Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin tarkastuslautakunta: Koronapandemia on vaikeuttanut lastensuojelun tilannetta

Jaa
Koronapandemia on lisännyt lastensuojelun palvelujen tarvetta. Helsingin tarkastuslautakunta arvioi lastensuojelun sijaishuollon riittävyyttä vuoden 2020 arviointikertomuksessaan ja antoi sosiaali- ja terveystoimialalle suosituksen turvata lastensuojelun henkilöstön saatavuus erityisesti lastensuojelun sosiaalityössä ja laitoshoidossa, jotta lastensuojelulain mukaiset tehtävät voidaan hoitaa.

Koronapandemia on lisännyt lastensuojelun palvelujen tarvetta. Vuonna 2020 lastensuojeluilmoituksia tehtiin Helsingissä 18 023 kappaletta, mikä oli 840 enemmän kuin edellisvuonna. Koronapandemia ja rajoitustoimenpiteet ovat syventäneet ongelmia niillä lapsilla, nuorilla ja perheillä, joilla on jo aiemmin ollut ongelmia. Laitoshoitoon sijoitettavilla lapsilla ja nuorilla ovat syksystä 2020 alkaen korostuneet vakava päihteiden käyttö, väkivaltaisuus lähisuhteissa sekä vakavat rikokset. Lastensuojelussa reagoitiin keväällä 2020 koronapandemiaan lisäämällä henkilöstöä, mutta lastensuojelun sosiaalityön ja laitoshoidon henkilöstön saatavuudessa on syksystä alkaen ollut ongelmia, mikä hankaloittaa palvelujen toteuttamista. Lisäksi erityis- ja vaativan tason laitospaikkoja ei ole saatavilla tarpeen mukaisesti.

Helsingin tarkastuslautakunta arvioi lastensuojelun sijaishuollon riittävyyttä vuoden 2020 arviointikertomuksessaan ja antoi sosiaali- ja terveystoimialalle suosituksen turvata lastensuojelun henkilöstön saatavuus erityisesti lastensuojelun sosiaalityössä ja laitoshoidossa, jotta lastensuojelulain mukaiset tehtävät voidaan hoitaa. Tarkastuslautakunta tarkasteli kertomuksessaan myös laajemmin lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyä. Peruskouluissa on aikaansaatu hyviä tuloksia Mukana-ohjelman ja Me-koulukehittämisen avulla. Haasteena on hankerahoituksella aikaansaatujen hyvien vaikutusten pysyvyys.

Kiireettömään hoitoon pääsy terveysasemilla ei toteudu yhdenvertaisesti eri terveysasemien välillä

Kiireettömään hoitoon pääsy toteutuu Helsingin kaupungin terveysasemilla pääasiassa lain mukaisessa määräajassa, mutta ei kuitenkaan kaupungin omien tavoitteiden mukaisesti eikä yhdenvertaisella tavalla.

Vuosina 2017–2020 kiireettömän hoidon käyntien odotusajoissa on ollut erittäin suuria eroja terveysasemien välillä. Vuonna 2019 hoitoon pääsy heikentyi merkittävästi kaikilla terveysasemilla. Suurin syy terveysasemien haasteisiin on lääkäripula. Lääkärivaje voi aiheuttaa negatiivisen kierteen: kun terveysasemalla on lääkärivajetta, lääkärien työkuorma kasvaa. Tämä aiheuttaa terveysasemalle huonon maineen, jonka vuoksi lääkärit eivät halua sinne töihin. Kun terveysasemalle ei saada lisää lääkäreitä, työtahti pysyy edelleen kohtuuttomana. Tarkastuslautakunta suositteli, että sosiaali- ja terveystoimialan tulee kehittää lääkärien työoloja siten, että työkuorma koetaan kohtuulliseksi kaikilla terveysasemilla, järjestää lääkäreille riittävät kouluttautumismahdollisuudet ja varmistaa, että lääkärien palkat ovat kilpailukykyisiä lähikuntiin verrattuna.

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen ongelmista on opittava

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen kustannukset toteutuivat lähes 127 miljoonaa euroa suurempina kuin hankesuunnitelmassa arvioitiin. Hanke oli Helsingin kaupungin ja valtion puoliksi rahoittama. Tarkastuslautakunnan suosituksen mukaan kaupunginhallituksen tulee varmistaa, että yhteisrahoitteisissa hankkeissa hankkeen ohjauksesta, valvonnasta ja niiden toteuttamiseen liittyvästä toimivallasta sekä varautumisesta kustannustason muutokseen sovitaan yksityiskohtaisesti ennen kuin hankkeen enimmäishinnasta päätetään.

Tarkastuslautakunnan mukaan kaupunkiympäristön toimialan tulee jatkossa varmistaa, että kaupunginvaltuuston päätettäväksi tuotavien hankkeiden toteutussuunnitelmat ovat riittävän pitkälle vietyjä ja korkealaatuisia, ja että niistä laaditaan mahdollisimman luotettava kustannusarvio.

Arviointikertomus valtuuston käsittelyyn 23.6.

Tarkastuslautakunta on kaupunginvaltuuston alainen toimielin, jonka tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista. Edellä mainittuihin aiheisiin sekä muihin tarkastuslautakunnan vuoden 2020 arviointikertomuksessa käsittelemiin aiheisiin voi tutustua osoitteessa: arviointikertomus.fi.

Kaupunginvaltuusto käsittelee arviointikertomusta kokouksessaan 23.6.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Dan Koivulaakso, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, 044 5066 613, dan.koivulaakso@gmail.com
Timo Terävä, tarkastusjohtaja, 050 435 7547, timo.terava@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Pormestarikunnan tiedotustilaisuus Helsingin kaupunkistrategiasta 2025–202925.6.2025 10:00:02 EEST | Kutsu

Pormestari Daniel Sazonov julkistaa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi valtuustokaudelle 2025–2029 torstaina 26. kesäkuuta 2025 kello 10–10.45 yhdessä apulaispormestarien Johanna Laisaaren, Reetta Vanhasen, Paavo Arhinmäen ja Maarit Vierusen sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Marcus Rantalan kanssa. Mediatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla (sisäänkäynti Pohjoisesplanadi 11–13).

Helsingin vilkas kongressikesä hyödyttää myös kaupunkilaisia: aivoterveyspäivänä perehdytään aivojen hyvinvointiin19.6.2025 10:00:24 EEST | Tiedote

Helsingin kongressivuodesta 2025 on luvassa vilkas. Kongresseja Helsinkiin houkuttelee muun muassa toimiva infrastruktuuri ja kaupungin tunnettuus kestävänä matkailukohteena. Taloudellisen hyödyn lisäksi vieraat jättävät Helsinkiin myös pitkäkestoista perintöä, kuten tutkimustoimintaa, verkostoja ja kaupallisia suhteita. Myös kaupungin asukkaat saavat osansa kansainvälisten huippuosaajien tietotaidosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye