Rakli ry

Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun keskeisillä toimistoalueilla on yli puoli miljoonaa neliömetriä tyhjillään

Jaa
Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Maaliskuun lopussa tyhjää toimistotilaa oli noin 528 000 neliömetriä. Keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 12,6 prosenttia.
Vajaakäyttöiset toimistoneliöt pääkaupunkiseudulla
Vajaakäyttöiset toimistoneliöt pääkaupunkiseudulla

Helsinki Research Forum on julkaissut arvionsa pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteista. Tutkimusryhmä tarkasteli toimistoneliöiden käyttöä yhteensä 12 eri kaupunginosassa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Näillä alueilla oli 528 000 neliömetriä tyhjillään, eli noin 12,6 prosenttia. Tarkastelun alla oli 4,2 miljoonaa toimistoneliötä.

Tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin pienimmät vajaakäyttöasteet olivat Pasilassa ja Keilaniemessä. Pasilan alueella keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 4,5 prosenttia ja Keilaniemessä 8 prosenttia. Suurin vajaakäyttöaste oli puolestaan Pitäjänmäellä, jossa joka neljäs toimistoneliö oli tyhjänä.

- Yli puoli miljoonaa tyhjää, käyttämätöntä neliötä on iso luku pääkaupunkiseudulla. Jos mukaan otetaan myös Helsinki Research Forumin tarkastelun ulkopuolelle jäävät alueet, meillä on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteensä miljoona tyhjää neliötä odottamassa käyttöä. Olisi tärkeää saada nämä neliöt käyttöön, joko toimistoina tai muutettuna muuhun käyttöön, esimerkiksi asunnoiksi, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n johtaja Miika Kotaniemi sanoo.

Helsinki Research Forum -tutkimusryhmässä on mukana kuusi arvostettua kiinteistöalan yritystä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers, Reagle ja KTI Kiinteistötieto. Ryhmän tavoitteena on parantaa pääkaupunkiseudun toimitilamarkkinoista julkaistavan markkinatiedon laatua.

Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla Raklin verkkosivuilla. Huhtikuun päivityksen yhteydessä Helsinki Research Forumin aiempien tutkimusten tuloksia päivitettiin sekä vajaakäyttö- että tilakantatietojen osalta. Tiedot on päivitetty kohdekohtaiseen tietokantaan, joka toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen miika.kotaniemi(at)rakli.fi.

Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers, Reagle ja KTI Kiinteistötieto. Rakli toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vajaakäyttöiset toimistoneliöt pääkaupunkiseudulla
Vajaakäyttöiset toimistoneliöt pääkaupunkiseudulla
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rakli ry
Rakli ry
Annankatu 24
00100 Helsinki

http://www.rakli.fi/

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry on maamme kattavin ja vaikuttavin ammattimaisten kiinteistönomistajien ja rakennuttajien järjestö. Valvomme jäsentemme etua, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä teemme työtä kestävän elinympäristön puolesta. Tarjoamme myös tutkittua tietoa vastuullisen päätöksenteon tueksi sekä kehitämme toimialaa ja jäsentemme osaamista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakli ry

Yhä useampi ammattimainen kiinteistönomistaja ja rakennuttaja uskoo digitaalisuuteen liittyvien investointien lisääntyvän25.5.2023 12:43:39 EEST | Tiedote

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n jäsenkyselyn mukaan yhä useampi rakennuttaja ja kiinteistönomistaja panostaa digitaalisuuteen ja uskoo niihin liittyvien investointien lisääntyvän tulevaisuudessa. Digitaalisuus nähdään alalla työvälineenä strategian toteuttamisessa. Alalla on tahtoa kehittää digitaalisia työkaluja yhteishankkeina.

Alan järjestöt vaativat muutoksia lainsäädäntöön asumishäiriöihin puuttumiseksi10.5.2023 11:30:00 EEST | Tiedote

Rauhallinen sekä turvallinen asuntoyhteisö on kaikkien asukkaiden oikeus, ja kotirauha kuuluu kaikille. Tällä hetkellä tämä ei kuitenkaan toteudu, vaan häiriöitä ilmenee ympäri Suomen. Onkin kohtuutonta, että esimerkiksi 50 asukkaan taloyhtiössä yhden asukkaan häiriköinti voi heikentää merkittävällä tavalla asumisrauhaa. Jotta vuokranantaja ja asunto-osakeyhtiö voivat reagoida asumisen häiriötilanteisiin nopeasti ja tehokkaasti, heillä tulisi olla mahdollisuus saada poliisilta olennaiset tiedot asuntoon kohdistuneista hälytystehtävistä esimerkiksi häätöoikeudenkäyntejä varten.

Oulun seudun kiinteistömarkkinakatsaus: Toimistojen ja asuntojen käyttöasteet pysyneet Oulussa korkeina3.5.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Asuntorakentamisen aloitukset laskivat Oulussa vuonna 2022 edellisen vuoden poikkeuksellisen korkealta tasolta. Toimistojen ja tuotannollisten kiinteistöjen rakentamisvolyymit ovat sen sijaan pysyneet korkeina. Kaupankäynti oli aktiivista etenkin vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla, ja Oulun seudun kiinteistökauppojen vuosivolyymi ylsi ennätykselliseen 560 miljoonaan euroon. Kaupankäynti on kuitenkin hiljentynyt selvästi ja tuottovaatimusten nousu laskee kiinteistöjen markkina-arvoja. Sekä toimistojen että asuntojen käyttöasteet ovat Oulussa korkeampia kuin monissa muissa suurissa kaupungeissa.

Turun seudun kiinteistömarkkinakatsaus: Turun asuntorakentamisen volyymit pysyneet toistaiseksi korkeina25.4.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Turku oli Suomen suurista kaupungeista ainoa, jossa asuntorakentamisen aloitukset kasvoivat vuonna 2022. Myös kiinteistökauppamarkkinat olivat aktiiviset ja Turun seudun kiinteistökauppavolyymi nousi ennätystasolle vuonna 2022. Kaupankäynti hidastui kuitenkin loppuvuodesta ja sekä kauppojen että rakentamisen volyymien arvioidaan laskevan selvästi vuonna 2023. Asunnoissa ja vetovoimaisimmilla toimitilojen osamarkkinoilla vuokrien odotetaan inflaation siivittäminä nousevan, mutta toimistojen ja etenkin liiketilojen vajaakäytön ennakoidaan kasvavan Turussa.

Raklin Vuokra-asuntobarometri: Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu5.4.2023 05:00:00 EEST | Tiedote

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonta jatkaa toistaiseksi kasvuaan vuoden 2022 alkupuoliskon suuren aloitusmäärän siivittämänä. Epävarma tilanne on kuitenkin painanut vuokra-asuntotarjonnan kasvunäkymät matalimmilleen kymmeneen vuoteen. Kaikkien vapaarahoitteisiin asuntoihin sijoittavien ammattisijoittajaryhmien investointihalut arvioidaan nyt selkeästi matalammiksi kuin moniin vuosiin. Vuokrien nousuodotukset ovat kuitenkin vahvistuneet viime syksystä lähes kaikissa suurissa kaupungeissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme