Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin tarkastuslautakunta: Kaupungin vuokra-asuntojen asukasaktiivit ovat tyytymättömiä Hekan asukasdemokratiaan

Jaa

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan asukasaktiivit kokevat asukkaiden päätösvallan ja vaikutusmahdollisuudet riittämättömiksi. Asukasaktiivien kokemus on, että talotoimikunnilta pyydetään lausuntoa muodon vuoksi, mutta asukkaiden näkemyksiä ei kuitenkaan oteta huomioon, vaan asiat on päätetty jo etukäteen. Parhaiten toimivaksi vuokralaisdemokratian osa-alueeksi koetaan asumisviihtyvyyteen vaikuttaminen. Talojen kunnossapitoon ja hoitoon vaikuttaminen koetaan selvästi heikommin toteutuvaksi vuokralaisdemokratian tehtäväksi. Asukasaktiivien näkemyksen mukaan asukkaiden tarpeita ja toiveita ei oteta riittävästi huomioon.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Tarkastuslautakunta havaitsi myös, että Heka ei tällä hetkellä kaikilta osin noudata voimassa olevaa yhteishallintolakia. Käytännössä talotoimikunnilla ei ole yhteishallintolain mukaista oikeutta päättää järjestyssäännöistä eikä yhteisten autopaikkojen, saunojen, pesutupien ja vastaavien tilojen vuokraus- ja jakamisperiaatteista. Heka perustelee poikkeamista laista sillä, että isossa yhtiössä on yhdenvertaisuuden turvaamiseksi oltava samanlaiset säännöt ja perusteet eri taloissa. Yhteishallintolain uudistus on käynnissä ja siihen liittyen lautakunta suositteli, että Hekan vuokralaisdemokratiasääntö päivitetään lain mukaiseksi yhteishallintolain uudistamisen jälkeen.

Positiivisena huomiona lautakunta toi esiin, että Heka soveltaa vuokralaisdemokratiaa laajemmin kuin laki edellyttäisi: Asukastoimintaan myönnetään määrärahoja ja asukkailla on mahdollisuus nimetä asukkaiden edustaja vuokranmääritysyksikön talojen merkittävien korjausten suunnitteluun. Lisäksi Heka maksaa kokouspalkkioita vuokralaisdemokratiaelinten jäsenille talotoimikunnan tasolta lähtien.

Kotihoitoa on kehitetty viime vuosina, mutta tavoitteista on jääty

Helsingin kaupungin kotihoidossa on ollut tavoitteena vahvistaa työntekijöiden hyvinvointia. Kokemukset työstressistä ja työmäärän lisääntymisestä yli sietokyvyn ovatkin vähentyneet ja työnantajan vaihtamista harkinneiden osuus samoin kuin lähtövaihtuvuus ovat pienentyneet. Myönteistä kehitystä on siis tapahtunut. Tarkastuslautakunta kuitenkin havaitsi, että monilta osin ei ole vielä saavutettu asetettuja tavoitteita työhyvinvoinnin kehittämisessä tai kotihoidon kehittämisessä ylipäätään.

Koronapandemia on vaikuttanut tavoitteiden toteutumattomuuteen joiltakin osin. Pandemia myös pahensi pulaa henkilöstöstä. Ruotsinkielisen hoitohenkilöstön puute vaikuttaa siten, että ruotsinkielisen palvelun piirissä olevien luona käy myös hoitajia, joilla ei ole ruotsin kielen taitoa. Tarkastuslautakunta kehotti varmistamaan, että vanhuspalvelulain mukainen kielellinen yhdenvertaisuus toteutuu ja että sosiaalihuoltolain mukainen yli 75-vuotiaiden palvelutarpeen arviointi toteutuu määräajassa. Palvelutarpeen arvioinnissa on ollut viiveitä syksystä 2021 lähtien.

Lisäksi tarkastuslautakunta suositteli, että kotihoidon vastuuhoitajien välillisiä tehtäviä vähennettäisiin, sijaisten työnkuvaa laajennettaisiin ja parhaaksi koettuja käytäntöjä sovellettaisiin mahdollisimman laajalti eri alueilla. Arvioinnissa havaittiin, että kaupungin kotihoidolle asettamat tavoitteet toteutuvat joissakin kotihoitoyksiköissä, mutta eivät kaikissa. Erot eivät kuitenkaan olleet systemaattisia.

Arviointikertomus valtuuston käsittelyyn 22.6.

Tarkastuslautakunta on kaupunginvaltuuston alainen toimielin, jonka tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista. Edellä mainittuihin aiheisiin sekä muihin tarkastuslautakunnan vuoden 2021 arviointikertomuksessa käsittelemiin aiheisiin voi tutustua osoitteessa arviointikertomus.fi.

Kaupunginvaltuusto käsittelee arviointikertomusta kokouksessaan 22.6.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Nuutti Hyttinen, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja
p. 50 574 2646, nuutti@nuuttihyttinen.com

Timo Terävä, tarkastusjohtaja
p. 050 435 7547, timo.terava@hel.fi

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvioehdotuksen raamin27.6.2022 17:29:58 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 27. kesäkuuta talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2023–2025 laatimisohjeet ja niihin sisältyvät kaupunkitasoisen käyttötalouden kokonaisraamin toimintamenoille. Kaupunginhallitus hyväksyi myös investointiraamin talousarviokohdittain sekä alustavan investointiohjelman vuosille 2023–2032. Lisäksi kaupunginhallitus lähetti laatimisohjeet lauta- ja johtokunnille noudatettaviksi talousarvioehdotusten valmistelussa.

KORJATTU TIEDOTE: Helsingin kaupunki mukana juhlistamassa Helsinki Pridea27.6.2022 12:15:00 EEST | Tiedote

HUOM: Tiedotetta korjattu 29.6.2022 kaupungintalolla järjestettävien keskustelutilaisuuksuuksien osalta. Oikeat päivämäärät ovat torstai 30.6. sekä perjantai 1.7. Kahden vuoden koronatauon jälkeen Helsinki Pride näkyy jälleen vahvasti katukuvassa ja Helsingin kaupunki liputtaa yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppaneista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta Pride-viikolla 27.6.–3.7.

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: TE-palveluiden siirto kuntiin hyvä tavoite – toteutuksessa valuvikoja22.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi on ollut lausuntokierroksella kunnissa. Uudistuksessa TE-palveluiden järjestäminen siirtyy valtiolta paikallistasolle. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat pitävät uudistuksen tavoitteita hyvinä, mutta toteutuksen valuviat on mahdollista vielä korjata ennen kuin hallituksen esitys etenee eduskunnan käsittelyyn.

Erot helsinkiläisten turvattomuuskokemuksissa eri asuinalueilla säilyneet samansuuruisina21.6.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin turvallisuustutkimuksen tuloksista käy ilmi, että asuinalueiden välillä on eroja siinä, kuinka turvallisina niiden asukkaat kokevat alueensa. Vaikka asuinalueiden väliset erot turvattomuuskokemuksissa ovat merkittäviä, erot ovat kuitenkin edellisiin tutkimuskertoihin verrattuna säilyneet samansuuruisina. Kaupunkilaisia huolestuttaa eniten viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme