Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki ottaa käyttöön Kiertotalousvahti -palvelun kierto- ja jakamistalouden tiekartan edistymisen seuraamiseksi

Jaa

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi toukokuussa 2020 Helsingin kierto- ja jakamistalouden tiekartan osana Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa. Uuteen Kiertotalousvahti -palveluun on koottu tiedot Helsingin kierto- ja jakamistalouden tiekartan 31 toimenpiteestä. Kiertotalousvahti on kaikille avoin palvelu, jonka avulla kuka tahansa voi seurata tiekartan toimenpiteiden etenemistä.

Helsingin kierto- ja jakamistalouden tiekartan painopistealueita ovat rakentaminen, hankinnat, viherjätteet sekä jakamistalous ja kiertotalouden uudet liiketoimintamahdollisuudet. Jokaiselle painopistealueelle on määritetty vuoteen 2035 ulottuvat tavoitteet, joiden toteutumista 31 konkreettista toimenpidettä vievät eteenpäin. Toimenpiteitä päivitetään vuodesta 2025 alkaen valtuustokausittain.

Jokaiselle toimenpiteelle on nimetty yhteyshenkilö, jonka tehtävänä on koordinoida toimenpiteen toteuttamista ja päivittää Kiertotalousvahtiin tietoja edistymisestä. Kiertotalousvahdista voi nähdä mitä tehtäviä toimenpiteissä on tehty, mitä tehtäviä on tulossa ja ollaanko toteutuksessa aikataulussa. Palvelusta voi hakea ja tarkastella toimenpiteitä myös teemoittain tai vastuuorganisaation mukaan.

”Kierto- ja jakamistalous ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa, luonnonvarojen säästämisessä ja jätteen vähentämisessä. Helsingin kaupungilla on suurena toimijana mahdollisuus ja halu edistää kiertotalouteen siirtymistä muun muassa kaupungin rakentamisen ja hankintojen kautta. Helsinki haluaa toimia alustana uudenlaiselle liiketoiminnalle ja yhteistyölle, joita kierto- ja jakamistalous synnyttävät”, kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki toteaa.

Kiertotalouden tavoitteena on luonnonvarojen kestävä käyttö ja tuotteiden ja materiaalien arvon säilyttäminen kierrossa mahdollisimman pitkään. Jakamistaloudella puolestaan pyritään resurssien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja siirtymiseen omistajuudesta käyttöoikeuksiin ja yhteiskäyttöön.

Kiertotalousvahti hyödyntää samaa alustaa kuin Helsingin aiemmin käyttöön ottama Ilmastovahti -palvelu. Palvelu on toteutettu avoimella lähdekoodilla ja se on myös muiden kuntien vapaasti hyödynnettävissä.

Helsinki julkisti Kiertotalousvahti -palvelun maanantaina 14.12.2020 virtuaalitilaisuudessa, johon oli kutsuttu asiantuntijoita sekä median edustajia.

Linkit:

Kiertotalousvahti

Katso myös:

Helsingin Kierto- ja jakamistalouden tiekartta

Ilmastovahti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristötarkastaja
Leona Silberstein
Kaupunkiympäristön toimiala
09 310 36883
leona.silberstein@hel.fi

Viestintä:
Viestintäasiantuntija
Liisa Leeve
kaupunginkanslia
09 310 20433
liisa.leeve@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä testattiin uusia innovaatioita Itämeren muoviroskan torjuntaan20.1.2021 14:39:21 EETTiedote

Neljä yritystä testasivat muoviroskaantumista ennaltaehkäiseviä toimia ja muoviroskan torjuntaa meressä. Clewat Oy kokeili uudenlaista roskienkeruualusta, jolla merestä voidaan tehokkaasti kerätä makro- ja mikromuovia. Innogreen testasi viherseinän kykyä suodattaa huleveden mukana kulkeutuvaa muovia. Biosatama Oy selvitti, kuinka paljon muoviroskaa kulkeutuu mereen risteilyalusten ruokajätteen mukana. Bloft Design Lab rakensi 3D-suurtulostimen, jolla merestä kerätystä muoviroskasta voidaan tulostaa SUP-lautoja. Kokeilut toteutettiin vuoden 2020 aikana Helsingin rannikko- ja merialueella.

Puhelimessa toimiva päivystystilanteiden opas helpottaa kotihoidon ja hoivakotien hoitajien työtä akuuttitilanteissa20.1.2021 12:13:04 EETTiedote

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki. Toimivuus tarkoittaa ennen kaikkea arjen ja työn sujuvuutta niin kaupungin asukkaille kuin työntekijöillekin. Käytännön esimerkki työn sujuvoittamisesta ja laadun parantamisesta on uusi puhelinsovellus kotihoidon ja hoivakotien hoitajille. Aina Mukana -palvelun myötä päivystystilanteiden opas kulkee aina hoitajien mukana, ja akuuttitilanteissa ohjeet ovat nopeasti käytettävissä. Palvelun avulla hoitajat voivat tunnistaa hoidontarvetta nopeasti ja nykyistä paremmin. Näin toimii digitaalinen Helsinki.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.

Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi kruunattu Helsinki nappasi toistamiseen voiton Urheilugaalassa14.1.2021 22:00:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki palkittiin vuoden 2020 Suomen aktiivisimpana työpaikkana jokavuotisessa Urheilugaalassa. Uno-palkinto myönnettiin kaupungille ilman yleisöä järjestetyssä, suorana lähetetyssä gaalassa torstaina 14.1.2021. Kyseessä on toinen peräkkäinen Uno-palkinto Helsingille, sillä kaupunki voitti vuosi sitten Suomen liikkuvin kunta -tittelin. Gaalamenestykseen on johtanut kaupungin systemaattinen työ niin kaupunkilaisten kuin työntekijöiden aktiivisuuden lisäämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme