HAM Helsingin taidemuseo

Helsinkiläisten oma taidekokoelma esille verkkoon

Jaa
HAM Helsingin taidemuseo on julkaissut noin 1 400 taideteosta kokoelmastaan valtakunnallisessa Finna.fi-hakupalvelussa. HAMin omalla Finna-sivulla teoksiin voi tutustua esimerkiksi taiteilijoiden, aiheiden ja tekniikan mukaan tai valmiiden kokonaisuuksien kautta. Kokonaisuudet esittelevät muun muassa Tennispalatsin näyttelyitä, Bäcksbackan lahjoituskokoelmaa ja julkisen tilan taidetta sekä ulkona katukuvassa että sisällä kaupungin kouluissa, kirjastoissa ja päiväkodeissa. Sivu päivittyy jatkuvasti uusilla teoksilla.
Jacob Dahlgren: Early One Morning, Eternity Sculpture, 2019. Kuva:  HAM/Maija Toivanen.
Jacob Dahlgren: Early One Morning, Eternity Sculpture, 2019. Kuva: HAM/Maija Toivanen.

HAM pitää huolta jokaisen helsinkiläisen omasta taidekokoelmasta, joka levittäytyy Tennispalatsista ympäri koko kaupungin. HAMin kokoelmaan kuuluu yli 10 000 teosta, joista noin 2 500 löytyy kaupungin julkisista tiloista, sisältä ja ulkoa. Näkyvin osa kokoelmasta ovat Helsingin kaduilla, toreilla ja puistoissa sijaitsevat julkiset veistokset.

”HAM on olemassa ennen kaikkea yleisöään varten. On tärkeää, että helsinkiläisten oma taidekokoelma on helposti saavutettavissa niin näyttelyissä kuin kaupungilla – ja nyt myös verkossa. Finnan avulla voimme esitellä yleisölle myös sellaisia teoksia, jotka eivät juuri nyt ole esillä”, kertoo HAMin vs. kokoelmapäällikkö Kati Nenonen.

Leonard ja Katarina Bäcksbackan lahjoituskokoelma on helsinkiläisten oman taidekokoelman sydän. Vuonna 1976 lahjoitettuun kokoelmaan kuuluu lukuisia suomalaisia taidehistorian helmiä, kuten Tyko Sallisen Mirri (1910). Muita taiteilijoita ovat muun muassa Ragnar Ekelund, Marcus Collin, Alvar Cawén, Jalmari Ruokokoski ja Ellen Thesleff.

Yksi kokonaisuuksista esittelee Helsingin kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia: julkisen tilan taideteoksia on viimeisen vuosikymmenen aikana valmistunut 32. Uusista, edelleen rakentuvista asuinalueista Kalasatama ja Keski-Pasila ovat saaneet ensimmäiset julkiset teoksensa. Myös kevyen liikenteen väylä Baana sekä useat puistot ja aukiot ovat täydentyneet taiteella.

Palvelussa pääsee myös ensimmäistä kertaa näkemään kootusti teoksia, jotka sijaitsevat puolijulkisissa tiloissa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, joihin suurella yleisöllä ei ole pääsyä. Osa näistä on taiteilijoilta varta vasten tilattuja, ns. prosenttiperiaatteella toteutettuja teoksia. Näiden lisäksi tiloissa on HAMin olemassa olevasta kokoelmasta valittua taidetta.

Verkossa nähtävillä on esimerkiksi Elina Aution tilausteos Sateenkaarikynä (2022) päiväkoti Kumpupilvessä sekä Snellmanin koulun oppilaiden suosikiksi noussut Antti Louhiston pupuveistos Kuulolla (1968). Kontulan ala-asteen kokonaisuudessa on koululaisten itse valitsemaa taidetta, kuten Jasmin Anoschkinin eläinaiheisia keramiikkaveistoksia sekä Tiina Laitasen ja Kyösti Pärkisen värikkäitä teoksia.

Finna on vuonna 2013 avattu hakupalvelujen kokonaisuus ja koti Suomen miljoonille kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Mukana Finnassa on jo yli 470 kirjastoa, museota ja arkistoa, jotka ovat tuoneet ainutlaatuiset kokoelmansa ja aineistonsa kaikkien saataville. Kansalliskirjasto ylläpitää ja kehittää Finna-palvelua jatkuvasti yhteistyössä asiakasorganisaatioiden kanssa.

HAMin oma Finna-sivu löytyy osoitteesta ham.finna.fi. HAMin oman Finna-sivun lisäksi taideteokset löytyvät myös laajemmasta Finna.fi-hakupalvelusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aki Pohjankyrö, projektipäällikkö
aki.pohjankyro@hamhelsinki.fi
040 334 7020


Kati Nenonen, vs. kokoelmapäällikkö
kati.nenonen@hamhelsinki.fi
050 561 8394

Kuvat

Jacob Dahlgren: Early One Morning, Eternity Sculpture, 2019. Kuva:  HAM/Maija Toivanen.
Jacob Dahlgren: Early One Morning, Eternity Sculpture, 2019. Kuva: HAM/Maija Toivanen.
Lataa
Ellen Thesleff: Thyra Elisabeth, 1892. Kuva: HAM/Maija Toivanen.
Ellen Thesleff: Thyra Elisabeth, 1892. Kuva: HAM/Maija Toivanen.
Lataa
Elina Autio: Sateenkaarikynä, 2022. Kuva: HAM/Sonja Hyytiäinen.
Elina Autio: Sateenkaarikynä, 2022. Kuva: HAM/Sonja Hyytiäinen.
Lataa
Charles Sandison: Language is Dead, 2013 (installaatiokuva 2015). Kuva: HAM/Maija Toivanen.
Charles Sandison: Language is Dead, 2013 (installaatiokuva 2015). Kuva: HAM/Maija Toivanen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HAM Helsingin taidemuseo
Eteläinen Rautatiekatu 8
00100 Helsinki

http://www.hamhelsinki.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo

Bambi Forever!7.3.2024 10:48:25 EET | Tiedote

Utställningen presenterar för första gången Raimo och Maarit Huttunens samlingen som införskaffats med passion och ett personligt grepp och som paret har donerat till HAM Helsingfors konstmuseum. Verken fokuserar på mänskliga upplevelser, känslor och själsliga landskap. Mellan 1996 och 2007 drev paret Huttunen Galleri Bakeliittibambi i Helsingfors, där de ställde ut verk av unga, lovande konstnärer och även följde deras utveckling genom åren. Utställningen visas på HAM 8.3.2024–19.1.2025.

Bambi Forever!7.3.2024 10:48:25 EET | Tiedote

Näyttely esittelee ensi kertaa Raimo ja Maarit Huttusen intohimolla ja persoonallisella otteella keräämän kokoelman, jonka he ovat lahjoittaneet HAM Helsingin taidemuseolle. Teokset nostavat keskiöön ihmisen kokemuksineen, tunneskaaloineen ja mielenmaisemineen. Huttuset pitivät vuosina 1996–2007 Helsingissä Galleria Bakeliittibambia, joka esitteli nuorten, lupaavien taiteilijoiden teoksia ja seurasi samojen taiteilijoiden kehittymistä useiden vuosien ajan. Näyttely on esillä HAMissa 8.3.2024–19.1.2025.

Bambi Forever!7.3.2024 10:48:25 EET | Press release

The exhibition presents for the first time Raimo and Maarit Huttunen’s art collection – assembled with passion and long-term vision – which they have donated to HAM Helsinki Art Museum. The works reflect on the complexities and contradictions of what it means to be human. The Huttunens ran Helsinki’s Bakeliittibambi Gallery from 1996 to 2007, showcasing a stable of promising young artists whose careers they followed over a period of many years. The exhibition is on view at HAM from 8 March 2024 to 19 January 2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye