Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki kilpailuttaa jäätelö- ja grillikioskipaikkoja vuoden 2022 alusta

Jaa

Helsinki kilpailuttaa 32 katu- ja puistoalueillaan sijaitsevaa jäätelö- ja grillikioskipaikkaa vuosiksi 2022ꟷ2029. Helsingin kaupunkiympäristölautakunta päätti asiasta kokouksessaan 2.3.2021.

Jäätelökioski Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupunki / Matti Miinalainen
Jäätelökioski Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupunki / Matti Miinalainen

Päätös tähtää kioskiyrittäjien yhdenvertaiseen kohteluun ja uusien toimijoiden mahdollisuuksiin tulla markkinoille. Nykyiset kioskipaikkojen määräaikaiset sopimukset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun saakka.

Kilpailutettavaksi tulee 25 jäätelökioskipaikkaa ja 7 grillikioskipaikkaa. Paikat vuokrataan hintatarjousten perusteella. Paikat on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen: ydinkeskustaan, kantakaupunkiin ja muihin kaupungin alueisiin. Kullakin vyöhykkeellä on markkinavuokraselvityksen perusteella määritelty vähimmäisvuokrataso, joka nousee ydinkeskustan alueella ja laskee muiden alueiden kohdalla nykyisestä. Lopullinen vuokra määräytyy vähimmäisvuokran ja tarjousten mukaan.

Kilpailussa kukin tarjoaja voi saada korkeintaan viisi paikkaa vuokrattavista paikoista.

Kioskiyrittäjillä runsaasti mahdollisuuksia Helsingissä

Kilpailutettavien kioskipaikkojen lisäksi kaupunki tarjoaa lukuisia muita mahdollisuuksia kioskiyrittäjille:

  • Kevyin vaihtoehto on liikkuva myynti eli esimerkiksi polkupyörä, kärry tai mopo, josta voi myydä tuotteitaan korkeintaan tunnin ajan yhdessä paikassa. Tuoleja, pöytiä tai muuta kiinteää ei saa pystyttää. Ei edellytä sopimusta kaupungin kanssa.
  • Ketterät kioskit eli ns. ruokarekat, joilla ei ole pysyvää myyntipaikkaa, vaan käyttöoikeus ydinkeskustan määrätyille kauppapaikoille tai vapaammin keskustan ulkopuolella. Ketterä kioski –sopimuksia on tehty vuosittain noin 30, mutta määrää ei ole rajoitettu.
  • Torimyynti teltasta. Myös liikkuvia kioskeja on kokeiltu torialueilla.
  • Maauimaloiden, uimarantojen ja liikuntapaikkojen kioskit, joita on yhteensä 25, sekä kirjastojen ja kulttuuritalojen kioskit ja kahvilat. Lisätietoja antaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala.
  • Nyt kilpailuun tulevat 32 jäätelö- ja grillikioskipaikkaa, joiden vuokra-aika on 2022-2029.
  • Kaupungin omistamat liikehuoneistot, kuten lippa- ja lankarullakioskit, joita on yhteensä 24. Näistä on vuokrattuna tällä hetkellä 18.
  • Tontin vuokraaminen yritystoimintaa varten. Tämä edellyttää pitkäaikaista maanvuokrasopimusta, rakennuslupaa ja mahdollisesti poikkeamislupaa asemakaavasta, jos kaavassa määritelty käyttötarkoitus on eri.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Mäkinen
vs. asukas- ja yrityspalvelupäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 39748
antti.makinen@hel.fi

Kuvat

Jäätelökioski Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupunki / Matti Miinalainen
Jäätelökioski Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupunki / Matti Miinalainen
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katseet koilliseen: Koillis-Helsingin ajankohtaiset suunnitelmat kootusti verkkotilaisuudessa 5.5.21.4.2021 14:12:12 EEST | Tiedote

Koillis-Helsinkiin on suunnitteilla paljon uutta; tulevaisuudessa erityisesti Malmi ja muut koillisen asemanseudut kokevat muutoksia ja tiivistyvät. Koillis-Helsingin eli Malmin, Viikin, Pukinmäen, Puistolan, Suutarilan, Pihlajamäen ja Tapanilan ajankohtaiset suunnitelmat esitellään 5. toukokuuta klo 17.00 alkavassa Uutta Koillis-Helsinkiä –verkkotilaisuudessa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.4.202115.4.2021 21:04:20 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 15.4.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 29.4.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme