Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistossa tehty keksintö mullistaa syöpien hoidon

Jaa
Slushissa esitellään Helsingin yliopiston 15 lupaavinta tutkimuspohjaista innovaatiota sekä kaksi uutta spin out -yhtiötä.

Yksi innovaatioista on PeptiCRAd, joka valjastaa kehon oman immuunipuolustuksen taisteluun syöpää vastaan. Uudella teknologialla on eläinkokeissa onnistuttu tuhoamaan ihmisille ominaisia syöpäkasvaimia. PeptiCRAd on Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa apulaisprofessorina toimivan Vincenzo Cerullon keksintö. Tällä hetkellä yliopisto etsii Cerullon rinnalle yrittäjää ja sijoittajia vauhdittamaan keksinnön maailmanvalloitusta.

Tänä vuonna Helsingin yliopistossa on rekisteröity enemmän keksintöjä ja perustettu tutkimustuloksia kaupallistavia spin out -yhtiöitä kuin koskaan aikaisemmin.  Spin out -yhtiö on yliopistolta ponnistava yritys, joka pohjautuu yliopisto-omisteisiin immateriaalioikeuksiin tai tietotaitoon.

Kaupallistamistyötä tekee Helsingin yliopistossa sen omistama Helsinki Innovation Services -yhtiö (HIS). Slushissa HISn kaupallistamisen asiantuntijat etsivät yrittäjiä luotsaamaan innovaatioiden ympärille perustettavia spin out -yrityksiä ja sijoittajia rahoittamaan niitä.

–Huippututkimus luo huipputason innovaatioita. Parhaat keksinnöt syntyvät usein silloin, kun ollaan aivan etujoukoissa selvittämässä jotakin uutta asiaa, sanoo HISn toimitusjohtaja Jari Strandman

Kansainvälisiä kasvutarinoita Suomeen

Slushissa esitellään MOPRIM-yhtiö, joka liittyy tällä hetkellä paljon puhuttavaan asioiden internet -ilmiöön (internet of things). Yhä useammat asiat, kuten esimerkiksi autot, keräävät monenlaista tietoa ympäristöstään erilaisilla sensoreilla. Dataa on olemassa valtavasti, mutta meiltä puuttuu älykkäitä keinoja, joilla datasta tehdään nopeasti merkityksellistä käyttäjille internetin välityksellä. Siihen MOPRIMilla on ratkaisu.

MOPRIMin tarkka kiihtyvyysdatan analysointiteknologia luo uusia mahdollisuuksia kännyköiden keräämien tietojen hyödyntämiseen esimerkiksi kaupunkien liikennesuunnittelussa ja terveydenhuollossa. Tietojenkäsittelytieteen professori Sasu Tarkoman innovaatiota kaupallistaa yrittäjänä MultiTouch-yrityksestä tunnettu Petri Martikainen. Yrityksen teknologiasta ovat kiinnostuneet jo monet maailmanlaajuiset mobiili- ja liikennealan yritykset.

MOPRIMin kaltaisia keksintöjä löytyy, kun Jari Strandman ja muut HISn kaupallistamisasiantuntijat käyvät jatkuvaa vuoropuhelua tutkijoiden kanssa siitä, mitä heillä on meneillään.

–Jos tutkijalla ei ole aikaa ja kiinnostusta lähteä kaupallistamaan tutkimustaan, me autamme ja viemme asioita eteenpäin. Tutkija voi keskittyä tutkimukseensa, jäädä mukaan syntyviin yhtiöihin ja hyötyä niistä myöhemmin rahallisesti, Strandman sanoo. 

Helsingin yliopiston rahastot jää osakkaaksi yhtiöihin vähemmistöosuudella.

–Luomme Suomeen kansainvälisiä kasvutarinoita. Autamme spin out -yhtiöitä löytämään oikeita kumppaneita ja sijoittajia. Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa tutkimusta rahoitetaan osaksi myös oman talon innovaatioilla, Strandman jatkaa.

Keskustelutilaisuus tiedeinnovaatioiden hyödyntämisestä

Helsingin yliopiston kumppanuusständillä (2b) järjestetään keskiviikkona 11. marraskuuta klo 14.30–15.00 tilaisuus, jossa keskustellaan muun muassa siitä, miten yliopistossa syntyneitä innovaatioita voitaisiin paremmin hyödyntää suomalaisissa perheyrityksissä. Keskustelemassa ovat Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen, HISn toimitusjohtaja Jari Strandman ja MOPRIM-yrityksen toimitusjohtaja Petri Martikainen.

Tervetuloa Helsingin yliopiston kumppanuusständille 2b.

Yhteyshenkilöt

Yhteystietoja:


Jari Strandman, Helsinki Innovation Services Ltd., +358 40 700 6968, jari.strandman@helsinki.fi


Vincenzo Cerullo, PeptiCrad, +358 50 318 5754, vincenzo.cerullo@helsinki.fi


Petri Martikainen, MOPRIM, +358 50 550 0666, petri@sarasino.com


Lisätietoa Helsinki Innovation Servicestä: his.fi/
Lisätietoa kasvuyritystapahtuma Slushista: slush.org/

Tietoja julkaisijasta

Helsinki Innovation Services (Ltd) on vuonna 2011 perustettu yhtiö, jonka omistaa kokonaisuudessaan Helsingin yliopisto. Yhtiö vastaa yliopiston tutkimustulosten kaupallistamisesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye