Helsingin seudulla mahdollisuus vauhdittaa koko maan menestystä

Yritysten pula osaavista tekijöistä on ollut jo pitkään krooninen. Pulaa on sekä korkeakoulutetuista että ammattiosaajista.
Uudenmaan korkeakoulujen osuus koko maan aloituspaikoista on alimitoitettu niin suhteessa alueen nuorten lukumäärään, opiskelupaikkojen kysyntään kuin elinkeinoelämän osaajatarpeeseen.
”Tulevaisuudessa korkeakoulutettujen osaajien tarve erityisesti Helsingin seudulla kasvaa. Pitkään jatkunut korkeakoulupaikkojen alimitoitus on korjattava kiireellisesti”, peräänkuuluttaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.
Osaamistason nostamisessa ja jatkuvassa oppimisessa on hyödynnettävä kaikkia koulutusjärjestelmän mahdollisuuksia ammatillisesta koulutuksesta korkeakoulutukseen yhdistettynä oppilaitosten ja työvoimahallinnon ajantasaiseen tietoon yritysten osaamis- ja rekrytointitarpeista.
”Ammatillisella koulutuksella on suuri merkitys jatkuvan oppimisen mahdollistajana. Yli puolet opiskelijoista on yli 20-vuotiaita ja ammatillinen koulutus on erinomainen ja joustava tapa kehittää jo töissä olevan henkilöstön osaamista ja estää ennenaikaista putoamista työelämästä”, Lahtinen korostaa
Metropolialueen liikenneinvestoinnit savijaloilla
Helsingin seudun kunnat hoitavat käytettävissä olevilla niukkenevilla verovaroilla leijonanosan seudun liikenneinfrainvestoinneista. Muilla suurilla pohjoismaisilla kaupunkiseuduilla Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Göteborgissa ja Oslossa valtio rahoittaa liikenneinvestointeja huomattavasti suuremmalla osuudella kuin Helsingin seudulla. Arviot Helsingin seudun vuosien 2010–2030 liikenneinvestointien kustannusten jakautumisesta ovat hälyttäviä, sillä valtion osuus niistä olisi vain 17 prosenttia.
Liikenneinvestointien heikkoja näkymiä pahentaa entisestään se, että Helsingin seudun kunnilla on jatkossa aikaisempaa vähemmän mahdollisuuksia investoida infraan muun muassa hyvinvointialueiden rahoitusratkaisujen takia.
“Mikäli Helsingin seudun liikenneinvestoinnit jäävät yhä enemmän jälkeen kilpailevista metropolialueista, siitä ei kärsi vain Helsingin seutu vaan koko Suomen kilpailukyky. Valtion infrarahoitusta tuleekin kohdentaa aiempaa enemmän Helsingin seudulle, missä investointien hyötykin on merkittävä”, Lahtinen sanoo.
Kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden työllistymiseen löytyy toimivia keinoja
Kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden työelämäyhteyksiä ja kiinnittymistä yrityksiin voidaan helpottaa luomalla rekrytointi- ja työelämäkiihdyttämö, jonka kautta opiskelijat ovat yritysten saavutettavissa jo ennen opiskelujen alkua, opiskelujen aikana ja valmistumisen jälkeen. Yhteiselle alustalle voidaan liittää osaamisen tunnistamisen ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää laajemminkin vieraskielisten työllisyysasteen nostamisessa. Kiihdyttämöä voitaisiin pilotoida metropolialueella.
”Aika on kypsä digitaalisesti toimivalle ja samalla globaalille työelämäkiihdyttämölle, jota voisivat hyödyntää niin korkeakoulut, rekrytoivat yritykset, henkilöstöpalveluyritykset, ministeriöt, Maahanmuuttovirasto Migri, kaupungit kuin uudet työllisyysalueet yli hallinto- ja organisaatiorajojen”, Lahtinen sanoo.
Muita Kauppakamarin ehdotuksia kansainvälisten opiskelijoiden saamiseksi Suomen työmarkkinoille on laittaa työllistyminen koulutusta vastaavalle alalle korkeakoulujen yhdeksi rahoituskriteeriksi.
Helsingin seudun kauppakamarin hallitusohjelmatavoitteiden pääteemat ovat osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen, työperäisen maahanmuuton yrityspalveluiden ja Suomen houkuttelevuuden parantaminen, seudulle tärkeiden maankäyttö- ja liikennehankkeiden edistäminen sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopanostusten (TKI) lisääminen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku Lahtinen, johtaja, Helsingin seudun kauppakamari,
p. 050 571 3564, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi
Riikka Vataja, Helsingin seudun kauppakamari, johtava asiantuntija,
p. 040 536 0954, riikka.vataja@helsinki.chamber.fi
Tiina Pasuri, Helsingin seudun kauppakamari, johtava asiantuntija,
p. 050 62 905, tiina.pasuri@helsinki.chamber.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt8.5.2025 08:05:00 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt6.5.2025 08:48:37 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Kutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt29.4.2025 13:31:16 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Osaajien löytäminen yhä ongelma Uudenmaan yrityksissä29.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin seudun yrityksistä 35 prosenttia kokee pulaa osaavasta työvoimasta, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä. 46 prosenttia yrityksistä kokee, että työvoiman saatavuus on tasapainossa ja 20 prosenttia, että osaavasta työvoimasta on ylitarjontaa. ”Vaikka työttömyys on todella korkealla, on osaavista tekijöistä pulaa kokevien yritysten osuus silti yllättävän suuri. Kohtaanto-ongelma vaatii välittömiä ratkaisuja”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtava asiantuntija Riikka Vataja. Uudenmaan työttömyysprosentti on jo yli 10 ja se on korkeimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 30 prosenttia kertoo rekrytointitarpeensa kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana. 57 prosentilla rekrytointitarve pysyy samalla tasolla kuin nyt ja 12 prosentilla vähenee.
Helsingin seudun kauppakamari kysyi yrityksiltä: Espoo erottuu edukseen yritysmyönteisyydessä, kuntien työvoimapalveluille arvostelua12.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Yritykset Helsingin seudulla arvioivat Uudenmaan kuntien yritysmyönteisyyden varsin hyväksi. Suurista kaupungeista edukseen erottuu erityisesti Espoo. Helsinki puolestaan jää selkeästi jälkeen, erityisesti asenteissa yritystoimintaa kohtaan, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin kyselystä Uudellamaalla sijaitseville yrityksille. Kunnan yritysmyönteisyyttä arvioitiin kolmella kysymyksellä: asenne yritystoimintaa kohtaan, yritys- ja työnantajapalvelujen toimivuus, kunnan houkuttelevuus yritykselle. Yritykset arvioivat vain omaa sijaintikuntaansa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme