Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki-huussi tuo helpotuksen luontoretkeilijöille

Jaa

Helsinki-huussi on Helsingin kaupungin uusi kuivakäymäläpalvelu, joka mahdollistaa miellyttävän luontoretkeilyn kaupungin luontokohteissa. Palvelua kokeillaan kolmella pilottihuussilla eri tyyppisissä kohteissa. Ensimmäinen Helsinki-huussi rakennetaan Vanhankaupungin Pornaistenniemelle. Suunnitelmissa on, että huusseja rakennettaisiin jatkossa kaikkien suosittujen luontokohteiden yhteyteen osana muita luontopalveluja.

Havainnekuva Helsinki-huussista. Kuva: Arkkitehtitoimisto NRT Oy
Havainnekuva Helsinki-huussista. Kuva: Arkkitehtitoimisto NRT Oy

Viimeistään koronan aiheuttamien poikkeusaikojen seurauksena helsinkiläiset ovat löytäneet kaupungin luonnon: retkeilijöiden määrä kaupunkilaisten lähiluontokohteissa on lisääntynyt huimasti. Useimmista kohteista käymäläpalvelut puuttuvat kuitenkin kokonaan. Tätä ongelmaa pyritään helpottamaan Helsinki-huussien verkostolla.

Ensimmäinen huussi rakennetaan Pornaistenniemelle

Ensimmäinen, noin 17 neliömetrin kokoinen huussirakennus rakennetaan kesän aikana Pornaistenniemelle, Vanhankaupunginlahden läheisyyteen. Pornaistenniemi valikoitui pilotti-alueeksi, koska alue on hyvin suosittu kaupunkilaisten keskuudessa. Läheisessä Lammassaaressa vieraili vuonna 2020 noin 200 000 helsinkiläistä, minkä lisäksi alueella lenkkeillään, kalastetaan ja ulkoilutetaan koiria. Ulkoilijoita vetää puoleensa myös suosittu ruokarekkakeskittymä.

Vesivessan tekeminen Pornaistenniemeen olisi erittäin kallista, joten vedetön Helsinki-huussi sopii alueelle hyvin. Puusta rakennettavaan kuivakäymälään tulee kaksi huussitilaa ja pisoaari, minkä lisäksi rakennukseen tulee vaja huoltotarvikkeille. Helsinki-huussi on esteetön.

Ympäristöystävällisessä huussissa on viherkatto ja jätökset kompostoidaan mullaksi. Huussi pintakäsitellään kotimaisilla, ekologisilla tuotteilla. Luonnollinen, harmaantuva sävy saa huussin sopeutumaan ympäröivään luontoon.

Ovien edessä on seinämä, jota koristaa suuri sydämenmuotoinen aukko. Idea siihen tuli perinteisten huussien ovien sydämistä. Huussien suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto NRT Oy ja siellä arkkitehti Valtteri Osara.

”Koska kuivakäymäläpalvelu tulee Suomen pääkaupunkiin, halusimme tehdä siitä arkkitehtonisesti mahdollisimman kauniin ja kestävän. Niittymäinen viherkatto lisää rakennuksen sympaattisuutta, sydänseinämästä puhumattakaan. Uskomme, että kaunis ja siisti rakennus ei houkuttele ilkivaltaan, vaan palvelu otetaan ilolla vastaan”, kommentoi hanketta luotsannut projektisuunnittelija Elina Nummi.

Helsinkiin huussien verkosto

Pilottivaiheessa huusseja rakennetaan Pornaistenniemen lisäksi Uutelaan kodan läheisyyteen sekä Vasikkasaareen. Pilotissa saadaan kokemuksia huussien toimivuudesta, käytöstä ja ylläpitokustannuksista. Tavoitteena on, että Helsinki-huusseja rakennettaisiin tulevaisuudessa kaikkiin suosittuihin retkeilykohteisiin.

Huussit ovat auki ympäri vuorokauden ja mahdollisuuksien mukaan myös ympäri vuoden. Kaupunki hoitaa kunnossapidon. Huusseja on mahdollista muokata paikan vaatimusten mukaan; esimerkiksi Uutelan kodan läheisyyteen suunniteltuun huussiin on tulossa vaja polttopuille.

”Kun kaupungin suunnittelijoilta kysyttiin huussitarpeita, niitä saatiin 64 kappaletta ja asukkailta ei vielä ole edes kysytty. Palvelulle on siis todellinen tarve. Pilotin avulla saamme kustannustietoa rakentamisesta ja ylläpidosta. Sen jälkeen voimme anoa määrärahoja koko verkoston rakentamiseksi”, kertoo Nummi pilotin tavoitteista.

Hanke sai valtionavustusta 48 708 euroa Uudenmaan elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskukselta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Nummi, projektisuunnittelija
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
elina.nummi@hel.fi
Puh. 09 310 38475

Kuvat

Havainnekuva Helsinki-huussista. Kuva: Arkkitehtitoimisto NRT Oy
Havainnekuva Helsinki-huussista. Kuva: Arkkitehtitoimisto NRT Oy
Lataa
Kesällä 2021 rakennettavan Pornaistenniemen Helsinki-huussin sijainti kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki
Kesällä 2021 rakennettavan Pornaistenniemen Helsinki-huussin sijainti kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin päästöt eivät laske odotetusti – Hiilineutraali Helsinki -ohjelmaa päivitetään12.8.2022 12:03:31 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2030. Vaikka merkittäviä päästövähennyksiä on jo saatu tehtyä, kehitys on tavoitteeseen nähden liian hidasta – HSY:n päästölaskennan mukaan kaupungin päästöt pysyivät vuonna 2021 edellisen vuoden tasolla. Hiilineutraali Helsinki -ohjelmalla tähdätään suorien päästöjen vähentämiseen, ja kaupunki vastaa haasteeseen päivittämällä ohjelman.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme