Kirkko Helsingissä

Helsingin seurakunnissa yli 10 hengen tilaisuudet tauolla ꟷ mutta sosiaalisen median alustoilla ollaan tukena

Jaa

Helsingin seurakunnissa ja yhteisissä palveluissa koronavirustilanne otetaan vakavasti. Suurin osa Helsingin seurakuntien toiminnasta on tauolla 13.4. asti hallituksen linjaaman valmiustilalain mukaisesti. Yli 10 henkilön osallistujarajoitukset koskevat lähtökohtaisesti myös siunaustilaisuuksia.

Malmin hautausmaa, enkelit
Malmin hautausmaa, enkelit

Helsingin seurakunnat jatkavat kaupunkilaisten auttamista puhelimitse, chatissa ja verkossa.

Koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne näkyy seurakuntien ja seurakuntalaisten arjessa ja juhlissa. Vanhusten ja sairaiden suojelemiseksi tehdyt tiukat rajoitukset vaikuttavat myös hautajaiskäytäntöihin.

Helsingissä siunaustilaisuus tai vainajan tuhkaus on järjestettävä 2ꟷ4 viikon kuluessa kuolemasta. Siunaustilaisuudessa ovat läsnä vain lähiomaiset, kuitenkin yhteensä enintään 10 henkilöä, pappi ja kanttori mukaan lukien. Omaisia pyydetään odottamaan siunaustilaisuuksien alkua ulkona, jotta edellisen tilaisuuden henkilörajat eivät ylity.

Helsingin seurakuntayhtymän linjaus perustuu Suomen hallituksen valmiustilalainsäädäntöön ja käytettävissä olevan kylmiökapasiteetin riittävyyteen.

Omaiset voivat halutessaan itse järjestää ja toteuttaa siunaustilaisuuden videolähetyksen (striimauksen), jolloin muut voivat seurata tilaisuutta etänä. Siunauskappeleiden striimauslaitteistoa pyritään lisäämään mahdollisimman nopeasti.

Siunaamista haudalla tai uurnanlaskun yhteydessä suositellaan, joskin myös niissä osallistujia voi olla enintään 10 henkilöä. Muistotilaisuuden voi järjestää myöhemminkin, kun koronatilanne on rauhoittunut.

Jos siunaustilaisuutta haluaa siirtää kuukausilla eteenpäin, vaihtoehtoina ovat siunaustilaisuuden järjestäminen nyt 2ꟷ4 viikon kuluessa enintään kahdeksan läheisen läsnä ollessa, ja esimerkiksi tuhkauksen jälkeen kesällä uurnanlaskuun voi kutsua papin lisäksi enemmän saattoväkeä. Vaihtoehtoisesti vainaja tuhkataan nyt ja siunataan poikkeuksellisesti myöhemmin uurnan laskun yhteydessä.

Hautausmaiden toimistot ja seurakuntayhtymän hautapalvelut palvelevat asiakkaita toistaiseksi vain puhelimitse ja sähköpostitse. 

Kirkon työntekijät lähtökohtaisesti etätöihin

Myös kirkon työntekijöistä ne, joiden työtehtävät sen mahdollistavat, tekevät etätöitä. Monet kirkon työntekijät siirtyvät nyt auttamaan Helsingissä apua tarvitsevia. Aiemmin tehty linjaus hautaustoimesta ja keskusrekisteripalveluista kriittisinä toimintoina on edelleen voimassa.

Jumalanpalvelukset jatkuvat piispojen ohjeistuksen mukaan, mutta uudessa tilanteessa ne toimitetaan ilman läsnäolevaa seurakuntaa. Jumalanpalveluksia ja hartauksia lähetetään suorana verkkoon mahdollisuuksien mukaan. Striimattuja jumalanpalveluksia löytyy Helsingin seurakuntien verkkosivuilta.

Osallistumismaksuja palautetaan

Peruuntuneiden tapahtumien, toteutumattomien leirien ja muiden vastaavien tilaisuuksien osallistumismaksut palautetaan kokonaan. Osittain maksut palautetaan esimerkiksi kerhoista, joista on maksettu kausimaksu, mutta kokoontumisista jää puolet tai enemmän toteutumatta. Helsingin kaupungin sopimuksella olevista iltapäiväkerhoista odotetaan kaupungin ohjeistusta.

Maksujen palautuksesta tulee asianosaisille lähiaikoina lisätietoa sähköpostiin ja tekstarina puhelimeen. Talouspalvelut hoitaa maksujen palautuksen.

Autetaan yhdessä helsinkiläisiä

Helsingin seurakunnat ovat viime päivinä neuvotelleet Helsingin kaupungin ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa toimintamallista, jossa autetaan tässä kaupungissa riskiryhmään kuuluvia ikääntyneitä ihmisiä. Toimintamalli valmistuu loppuviikon aikana.

Kirkon työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse tai verkon kautta ja ovat ihmisiä varten. Vaikka yhteisöruokailut on peruttu, esimerkiksi ruoka-avun antaminen jatkuu. Ota yhteyttä kotiseurakuntaasi ja seuraa verkkosivuja ja somekanavia.

Lisätiedot: Juha Rintamäki, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja, kirkkoherra, p 050 593 1944

Risto Lehto, Hautaustoimen päällikkö, p. 09 2340 2760

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Malmin hautausmaa, enkelit
Malmin hautausmaa, enkelit
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirkko Helsingissä
Kirkko Helsingissä
Kolmas linja 22 B
00530 HELSINKI

09 234 00http://www.helsinginseurakunnat.fi

Kirkko Helsingissä – ihmistä varten. Uskon, rakkauden ja ympäristön puolesta.

Kirkko Helsingissä muodostuu 20 ev.-lut. seurakunnasta, joista 17 on suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä. Helsingin seurakunnissa on lähes 340 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirkko Helsingissä

Heikki Arikan ja Jarno Limnéllin ”Kymmenen teesiä selviytymisestä” -sarja käynnistyy Yle radio 1:ssä – ensimmäinen vieras Sauli Niinistö25.5.2020 09:05:45 EESTTiedote

Malmin kirkkoherra Heikki Arikka ja kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll aloittavat ohjelmasarjan Yle radio 1:ssä. Kaksikko esittelee kesän aikana kymmenen teesiä selviytymisestä poikkeusolojen Suomessa. Heidän kanssaan selviytymisen rakennuspuita etsivät muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kirjailija Jari Tervo, psykoterapeutti Maaret Kallio, alivaltiosihteeri Päivi Nerg ja piispa Eero Huovinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme