Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston monitieteinen tiimi voitti kansainvälisen Sustainergies Cup -ideakilpailun

Jaa
Kilpailun tavoitteena oli kehittää rakennustyömaita niin, että niistä saataisiin hyötyä myös ympäristölle ja yhteiskunnalle. Opiskelijoiden voittajatyössä painotettiin rakennustyömaan ja alueen asukkaiden välistä vuorovaikutusta.

Ruotsalainen ympäristöalan opiskelijoita ja yrityksiä yhdistävä Sustainergies-verkosto järjesti viidettä kertaa kansainvälisen Sustainergies Cup -ideakilpailun, jossa opiskelijat haastetaan ratkomaan yritysten kestävyysongelmia. Tänä vuonna yhteistyökumppaneina olivat rakennusyhtiö NCC sekä Ruotsin valtion rautatieyhtiö SJ.

NCC:n sarjan voittivat Helsingin yliopistossa opiskelevat Wilhelm Ehrnrooth, Meeri Helminen, Lari Hokkanen ja Tyyra Linko kilpailuehdotuksellaan Articipation – Constructing Future Communities. Ehdotus oli vastaus haasteeseen, kuinka kehittää rakennustyömaita niin, että niistä koituisi hyötyä sekä paikalliselle yhteisölle, yhteiskunnalle että ympäristölle.

Poikkitieteellisen ryhmän ehdotuksessa painotettiin rakennustyömaan ja sitä ympäröivän alueen asukkaiden välistä vuorovaikutusta ja viestintää rakennustyömaan koko elinkaaren ajan. Konseptin osa-alueet liittyvät muun muassa tehokkaaseen ja kohdennettuun sosiaalisen median käyttöön, paikallisiin kierrätysmahdollisuuksiin sekä taiteeseen.

Voittajatiimi muodostui viime toukokuussa Helsingin yliopiston Kestävyyttä käytäntöön -projektikurssilla. Kahden viikon intensiivinen työskentely tutustutti ympäristömuutoksen ja -politiikan, ympäristöekonomian ja yhteiskuntapolitiikan opiskelijat rakennusalan ympäristöongelmiin.

– Projektikurssi toimi kimmokkeena luovaan ongelmanratkaisuun ja tiimityöskentelyyn. Yhteinen projekti vahvisti uskoa siihen, että yliopistokoulutus luo edellytykset tiedonhakuun ja soveltamiseen aiemmin tuntemattomallakin osa-alueella, Meeri Helminen sanoo.

Koko tiimi korostaa monitieteisyyden ja ryhmätyötaitojen vahvistamisen merkitystä: luennoilla istuminen ja tenttikirjojen pänttääminen ei välttämättä vielä valmista työelämään.

– Kannustamme kaikkien alojen opiskelijoita lähtemään mukaan monitieteisille projektikursseille tai osallistumaan opiskelijakilpailuihin. Työelämässä näissä opitut taidot ovat varmasti arvokkaita, Tyyra Linko toteaa.



Sustainergies Cup -finaalin lehdistötiedote (ruotsiksi)

Lehdistökuvia

Seuraavan Kestävyyttä käytäntöön -projektikurssin sivut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Meeri Helminen, meeri.helminen@helsinki.fi, puh. 040 833 3383
Wilhelm Ehrnrooth, wilhelm.ehrnrooth@helsinki.fi, puh. 040 730 0997
Lari Hokkanen, lari.hokkanen@helsinki.fi, puh. 050 491 2431
Tyyra Linko, tyyra.linko@helsinki.fi, puh. 040 729 7952



Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Tietoja julkaisijasta

Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan ja opiskellaan akvaattisia tieteitä, biokemiaa, biotekniikkaa, ekologiaa, evoluutiobiologiaa, fysiologiaa, kasvibiologiaa, neurotiedettä, perinnöllisyystiedettä, yleistä mikrobiologiaa, ympäristöekologiaa, ympäristömuutosta ja ympäristöpolitiikkaa. Näitä voidaan hyödyntää niin terveydenhuollossa, lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessakin. Tiedekunnassa on kaksi laitosta. Biotieteiden laitos sekä osa ympäristötieteiden laitoksesta sijaitsevat Viikin vihreällä kampuksella Helsingissä. Ympäristöekologian tutkimus ja opetus löytyvät Lahden ympäristökampukselta. Tiedekuntaan kuuluu myös kolme tutkimusasemaa: Lammi, Tvärminne ja Kilpisjärvi. Biotieteellisessä tiedekunnassa on noin 470 tutkijaa, opettajaa ja muuhun henkilökuntaan kuuluvaa. Perustutkinto-opiskelijoita on noin 1 300 ja jatkotutkinto-opiskelijoita 450. Vuosittain tiedekunnasta valmistuu yli sata maisteria ja yli 40 filosofian tohtoria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye