin perusteella jäljitettävyydessä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista on vielä parannettavaa. Elintarvikealan toimijalla on vastuu elintarvikkeiden jäljitettävyydestä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista. Myös kypsennyslämpötilojen hallinta ja huolellinen käsittelyhygienia ovat tärkeitä asioita muistaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää. Esimerkiksi siipikarjanliha tulisi kypsentää yli +75 °C:een ja muut lihat yli +70 °C:een, jotta taudinaiheuttajat kuten salmonella tuhoutuvat”, toteaa elintarviketarkastaja Maarit Lähdesmäki.

Elintarvikevalvonta tarkastaa elintarvikkeiden jäljitettävyyttä ja niistä annettujen tietoja sekä hygienia-asioita säännöllisesti. Ravintoloiden tarkastuksien tulokset ovat nähtävillä www.oivahymy.fi-sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

elintarviketarkastaja
Maarit Lähdesmäki
Puh. 040 685 6190
maarit.lahdesmaki@hel.fi
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö

Kuvat

Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki
Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Klimatförändringen: Helsingfors skärper sitt utsläppsminskningsmål och satsar på anpassning17.12.2025 11:16:20 EET | Pressmeddelande

Helsingfors uppdaterar sitt klimatprogram för att återspegla sin nya stadsstrategi, samtidigt som man skärper sitt mål för utsläppsminskningar. Stadens nya mål är att minska de direkta utsläppen av växthusgaser med 85 procent fram till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Det tidigare målet var 80 procent. Dessutom kommer Helsingfors att behålla sitt nettonollmål innan 2040, men kommer att överge sitt offsetbaserade koldioxidneutralitetsmål för 2030.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye