Aluehallintovirasto

Henkilöstömitoitus toteutui kuntien päiväkodeissa – varhaiskasvatuksen valvontaohjelman tulokset helmikuulta 2020 hyviä

Jaa

Aluehallintovirasto ja Valvira ovat laatineet varhaiskasvatuksen valvontaohjelman, jonka mukainen valvonta aloitettiin vuoden alussa. Valvontakohteena on tänä vuonna erityisesti henkilöstömitoitus. Lainmukainen henkilöstömitoitus pyritään varmistamaan seuraamalla päiväkodin henkilöstön määrää suhteessa lasten lukumäärään (ns. suhdeluku).

Valvonta-ajankohtana voimassa olleen lainsäädännön mukainen henkilöstömitoituksen suhdeluku 1/8 toteutui tarkastetuissa kunnallisissa päiväkodeissa varsin hyvin. Elokuun 2020 puoliväliin mennessä aluehallintovirastot ovat tarkastaneet 559 päiväkodin henkilöstömitoitukset. Ylityksiä on ollut vain 18 päivän aikana, mikä vastaa 0,3 %:a kaikista tarkastetuista päivistä. Tulokset on saatu tarkastamalla kuntien ilmoittamia lasten ja henkilöstön läsnäolotietoja kahden viikon ajalta (viikot 6–7).  Hyvää tulosta voi osin selittää se, että kunnissa on ennakoitu ja otettu käyttöön 1.8.2020 voimaan tulleen asetuksen edellyttämä suhdeluku 1/7. Matalia suhdelukuja voi selittää myös se, että lapsiryhmien muodostamisessa on huomioitu lasten yksilöllinen tuen tarve.

Valvontaohjelman mukainen valvonta päätettiin kohdentaa henkilöstömitoitukseen, koska lasten määrä suhteessa kasvatushenkilöstöön on osoittautunut monissa kunnissa haasteelliseksi toteuttaa lain edellyttämällä tavalla. Suurin osa aluehallintovirastoihin tulleista epäkohtailmoituksista vuosina 2017–2018 on koskenut henkilöstömitoitusta. Viime vuosina tapahtuneet muutokset varhaiskasvatuksessa saattavat olla osasyynä henkilöstön kokemaan uupumukseen. Lakimuutokset, hankkeet ja kokeilut sekä varhaiskasvatussuunnitelman toteuttaminen edellyttävät henkilöstöltä vahvaa osaamista ja paljon työtä toimintamallien kehittämisessä. Lisäksi mahdollisuus osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen aiheuttaa väistämättä sen, että lapsiryhmän kokoonpano voi vaihdella päivittäin.

Aluehallintovirastot ja Valvira jatkavat valvontaohjelman mukaista suunnitelmallista henkilöstömitoituksen valvontaa.  Vuosina 2021 ja 2022 valvontaohjelmassa painotetaan päiväkotien ryhmäkokojen toteutumista ja henkilöstön kelpoisuusvaatimusten noudattamista. Valtakunnallisen valvontaohjelman tavoitteena on yhdenmukaistaa varhaiskasvatuksen ohjausta ja valvontaa. Valvontaohjelman toimeenpanoa voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #vakavalo2020.

Varhaiskasvatuksen valvontaohjelma julkaistu – tavoitteena yhdenmukainen ohjaus ja laadukas varhaiskasvatus

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Aluehallintovirasto
Marja-Liisa Keski-Rauska, johtaja, KT, puh. 0295 018 815
etunimi.sukunimi@avi.fi

Valvira
Satu Räsänen, ylitarkastaja, puh. 0295 209 637
etunumi.sukunimi@valvira.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme