Helsingin yliopistossa tehty keksintö mullistaa syöpien hoidon
Yksi innovaatioista on PeptiCRAd, joka valjastaa kehon oman immuunipuolustuksen taisteluun syöpää vastaan. Uudella teknologialla on eläinkokeissa onnistuttu tuhoamaan ihmisille ominaisia syöpäkasvaimia. PeptiCRAd on Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa apulaisprofessorina toimivan Vincenzo Cerullon keksintö. Tällä hetkellä yliopisto etsii Cerullon rinnalle yrittäjää ja sijoittajia vauhdittamaan keksinnön maailmanvalloitusta.
Tänä vuonna Helsingin yliopistossa on rekisteröity enemmän keksintöjä ja perustettu tutkimustuloksia kaupallistavia spin out -yhtiöitä kuin koskaan aikaisemmin. Spin out -yhtiö on yliopistolta ponnistava yritys, joka pohjautuu yliopisto-omisteisiin immateriaalioikeuksiin tai tietotaitoon.
Kaupallistamistyötä tekee Helsingin yliopistossa sen omistama Helsinki Innovation Services -yhtiö (HIS). Slushissa HISn kaupallistamisen asiantuntijat etsivät yrittäjiä luotsaamaan innovaatioiden ympärille perustettavia spin out -yrityksiä ja sijoittajia rahoittamaan niitä.
–Huippututkimus luo huipputason innovaatioita. Parhaat keksinnöt syntyvät usein silloin, kun ollaan aivan etujoukoissa selvittämässä jotakin uutta asiaa, sanoo HISn toimitusjohtaja Jari Strandman.
Kansainvälisiä kasvutarinoita Suomeen
Slushissa esitellään MOPRIM-yhtiö, joka liittyy tällä hetkellä paljon puhuttavaan asioiden internet -ilmiöön (internet of things). Yhä useammat asiat, kuten esimerkiksi autot, keräävät monenlaista tietoa ympäristöstään erilaisilla sensoreilla. Dataa on olemassa valtavasti, mutta meiltä puuttuu älykkäitä keinoja, joilla datasta tehdään nopeasti merkityksellistä käyttäjille internetin välityksellä. Siihen MOPRIMilla on ratkaisu.
MOPRIMin tarkka kiihtyvyysdatan analysointiteknologia luo uusia mahdollisuuksia kännyköiden keräämien tietojen hyödyntämiseen esimerkiksi kaupunkien liikennesuunnittelussa ja terveydenhuollossa. Tietojenkäsittelytieteen professori Sasu Tarkoman innovaatiota kaupallistaa yrittäjänä MultiTouch-yrityksestä tunnettu Petri Martikainen. Yrityksen teknologiasta ovat kiinnostuneet jo monet maailmanlaajuiset mobiili- ja liikennealan yritykset.
MOPRIMin kaltaisia keksintöjä löytyy, kun Jari Strandman ja muut HISn kaupallistamisasiantuntijat käyvät jatkuvaa vuoropuhelua tutkijoiden kanssa siitä, mitä heillä on meneillään.
–Jos tutkijalla ei ole aikaa ja kiinnostusta lähteä kaupallistamaan tutkimustaan, me autamme ja viemme asioita eteenpäin. Tutkija voi keskittyä tutkimukseensa, jäädä mukaan syntyviin yhtiöihin ja hyötyä niistä myöhemmin rahallisesti, Strandman sanoo.
Helsingin yliopiston rahastot jää osakkaaksi yhtiöihin vähemmistöosuudella.
–Luomme Suomeen kansainvälisiä kasvutarinoita. Autamme spin out -yhtiöitä löytämään oikeita kumppaneita ja sijoittajia. Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa tutkimusta rahoitetaan osaksi myös oman talon innovaatioilla, Strandman jatkaa.
Keskustelutilaisuus tiedeinnovaatioiden hyödyntämisestä
Helsingin yliopiston kumppanuusständillä (2b) järjestetään keskiviikkona 11. marraskuuta klo 14.30–15.00 tilaisuus, jossa keskustellaan muun muassa siitä, miten yliopistossa syntyneitä innovaatioita voitaisiin paremmin hyödyntää suomalaisissa perheyrityksissä. Keskustelemassa ovat Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen, HISn toimitusjohtaja Jari Strandman ja MOPRIM-yrityksen toimitusjohtaja Petri Martikainen.
Tervetuloa Helsingin yliopiston kumppanuusständille 2b.
Yhteyshenkilöt
Yhteystietoja:
Jari Strandman, Helsinki Innovation Services Ltd., +358 40 700 6968, jari.strandman@helsinki.fi
Vincenzo Cerullo, PeptiCrad, +358 50 318 5754, vincenzo.cerullo@helsinki.fi
Petri Martikainen, MOPRIM, +358 50 550 0666, petri@sarasino.com
Lisätietoa Helsinki Innovation Servicestä: his.fi/
Lisätietoa kasvuyritystapahtuma Slushista: slush.org/
Tietoja julkaisijasta
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kahvin perimä selvitetty – tiedossa parempaa makua ja vastustuskykyä kasvitaudeille2.5.2024 09:33:27 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt Arabica-kahvilajin koko perimän. Tutkimustulokset avaavat uusia mahdollisuuksia tuottaa laadukkaampaa kahvia ja parantaa lajin vastustuskykyä vakavalle kahvipensaita tuhoavalle kasvitaudille kahviruosteelle.
Hyvästit korkealle kolesterolille? Tuore spinout-yhtiö Moncyte Oy kehittää ratkaisua30.4.2024 09:21:48 EEST | Tiedote
Yhtiön tavoitteena on auttaa ihmisiä saavuttamaan hyvä kolesterolitaso mahdollisimman nopeasti. Innovaatio perustuu Helsingin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen.
Verinäyte tarkentaa imukudossyövän diagnostiikkaa ja ennustetta29.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Verenkierron proteiinitasoista voidaan saada tärkeää tietoa aggressiivisen B-solulymfooman tarkempaa diagnoosia ja yksilöllistä hoitoa varten, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Helsingin yliopiston tutkijat löysivät erityisen proteiiniprofiilin, joka oli yhteydessä vaikeampaan tautiin.
Gentrifikaatio eli keskiluokkaistuminen Helsingissä on kaupunkisuunnittelun tulosta29.4.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Gentrifikaatio on ilmiö, joka koskee enemmän kuin vain asumista, ja se vaikuttaa kaupunkikehitykseen ja kaupunkilaisten arkielämään.
Baarimikko voi olla urpo, mutta Urpo maailman paras baarimikko26.4.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Monia etunimiä käytetään arkikielessä yleisniminä: esimerkiksi stereotyyppistä teinipoikaa voidaan sanoa jonneksi ja oksennusta yrjöksi. Etunimet voivat olla myös yhdyssanan osia. Esimerkiksi sanojen lappuliisa, baarimikko ja taskumatti jälkimmäinen osa on etunimi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme