Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiin tasa-arvotoimikunta ja yhdenvertaisuustoimikunta

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus asetti toimikaudekseen kaksi uutta toimikuntaa. Yhdenvertaisuustoimikunnan puheenjohtajaksi nimettiin Maria Loima SDP ja varapuheenjohtajaksi Katja Mannerström, Vihr. Tasa-arvotoimikunnan puheenjohtajaksi nimettiin Alviina Alametsä, Vihr. ja varapuheenjohtajaksi Roby Mountrakis, SDP. Molemmissa toimikunnissa on seitsemän jäsentä ja heillä varajäsenet.

Muuttunut yhdenvertaisuuslaki edellyttää kunnilta suunnitelmallista yhdenvertaisuuden edistämistä. Kaupungin palvelutoiminnan yhdenvertaisuuden linjaukset hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 3.4.2017. Toimialat vastaavat yhdenvertaisuuden tavoitteista ja edistämistoimenpiteistä. Toimikunnan tehtäviksi kaupunginhallitus hyväksyi jäsen Veronika Honkasalon esittämän ehdotuksen mukaisesti:
- edistää yhdenvertaisuuden toteutumista kaikessa kaupungin toiminnassa ja palveluissa
- varmistaa asukkaiden osallisuus ja konkreettisten tarpeiden huomiointi yhdenvertaisuussuunnittelussa
- valtavirtaistaa yhdenvertaisuus ja yhdenvertaisuusvaikutusten arviointi läpäiseväksi periaatteeksi kaikessa kaupungin toiminnassa
- edistää syrjimättömän ja yhdenvertaisen kohtelun toteutumista Helsingin kaupungin henkilöstöpolitiikassa ja palveluissa
- seurata kohtuullisen mukautuksen ja positiivisen erityiskohtelun periaatteen soveltamista tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi

Tasa-arvotoimikunnan tehtäviksi kaupunginhallitus hyväksyi jäsen Maria Ohisalon ehdotuksen mukaisesti:
- Valtavirtaistaa sukupuolten tasa-arvo ja sukupuolivaikutusten arviointi läpäiseväksi periaatteeksi kaikessa kaupungin toiminnassa
-tukea kaikkien sukupuolten tasa-arvon toteutumista Helsingin kaupungin henkilöstöpolitiikassa ja palveluissa
-edistää tasa-arvoa estävien olosuhteiden muuttamista ja kaikkien sukupuolten tasa-arvon toteutumista kaikessa kaupungin toiminnassa ja palveluissa
-seurata Helsingin tasa-arvohanketta 2017–2021.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetussa laissa edellytetään, että kunnat edistävät suunnitelmallisesti sukupuolten välistä tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan. Tasa-arvotoimikunnan tehtävän lähtökohtana on lisäksi Council of European Municipalities and Regions -järjestön (CEMR) laatima European Charter of Gender Equality of Men and Women in Local Life eli Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirja miesten ja naisten osallistumisesta paikallishallintoon. Helsinki allekirjoitti peruskirjan vuonna 2007. Tasa-arvolain suunnitteluvelvoitteen ja peruskirjan pohjalta on laadittu suunnitelma sukupuolten tasa-arvon edistämisestä Helsingin kaupungin palveluissa 2013–2016 (jatkettu 2017–2018). Vuodesta 2015 tasa-arvolain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä.

Esitykset toimikunnista perustuvat johtamisjärjestelmän uudistamisen yhteydessä tehtyyn toimi- ja neuvottelukuntien sekä vaikuttamistoimielinten kokonaisuutta koskevaan tarkasteluun.

Yleiskaavakäsittelyssä esitettyjen toivomusponsien selvitykset

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi selvitykset toivomusponsiin, jotka valtuusto hyväksyi syksyllä 2016 käydyn yleiskaavakäsittelyn yhteydessä. Selvityksissä ponsien ehdottajille ja muille valtuutetuille kerrotaan niistä toimenpiteistä, joita toivomusponsien johdosta on tehty. Esityslistalla olleista 25 toivomusponnesta vielä viisi jätettiin pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kaupunginhallituksen kokouksen kaikki päätökset on julkaistu päätöstiedotteessa kaupunginhallituksen verkkosivulla.

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Kaupunginkanslia
Puh. 050 5933426
paula.katajamaki@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Bokslut 2017: Helsingfors stads ekonomi på en solid bas15.3.2018 13:48Tiedote

Helsingfors har skött sina finanser långsiktigt, och stadens ekonomi vilar på en solid bas. År 2017 var positivare för Helsingfors stads ekonomi än man utgått från i budgeten. Stadens verksamhetsbidrag utföll bättre än budgeterat och skatteintäkterna ökade mer än väntat. Ränteutgifterna var däremot mindre än budgeterat. Årsbidraget blev därmed 359 miljoner euro större än i budgeten och förbättrades också något jämfört med året innan.

Tilinpäätös 2017: Helsingin kaupungin talous vakaalla pohjalla15.3.2018 13:30Tiedote

Helsingin taloutta on hoidettu pitkäjänteisesti, ja kaupungin talous on vakaalla pohjalla. Vuosi 2017 oli Helsingin kaupungin taloudessa talousarviossa odotettua myönteisempi. Kaupungin toimintakate toteutui talousarviota parempana, ja verotulot kasvoivat talousarviossa ennakoitua enemmän. Myös korkomenot toteutuivat talousarviota pienempinä. Siten vuosikate toteutui 359 miljoonaa euroa talousarviota parempana ja hieman edellisvuoden tasoa paremmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme