Helsingin ravintoloiden lihan alkuperän ilmoittamisessa ja jäljitettävyydessä parannettavaa

Kaikista lihanäytteistä tutkittiin salmonellabakteeri ja osasta EHEC-bakteeri. Selvityksessä oli mukana 63 ravintolaa, joista näytteitä otettiin yhteensä 120.
Tutkituista 44 suomalaisesta lihanäytteestä ei todettu salmonellaa. Yhdessä ulkomaisessa lihassa todettiin salmonellaa. Salmonellapositiivinen näyte oli raakaa pakastebroileria, jonka alkuperämaa oli Puola. EHEC-bakteeria ei todettu.
Ravintoloista lihojen jäljitettävyys oli kunnossa 74 prosentissa (A-arvio). Pieniä puutteita (B-arvio) oli 10 prosentilla. C-arvion (Korjattava) sai 16 prosenttia ravintoloista. Lihojen alkuperämaan ilmoittaminen oli kunnossa 55 prosentilla ravintoloista. B-arvion sai 24 prosenttia ja C-arvion 21 prosenttia. Ravintoloille, jotka saivat C-arvion, annettiin korjauskehotus. Uusintatarkastuksilla todettiin, että toimijat olivat korjanneet todetut epäkohdat pääosin hyvin, sillä suurin osa (89 %) sai arvioksi A:n tai B:n.
”Valvontaprojektin perusteella jäljitettävyydessä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista on vielä parannettavaa. Elintarvikealan toimijalla on vastuu elintarvikkeiden jäljitettävyydestä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista. Myös kypsennyslämpötilojen hallinta ja huolellinen käsittelyhygienia ovat tärkeitä asioita muistaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää. Esimerkiksi siipikarjanliha tulisi kypsentää yli +75 °C:een ja muut lihat yli +70 °C:een, jotta taudinaiheuttajat kuten salmonella tuhoutuvat”, toteaa elintarviketarkastaja Maarit Lähdesmäki.
Elintarvikevalvonta tarkastaa elintarvikkeiden jäljitettävyyttä ja niistä annettujen tietoja sekä hygienia-asioita säännöllisesti. Ravintoloiden tarkastuksien tulokset ovat nähtävillä www.oivahymy.fi-sivustolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
elintarviketarkastaja
Maarit Lähdesmäki
Puh. 040 685 6190
maarit.lahdesmaki@hel.fi
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimialaPL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Grundberedningen vid Hagnäs strand fortsätter13.11.2025 10:10:59 EET | Pressmeddelande
Helsingfors stad inleder renoveringen av John Stenbergs strand och grundberedningen av de nya strandområdena i Hagnäs. Arbetena inleds i november.
Hakaniemenrannan esirakentaminen jatkuu13.11.2025 10:10:59 EET | Tiedote
Helsingin kaupunki aloittaa John Stenbergin rannan peruskorjauksen ja uusien ranta-alueiden esirakentamisen Hakaniemessä. Työt alkavat marraskuussa.
Preconstruction of Hakaniemenranta continues13.11.2025 10:10:59 EET | Press release
The City of Helsinki is starting the renovation of John Stenbergin ranta street and the preconstruction of new waterfront areas in Hakaniemi. The work will start in November.
Eteläsataman Pakkahuoneenlaituri peruskorjataan12.11.2025 15:45:44 EET | Tiedote
Makasiinirannan pohjoispuolella olevan Pakkahuoneenlaiturin peruskorjaus alkaa marraskuun puolivälissä. Rakennustyöt vaikuttavat alueella pysäköintiin sekä jalankulkuun.
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 11.11.202511.11.2025 19:42:08 EET | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 11.11.2025. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme