Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki varautuu vappuun vessoin ja roskiksin

Jaa
Kaupunki järjestää vapun juhlijoille keskustaan ja Kaivopuistoon tapahtumaroskiksia, avolavoja sekä peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle. Kaivopuistossa kokeillaan tänä vappuna muovin, lasin, kartongin ja biojätteiden kierrätystä.
Havis Amandan lakitus. Kuva: Jussi Hellsten.
Havis Amandan lakitus. Kuva: Jussi Hellsten.

Havis Amandan vesialtaassa ei ole vappuna vettä, sillä patsaan peruskorjaus alkaa vapun jälkeen.

Keskustan puistoihin on varattu 212 käymälää ja 53 pisoaaria 

Vessoja on Kaivopuistossa, Meripuistossa, Esplanadin puistossa, Rautatientorilla, Kaisaniemen puistossa, Tähtitorninmäellä, Ruttopuistossa, Sinebrychoffin puistossa ja Hartolan puistossa. Ne tulevat paikoilleen vapun aattona. Vessoista 18 on invavessoja. 

Omien vessojen vuokraaminen ja niiden sijoittaminen kaupungin maalle on luvanvaraista toimintaa, eikä sellaisille lupia myönnetä. 

Kaivopuistossa kokeillaan jätteiden kierrätystä 

Kaivopuistossa kokeillaan ensimmäistä kertaa jätteiden lajittelua. Puistossa on kolme kierrätyspistettä juhlijoita varten, joissa voi kierrättää biojätteen, muovin, kartongin ja lasin. 

Kierrätyspisteiden läheisyydestä löytyy myös sekajätelava, jota toivotaan käytettävän, jos kierrätysastiat tulevat täyteen. Kierrätyspisteet sijaitsevat Suuren puistotien varrella, tanssilavan lähellä ja länsipäässä olevan hiekkakentän vieressä. 

Puistojen kestävyyttä suojellaan 

Puistojen helposti vaurioituville kevätnurmikoille ei saa ajaa autoilla. Kaivopuistoon, Kaisaniemen puistoon ja myös muiden keskustan puistojen käytäville saavat ajaa autolla vain luvan saaneet, kuten ruokaa myyvät yhteisöt. Järjestyksenvalvojat ohjaavat liikennettä Kaivopuistossa ja estävät luvattoman ajon puistoon. 

Saunamökit ja painavat teltat on sijoitettava kovalle pinnalle. Valvojat auttavat tarvittaessa luvallisen telttapaikan löytämisessä. Kaivopuistossa on myös ensiapupiste. 

Kertakäyttögrillien hiilet ja muu kytevä jäte on laitettava niille varattuihin peltitynnyreihin, ei roskakontteihin. Tulipalo suuren ihmismassan keskellä on erittäin vaarallinen ja palavasta jätteestä voi syntyä myrkyllisiä kaasuja. 

Kuohuviinipullot vaihtuvat leffalippuihin ja muut päätyvät kerääjille 

Helsingin kaupunki järjestää perinteisen kuohuviinipullojen keruun. Kaivopuistossa on kaksi pullonkeruupistettä, yksi Ison Puistotien keskivaiheilla ja toinen Kaivopuiston leikkikentällä. Pisteet on merkitty korkeilla pystybanderolleilla. 

Kun palauttaa pisteeseen 20 kuohuviinipulloa, saa leffalipun. Lippuja on jaossa 1300. Ahkerimmat ansaitsevat koko vuoden leffaliput. Lippu on voimassa 12 kk ja käy kaikkiin Finnkinon leffateattereihin.Tempaus on suurena apuna vapun jälkien siivouksessa. Painavat kuohuviinipullot päätyvät Palautuspakkaus Oy:n kautta lasivillan raaka-aineeksi. 

Muut pullot ja tölkit päätyvät pullonkerääjien kasseihin. Suuri pullonkerääjien armeija on tervetullut lisäapu. Vapun juhlija tietää, että pullot annetaan kerääjille ehjinä. 

Liikennejärjestelyjä ydinkeskustassa 

Helsingin keskustassa katuosuuksia suljetaan Kauppatorin ja Esplanadin ympäristössä vappuaattona. Tarkemmat tiedot liikennejärjestelyistä. 

Stara siivoaa puistoja ja katuja  

Stara siivoaa puistoja ja katuja koko vappuviikonlopun ajan. Puhtaanapitoon on varauduttu lisäresurssein päivä- ja yöaikana. Vappupäivänä Kaivopuistoa siivoavat Staran puistotyöntekijät ja useat eri järjestöt. Varsinainen vapun kokonaisvaltainen loppusiivous aloitetaan tiistaiyönä. Siivoathan kuitenkin omat jälkesi! 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektinjohtaja Ville Immonen,
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 74096


vastaava piiripuutarhuri Sampo Sainio (vapun järjestelyt ja siivous)
Rakentamispalveluliikelaitos Stara
p. 050 555 2690

Kuvat

Havis Amandan lakitus. Kuva: Jussi Hellsten.
Havis Amandan lakitus. Kuva: Jussi Hellsten.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Tutkimustulos: automaattivalvonta vähentänyt suuria ylinopeuksia Helsingissä24.5.2023 12:31:30 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki on lisännyt automaattista liikennevalvontaa liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Tuore tutkimus vahvistaa automaattivalvonnan vähentävän tehokkaasti suuria ylinopeuksia paitsi valvontapisteen välittömässä läheisyydessä, mutta myös valvontapisteen jälkeisellä katuosuudella. Arvion mukaan automaattinen liikennevalvonta voisi vähentää henkilövahinko-onnettomuuksien määrää tutkittujen kohteiden kaltaisilla alueilla noin kymmenyksellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme